ENESEHINNANGU HÄVITAMINE: vägivaldse partneri üks peamisi taktikaid on sulle igal sammul selgeks tegemine, et keegi ei taha sind ning sa pole midagi ega kedagi väärt. Mida madalam on sinu enesehinnang, seda kindlamalt sa tema kõrvale ka sel juhul jääd. Foto: PantherMedia / Scanpix
Suhted
23. oktoober 2014, 11:19

Kui mees lööb naist: 6 taktikat, millega partnerit kontrollitakse (19)

Kodune vägivald võtab tihti suuna verbaalsest füüsiliseks ning kuigi viimane kujutab endast otsest ohtu, ei ole vähem tähtis ka vaimsele tervisele tekitatud kahju.

Vaimne terror suhtes hävitab enesekindlust, tekitab depressiooni ning loob mulje abitusest. Kui saad aru, et oled vägivalla ohver, on see esimene samm saamaks vabaks, kirjutab Health24.

Vägivaldses suhtes: kardad partnerit, partner on armukade, partner ähvardab või alandab, partner kontrollib sind.

Vägivaldses suhtes kasutab partner mitmeid eri taktikaid, et saavutada või kindlustada kontroll kaaslase üle. Peamiselt tulevad mängu järgmised käitumisviisid: 

1. Domineerimine – partner otsustab sinu eest kõike ja räägib, mida peab või tohib teha ning sina pead alluma küsimusi esitamata. Partner kohtleb sind kui teenrit, last või omandit.

2. Alandamine – partner teeb kõik endast oleneva, et tunneksid end halvasti. Kui ta suudab sind uskuma panna, et sa pole midagi ega kedagi väärt, ei lähe sa suure tõenäosusega ka kuskile. Solvangud ja (avalikud) alandused on kiusaja salarelvad.

3. Isoleerimine – suurendamaks sinu sõltuvust partnerist, keelatakse suhelda tuttavate, sõprade ja viimaks ka perega. On ka neid, kes keelavad isegi tööl käia.

4. Ähvardamine – partner võib ähvardada, et teeb sulle haiget või tapab sind, sinu/teie lapse(d) või lähedased, kui peaksid tema juurest lahkuma.

5. Alandamine – selleks, et alluksid, loobitakse näiteks nõusid või vaase, tõstetakse nuga nähtavale kohale/mängitakse sinu silme all nugadega jne. Sind tehakse kõikvõimalike tehnikatega madalamaks kui muru.

6. Eitamine ja süüdistamine – partner keeldub tunnistamast oma käitumist ning üritab pigem veeretada süü sinu peale. Pealegi, sina oled ju süüdi, et tema elu on halb, tema ei suuda jne.

Ellujäämistaktikad, mida naised kasutavad:

Vägivaldse partneriga koos elavad naised leiutavad uskumatuid viise kas vägivalla õigustamiseks või sellega toime tulemiseks. Tihti kasutatakse neid strateegiaid naise vastu või tema süüdistamiseks, et toetada koduvägivalla ümber levivaid müüte.

1. Eitamine – koduse vägivalla ees suletakse silmad, sest tõele on raske näkku vaadata. "Pidin uskuma, et ta ei tee seda enam kunagi", "hoolisin temast", "eitamine oli viis säilitada kaine mõistus".

2. Õpitakse mitte vastu võitlema, kuna vägivald sünnitab vägivalda.

3. Mõnuainete tarbimine – see aitab vähendada nii füüsilist kui emotsionaalset valu.

4. Suitsiidimõtted või -katsed võivad ohvri jaoks näida ainus väljapääs suhtest.

5. Paralüüs – ohver tardub või lihtsalt ON, kuna ükskõik mida ta ka ei teeks, lõpeb see vägivallaga.

6. Ohvrid pelgavad tihti ka seda, mida arvavad teised inimesed, mistõttu ei võeta ühendust politseiga, valetatakse naabritele või arstile jne. Juhtub ka seda, et kui naine on juba politseisse avalduse teinud, võtab ta selle koheselt tagasi, kuna kardab partnerit või eeldatavat avalikku alandust.

7. Kiusaja teenimine – peksmise vältimiseks üritatakse igati olla partneri meele järele.

8. Valvsus – selleks, et vältida arusaamatuste tekkimist või sõnasõda, õpitakse tundma erinevaid märke peatse vaidluse tekkimisest. Sisuliselt käiakse pidevalt kikivarvul, et mitte partnerit ärritada.

9. Supernaise sündroom – „Imestaksid, kui teaksid, mida suutsin 24 tunni jooksul saavutada selleks, et teda õnnelikuna hoida."

10. Enda tühisusse uskumine – kuna sind tehakse pidevalt maha, alandatakse, võetakse õigus otsustada ja luuakse vajadus vajada, hakkad sa viimaks ka ise uskuma, et oledki kõike seda, mida korrutatakse. Vastupidine käitumine muudaks partneri vägivaldseks.

Kuidas alustada paranemisprotsessi?

Vägivaldsest suhtest saadud trauma võib jääda alateadvusse kauaks, isegi kui oled sellest olukorrast pääsenud. Esimene asi on teadvustada siiski endale, et taolises suhtes ollakse. Seejärel otsida kõikvõimalikku abi tugikeskuste, teraapia ja lähedaste toetuse näol. Isegi kui esialgu võib olla häbi, ei tasu karta – sarnases olukorras on olnud teisigi ning paljud neist suhte lõpetanud ning elavad täisväärtuslikku elu. Teraapia abil võib üle käia kõik senised käitumismustrid, kuidas nendest hoiduda, aidata toime tulla tekkinud vaimse kahjuga ning luua uusi suhteid.

Trauma võib muuta apaatseks, masendunuks ja tekitada lootusetust ning pidevat ohutunnet kuklas. Teiste ja iseenda usaldamine võtab aega, kuid lähedaste või saatusekaaslaste toetusest on abi.

Eestis on praegu 13 naiste tugikeskust, mis on vägivalda kogenud naistele (vajadusel koos lastega) valmis pakkuma. Tugikeskuste kontakttelefonid vastavad ööpäevaringselt , sinna tasub helistada ka siis, kui hetkel ei ole vaja mitte ajutist elupaika vaid lihtsalt nõuannet. Samuti lepitakse telefoni teel kokku turvakodusse saabumine, sest aadressid ei ole turvalisuse huvides avalikud.

Lähemalt saad lugeda SIIT.