Walesi prints Albert Edward esimest korda madruseriietuses 1946. aastal.
Ilu ja mood
25. oktoober 2014, 18:00

Lapsed kui meremehestiili eestvedajad

Meremehestiil on muutunud moes ajatuks klassikaks, mis tänapäeval kuulub pea iga endast lugupidava moemaja kollektsiooni. Ei möödu ühtegi suve, kus meremehestiilis rõivad moes poleks ning triibulisi kampsuneid ja pluuse kantakse hooajast olenemata. Kuidas sai aga mereline riietusstiil alguse ning millal sai sellest moeklassika?

Vastuse leidmiseks tuleb sirvida meie vanavanemate pildialbumeid, kust leiame suurel hulgal vanu fotosid madruseriietuses lastest. Just nimelt – meremehe-stiilis riietuse eest võlgneme tänu lastele, kes selle stiili omal ajal populaarseks kandsid ning sealt levis see edasi täiskasvanute moodi.

Esialgu levis madrusestiil vaid poiste hulgas

Meremehestiili muutis populaarseks nelja-aastane Walesi prints Albert Edward (1841?1910, kuningana Edward VII), kes 1846. aastal riietati samasugusesse vormi, nagu kandsid Inglise kuningliku jahi madrused. Tänu sellele võitis madrusestiil lastemoes 1840. aastatel üha enam populaarsust. Kui aga prints Edward 1870. aastal oma kaks poega madrusteks riietas, algas selle lastemoestiili tõeline võidukäik. Ühtäkki tahtsid kõik Euroopa õukonnad oma lapsi Inglise õukonna eeskujul madruserõivastesse riietada.

Eestisse levis komme lapsi madrusteks riietada Vene tsaari Aleksander III (1845–94) kaudu, kes suvepuhkused koos abikaasaga Haapsalus veetis. Kuurordis veedeti mitu kuud ja kaasas olid ka keisri lapsed. Vastavalt ajastu moele olid nii hilisem keiser Nikolai II (1868?1918) kui ka tema õed-vennad puhkuse ajal riietatud meremeesteks.

Esialgu vaid poiste seas moodi läinud madrusestiil jõudis kiiresti ka tüdrukute garderoobi, kus lühikesi pükse asendas lühike plisseeritud seelik. Meremehe-stiilis riietus koosnes madrusekraega pluusist, pükstest (tüdrukutel seelikust) ja väikesest õlgkübarast või Prantsuse meremeeste baretilaadsest peakattest. Riietus oli vastavalt aastaajale kas hele või tume. Talvehooajal lisandus sellele lühike tumesinine mantel. Meremehestiilis lasteriietus oli moes aastakümneid, alates 19. sajandi keskpaigast kuni Teise maailmasõjani ning üksikute lainetena on madruserõivad lastemoodi jõudnud hiljemgi.

Populaarseks tänu lihtsusele ja odavusele

Põhjusi, miks meremehestiil lasterõivastuses kiiresti tohutu populaarsuse võitis, on mitmeid. Vähe oluliseks ei saa pidada asjaolu, et selliste rõivaste õmblemine oli lihtne ja odav, mis võimaldas nende kandmist ühiskonna kõigis kihtides. Madrusestiilis lasteriided olid ka ühed esimesed, mis kaotasid lastemoes ära seisusevahed. Riietus oli ühtaegu praktiline, aga samas ka esinduslik ning seda sai kanda nii igapäevaelus kui pidulikel sündmustel.

Laste riietamine meremehe-stiilis on jätkuvalt populaarne, mis näitab selle stiili aegumatust ning sobivust igaks olukorraks. Madrusesärgi elemente võib näha nii poiste ja tüdrukute igapäevariietuses kui ka väga pidulikel sündmustel. Hiljutise näite võib tuua Rootsi kuninglikest pulmadest, kus printsess Victoria pulmapiltidel on näha madrusestiili riietatud õukonnalapsi.

Lennusadama näitus "Meri riidekapis" räägib merest ja moest ning mere mõjust meie riietusele. Näitus jääb avatuks kuni 18. jaanuarini.