Foto: PantherMedia / Scanpix
Suhted
30. september 2014, 21:15

Ma petan sind praegu ehk Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat jt soodustavad truudusetust (20)

Facebookis piltidele "meeldib" vajutamine. Kiire õhtune teksisõnum. Kõike seda ajal, mil partner kõrval istub.

Digitaalmaailmas sündinud kiindumused on sagedased, eriti praegusel digiajastul, kus vahetu suhtlemine on tihti asendunud sõnumiga telefonis või arvutis. Flirtimiseks ja truudusetuseks leitakse üha rohkem viise, üks salalikum kui teine. Internet pakub küll rohkem väljundeid suhtlemiseks ja suhete loomiseks, kuid viib meid üksteisest ka üha kaugemale.

Mida inimesed otsivad digimaailmast? Kuigi põhjus ei pruugi olla alati selge, pärineb see aegade hämarusest ning ei tunne riigipiire, kirjutab Slate. Rutgersi ülikooli antropoloog Helen Fisher selgitab, et aju on petmiseks üsna hästi üles ehitatud. "Miljon aastat tagasi oli [ajus] samasugune tarkvara. Truudusetust puudutavad arvud on aga alati olnud segased. Inimesed valetavad teadlastele ja inimesed valetavad iseendale," sõnab Fisher.

Fisher viitab hiljutistele uuringutele, mille kohaselt on alla 40aastased naised täpselt sama palju petmisele orienteeritud kui mehed. Peamine põhjus? Viimaste kümnendite jooksul osalevad naised tööturul sama aktiivselt kui mehed. Kuna naised töötavad ja ei ole kodus, avab see ukse abieluvälistele suhetele; eksisteerib rohkem ka n-ö otseteid. Aega on vähe, mistap sobivad hästi digitaalmaailma pakutavad võimalused kiireks seksiks või flirdiks, seda hoolimata soost.

Emotsionaalne truudusetus ehk afäär kauguses on miski, mida teadlased üha enam uurida soovivad. Kui Fisher on veendunud, et tehnoloogia pole tegelikult muutnud seda, kuidas või kui palju truudusetust esineb, usub ta siiski, et tehnoloogia soodustab emotsionaalset petmist, ilma et inimesega peaks kohtumagi. Fisher tõdeb, et mitmel juhul võib selline truudusetus olla suhtele täpselt sama kahjulik kui reaalne afäär. "Kui kiirustad söögilaua tagant pere juurest e-kirju vaatama, mõjutab see sinu suhet," ütleb ta.

Psühholoog Adelia Moore nimetab tekstisõnumeid kui olulist osa kaasaja suhetes. Tegu on ülimalt lihtsa süsteemiga, mille abil saab edastada nii armastust, viha, pettumust kui muud. "Sõnumite saatmine tundub, justkui toimuks see ainult sinu ja teise osapoole vahel, see võib tunduda kui sosistamine teise kõrva, ent seda tehakse nutiseadme kaudu, tihtilugu veel siis, kui teised on samuti ümber," ütleb Moore.