Tõnis ErilaidFoto: Kalev Lilleorg
Blogid
29. september 2014, 07:00

Kuidas maailma kuulsaim lendur Tallinnas käis

Pealkirjas olen ma tsiteerinud Päevalehe tolleaegse ülevaate algust: "Reedel (s.o. 29. septembril 1933) saabus Tallinna esimene Atlandi ookeani ületaja, maailma kuulsaim lendur Charles Lindbergh ühes abikaasaga. Kuulus ookeanilendur peatus ühe päeva Tallinnas."

Kolmapäeval oli Eesti Moskva saatkonna kaudu tulnud Lindberghi palve, et ta võiks tagasilennul Venemaalt Tallinnas peatuda. Nõusolek anti kohe, kuid soovitati Eesti–Vene piir ületada vähemalt 1000 meetri kõrgusel.

Veidi enne kella kolme pärastlõunal nägidki vastuvõtjad Tallinnas, kuidas Lindberghi lennuk tegi paar tiiru Tallinna lahe kohal, laskus siis veele ja lennuväe mootorpaadi slepis vesilennukite angaari toodi. "Esimesena väljus lennukist Charles Lindbergh, kes oli tavalises riietuses, isegi lendurimütsi polnud tal peas. Lennuki tagaistmelt väljus proua Lindbergh, kes oli valges villases mantlis, mis annetatud eskimode poolt, ning pikkades pükstes. Proua oli lendurimütsis," kirjutab Päevaleht, lisades, et lendur on pikka kasvu, energiliste näojoontega, kuid aeglane oma tegevuses.

Lindberghile näidati kiirel autosõidul Tallinna, õhtul korraldas lennuvägi talle vastuvõtu Kuld Lõvis. Aga tegelikult pettis Päevaleht oma lugejaid. Ilmaolud ei lasknud Lindberghi Lockheed Siriusel õhku tõusta ja lennata edasi Oslosse veel laupäevalgi.