USSITAB: Naised võivad oma eksidele erilisi sigadusi korraldada.Foto: Alamy/AOP
Suhted
1. november 2014, 12:00

"Ma ei kahetse ainsatki sigadust, mille oma eksile korraldasin!" (43)

"Jah, ma olen see nõid, kes armukesega sahmerdavale mehele tomatimahla sisse purgeeni segas," tunnistab oma kümne aasta tagust käitumist Terje, kelle mees tollal lõplikult armukese juurde kolis. "Vaeseke ei jõudnudki välislähetusse ja ühtlasi oli temakese lennupilet mehe käes!"

Mida kõike on kättemaksujanus korda saadetud: autosid lõhutud, koduaknaid katki visatud, koeri-kasse mürgitatud, kodutehnikat rikutud, riideid lõhutud, ühiseid fotosid ära kasutatud, eksi sõbranna või sõbraga magatud ning sellest videoid lekitatud.

Üks vihane ja solvunud piiga kallas mõni aeg tagasi oma endise kallima auto siirupiga üle ja puistas sulgi peale.

Õnneks suudavad aga väga paljud kooselu lõppedes siiski rahumeelselt oma teed minna. Enamiku arvates ongi endise kallima sepistatud kättemaks madal ja lame instinkt ning näitab vaid seda, et vaenu ja kaose tekitaja on olemuselt primaat.

"Mehele, kes on oma naise juurest teise juurde kolinud ning mõne aja pärast mõistab, et oma naine oli ikka palju parem, on valus laks, kui endine naine on õitsele löönud ja teda tagasi ei võta," kinnitavad suhteeksperdid.

"Tavaliselt ju ootabki üks osapool, et teine hakkab hullult rapsima. Aga kui ei hakka, siis on see päris hea ninanips," räägib psühhoterapeut Külli Peters.

Tema hinnangul on kümne aasta taguse ajaga võrreldes mehe-naise kättemaksu vähemaks jäänud. Autosid ei lõhuta, kortereid ei rüüstata. Inimesed tunnevad rohkem seadusi.

Petersi sõnul on osa kättemaksust kolinud internetti, kuid ka seal on sellel piirid ees: "Tänapäeva inimesed ei ole nii väga tolerantsed, kui kellegi kohta kompromiteerivaid pilte üles riputatakse. Igaüks tajub, et ta võib ise samasse kohta sattuda, see nii väga ei tööta – näiteks Facebookis igatahes saast blokeeritakse."

Kättemaks käib laste kaudu

Vaimset terrorit ja vägivalda on tänapäeval rohkem kui füüsilist, ütleb Peters. "Füüsiline vägivald jätab kehale sinised plekid ja vigastused. Vaimset vägivalda on aga raske tõestada."

Küsimusele, kumb on kättemaksuhimulisem, kas mees või naine, jätab Peters vastamata. Naised on üldiselt nutikamad, näiteks süütuid krutskeid tegema – mehe jalanõudesse liimi tilgutama ja autosse Suveniiri plaate sokutama, kui mees klassikafänn on.

"Kui aga mehe ego saab suhtes kannatada, on kõik võimalik. Ta kontrollib endise elukaaslase igat liigutust: kellega ta suhtleb, miks kell näiteks koju tuleb. Kuna lapsed jäävad emaga, siis seda enam kontrollib mees naise elukaaslast, manipuleerib lastega, ei pea lubadustest kinni."

Psühhoterapeut lisab, et mees kipub eksi omanikuna suhtuma isegi sel juhul, kui tal on uus pere.

"Ta võib isegi abielluda, aga käitub eksi suhtes ikka sõgedalt. See näitab, et ta pole oma eluga rahul. Mees ei lase sugulastel endise naisega läbi käia, laimab naist."

Elu läheb valutumalt uutele rööbastele, kui mees on oma eluga rahul.

"Siis ta ei tee oma endisele naisele midagi – hoolib ja toetab ega hau kättemaksu." Peters lisab, et selliseid mehi on rohkem kui vaenukiskujaid.

Nõia juures abi saamas

Peters usub, et inimene on oma loomult hea, kuigi vahel käitub valesti.

"Kas siis afektiseisundis või kui tuju on nullis – kui ta ei ole suuteline oma käitumist kontrollima, emotsioon käib üle pea. Ühel hetkel toimub rahunemine ja inimene saab aru, et ta teeb midagi väga valesti – ma reageerisin üle, palun lepime ära."

Kahjuks on seda tarkust psühhoterapeudi sõnul siiski vähestel.

"Ka kultuuritaust määrab väga palju. Segaverelistes perekondades, kus temperament on teine, võib juhtuda kättemaksuhoos üsna räigeid asju. Eestlane on oma loomult veidi uimasem," räägib psühhoterapeut, kes avalikustab sassis peresuhete juures seni varjus olnud momendi: "Käiakse nõidade ja maagide juures ja see ei ole sugugi harv! On tõesti olemas inimesi, kes teevad raha eest kõike, mida soovitakse."

Kättemaksu algpõhjuseks on viha ja hirm.

"Kui me ei suuda nende tunnetega toime tulla, siis tekibki käitumises agressioon. Väga paljuski toidab seda inimese madal enesehinnang, sest ainult nii hakkab ta väga kirglikult labasest kättemaksust unistama. "

Kättemaksu haudumine kulutab inimest emotsionaalselt. Ainuüksi mõtlemine sellest, kuidas teisele inimesele halba teha, langetab toimiva lähisuhte kvaliteeti. Pidev viha põletab sisemiselt, kättemaksja ei tunne ennast hea inimesena, tegu hakkab painama.

"Paljudel juhtudel nõuab kättemaks pööraselt palju aega ja energiat, kõike seda saaks muul viisil kasutada. Kättemaksusoovi õhutamise asemel tuleks keskenduda millelegi muule," on Peters kindel.

Enamasti ongi parema seisundi huvides kasulikum kättemaksust loobuda. Mida arenenum ning psühholoogiliselt küpsem on inimene, seda vähem vajab ta kättemaksu.

"Raevus naist ei takista vallid, ei takista kraav!"

Eksi kättemaksu tunda saanud Tarmo ütleb, et kaks aastat tagasi oli tal peale naise ka kõrvalsuhe, kellega aeg-ajalt neutraalsel pinnal kohtuti.

"Midagi tõsist polnud, uut elu alustada ei kavatsenud kumbki. Naine sai kõrvalhüppest teada, rääkisime asjad selgeks. Me isegi ei tülitsenud abikaasaga, mõtlesin, et ta on mulle andeks andnud. Siis aga alles hakkas ussitamine pihta!"

Tänaseks on eksnaine Tarmo endise elu täielikult hävitanud.

"Naine tõi meie ühisesse korterisse oma uue kallima – et sina nagunii töötad Soomes ja see paar ööd, mis üle kahe nädala Eestis viibid, maga oma ema juures."

Tarmo lisab, et korteri lukk oli vahetatud, tema asjad viskas naine keldrisse, paremad riided müüs interneti teel viimseni maha. "Paari pusa nägin sel uuel kutilgi seljas, raisk selline!"

Tarmo maksab oma kahele kooliskäivale lapsele 1000 eurot kuus.

"Naise arvates on seda vähe. Ta nõuab, et maksaksin poole korterikuludest samuti – laste eest."

Kui varem sai Tarmo oma naisepoolse suguvõsaga hästi läbi, siis nüüd on sellelgi kriips peal.

"Poriloopimine käib täie hooga, internet on igasugust jõledust täis riputatud. Et olen kõva kepivend, peale selle olevat mul suguhaigus."

Tarmo ütleb, et kõige parema meelega keeraks ta oma eksil nende tempude eest kaela kahekorra. Tarmo ütleb, et Eestisse tal eriti enam asja pole: kodu pole, peret pole, sest naine on lapsedki tema vastu üles ässitanud.

"Päris pöörane lugu, sõbrad soovitavad politseisse pöörduda. Kuid ei viitsi jamama hakata – las möllab ja möliseb terviseks. Küll see kunagi talle ringiga tagasi tuleb!"

"Parim kättemaks on eksi ignoreerida ja särada."

Evely teed elukaaslasega läksid lahku kevadel. Sõbrannade arvates oli mees tema suhtes ülekohtuselt häbematu: seda ei saa niisama jätta, mees vajab karistust! Sõbrannad mõtlesid välja koguni sõjaplaani – Twitter ja Facebook.

"Alguses olin sellega isegi nõus, kuid siis loobusin," ütleb armsamas pettunud Evely.

Ta ei vastanud mehe telefonikõnedele ega sõnumitele, kuigi see oli esialgu raske. "Oleks ju kergendus olnud ta lihtsalt läbi sõimata, et millal maksad oma võlad, sest mees tegi mulle rahalise tünga."

Eelmiseks jõuluks mehelt saadud hinnalise kaelakee ja kõrvarõngad tegi Eveli rahaks. "Milleks see mälestus, ma nagunii ei suudaks neid kanda!"

Neli nädalat kodus nukrutsenud, otsustas Evely sõpradega koos reisile minna.

"See reis muutis minu elus palju, tutvusin toreda noormehega," räägib Evely õhinaga. Seda, kas neist saab paar või mitte, Evely veel ei tea.

"Üks on asi on aga kindel: kui tulebki kunagi omavahel jutuks, miks ma eelmisest suhtest lahku läksin, siis kedagi mustama ma küll ei hakka."

"Sobitasin mehe armukesega tutvust. Mõjus!"

Airi töötab müüjana alevi toidupoes, kus ostjad nägu- ja paljud ka nimepidi tuttavad. "Ühel päeval teine müüja siis tutvustas mulle – vaata, see on sinu mehe kallim. Mul oli küll tahtmine sellele naisele frikadellipakiga vastu pead visata, aga ma naeratasin talle," räägib Airi.

Kuna mehe silmarõõm oli alles äsja sinnakanti kolinud ja sõbrannasid tal polnud, hakkasid kaks naist omavahel märkamatult suhtlema.

"Ma mõtlesin, et oleks huvitav teada saada, mida mees temas leidis. Ise tundsin küll, et olen sellest plikast igas mõttes parem," põhjendab Airi oma toonast käitumist.

Sügisel alustas tööd kohalik lauluselts ning kahe naise kokkusaamised tihenesid veelgi. Aga pauk tuli sealt, kust keegi ei oodanud. Airil on see hästi meeles: jõulukontsert oli lõppenud, uus sõbranna kutsus teda enda poole õhtut jätkama. "Garderoobis riietuses märkasin silmanurgast, et minu mees aitab preilil kasukat selga. Astusin ligemale, mees jõllitas mind nagu imelooma. Ütlesin, et kallis, mul on täna vaba õhtu, eks läheme siis mõlemad minu sõbrannale külla."

Siiski Airil oma mehega leppimist ei tulnud. Teadmata põhjusel jättis mees ka oma uue silmarõõmu maha.

"Millisele mehele meeldiks, kui tema endine ja praegune omavahel suhtlevad?!" arvab Airi põhjust teadvat.

"Viskasin mehe Lexuse katusele lihatüki!"

Terje, kelle mees armukese juurde kõndis, lasi oma tuttaval mehe auto rattaroopasse värsked räimed paigaldada.

"Haises ikka nii jõledalt, et enne tähtaega tulid nad mere äärest linna tagasi!" Terje sõnul juhtus see kõik kümme aastat tagasi.

Kõige julmem, millega mehe truudusetusest solvunud naine hakkama sai, oli see, kui Terje viskas mehe Lexuse katusele värske lihatüki ning näljane kajakaparv sellele nokkade plaginal kallale tormas.

Terje maksis mehele rikutud auto eest valuraha.

"Aga polnud probleemi, sest kui mees käis armukesega Egiptuse reisil, jättis ta ühe oma pangakaartidest mulle hädaabina kasutamiseks. Ma siis kasutasin täiega."

Ühtlasi oli Terjel mehe käikude üle valvas silm – ta palkas eradetektiivi, et kui asi kohtusse läheb, oleks dokumentaalne tõestus olemas.

Veel sai Terje teada, kuhu piirkonda tema elust minema kõndiv mees oma kallikesega uut pesa rajab, ja sadas ühel päeval sinna sisse.

"Naljakas, aga mehe uus silmarõõm oli üsna sarnane minuga. Ehitajad ei saanud aru, et mina pole see õige naine. Igatahes õnnestus mul suure toa värvikaart täielikult segi lüüa, koridor värviti tibiroosaks. Oo, ma oleks tahtnud mehe näoilmet näha, see oli kindlasti jäädvustamist väärt!"

Hiljem Terje huvi kättemaksuks rauges:

"Elu läks edasi, pealegi ootas mehe uus naine titte – no mida sa rasedat ikka kiusad, teisel niigi halb olla."

Terje abiellus 2010. aastal teist korda ja on oma eluga igati rahul.

"Kõige suurem kättemaks oleks see, kui mind elulooraamatusse torgataks!"

69aastane Vambola nendib, et naised on teda eluaeg armastanud ja ta on samaga vastanud.

"Olen osanud kõik suhted kenasti alustada, aga veel kenamini lõpetada. Ei mingit viha, kõik minu pruudikesed on mind nähes rõõmsad, me helistame aeg-ajalt ja küsime, kuidas eluke veereb."

Vambola jaoks oleks kõige julmem kättemaks see, kui vananev naine oma armulood elulooraamatusse laseks raiuda.

"Mul on mitu prominentset daami elu jooksul olnud, siiani on see karikas minust mööda läinud, aga mine sa tea, kes millal peast ära pöörab!"

Vambolal on paarist muusikust sõbrast lausa kahju, kõik nende intiimsemadki seigad on sõnadeks taotud.

"Vaat see on kättemaks, naisterahvaste edevuse laat! Sellist kuulsust minul küll mehena vaja poleks."