Foto: PANTHERMEDIA SCANPIX
Mitmesugust
28. september 2014, 14:58

TESTIMINE: Kas valgendavad hambapastad tegelikkuses toimivad?

Kes meist ei ihkaks endale hollywoodlikku säravvalget hambarida. Kõige soodsam ja käepärasem lahendus tundub olevat valgendav hambapasta, mis olemas pea kõikidel tootjatel. Naised võtsid ette kuuri, et valgendavate hambapastade lubadused omal nahal järele proovida.
Vademecum Provitamin Whitening
Hind 3.50

Lubadus: Efektiivne valgendamine kümne päevaga. Sisaldab fluoriidi.


Kasutaja kogemus: Olin üsna skeptiline hambapastade valgendava efekti suhtes, kuid nüüd pean tunnistama, et hambad on tõesti tubli tooni jagu heledamaks muutunud. Pasta on õrnalt abrasiivne, värske lõhna ja maitsega. Pestes tekib säravvalge õhuline vaht. Boonusena veel pakend, mida tõeliselt mugav kasutada. Olen väga rahul!



Denivit Extreme White
Hind 3.90

Lubadus: Annab hammastele loodusliku valge värvi kümne päevaga. Hambapasta ja suuvesi ühes. Sisaldab fluoriidi.


Kasutaja kogemus: Alguses tundus, nagu hambapastal oleks olnud valgendav efekt ja hambad tundusid tooni võrra valgemad. Võib öelda, et väike toonierinevus oli märgata esimestel päevadel, aga sealt edasi kasutades hambad valgemaks ei läinud. Ehk see ongi siis see loodulik piir... Suhteliselt vedel pasta, väikse vahu ja leebe maitsega. Ei pane suud õhetama ega jäta suhu pärast hammaste pesemist tugevat maitset. Meeldib hambapasta tuub, mis on teistest pastadest erinev. Väike ja väga mugav kasutada.



R.O.C.S Magic Whitening
Hind 6.80

Lubadus: Poolteist varjundit heledamad hambad pärast nädalast kasutamist. Valgendab hambaid ohutult ja efektiivselt, taastades nende loomuliku valevuse ja läike. Ei sisalda fluoriide.


Kasutaja kogemus: Selgelt märgatavat valgendavat efekti ei täheldanud. Hambapasta maitseb nagu puuviljakomm, on roosa ja vahutab hästi. Sisaldab ka väikeseid tuntavaid terakesi, samas väidetakse pakendil, et tegemist pole abrasiivse hambapastaga. Puhastab siiski hästi.



Sensodyne Whitening
Hind 4.10

Lubadus: Tundlikele hammastele mõeldud hambapasta eemaldab plekid ja taastab hammaste loomuliku värvi. Sisaldab fluoriidi. Ajaline lubadus puudub.


Kasutaja kogemus: Erilist vahet tavapärasega ei märganud, kuigi hambad on kenasti valged. Mõeldud tundlikele hammastele. Peab ütlema, et varem ma ei teadnuki, et mul on tundlikud hambad. Seda pastat kasutades leidsin ühe tundliku hamba – kohe kui pasta hammast puudutas, tundsin nõrka valu. Praeguseks on see ebameeldiv tunne kadunud. Neutraalse ja väga pehme maitsega, lõhnatu. Suhu ei jää klassikalist veidi õhetavat hambapastast maiku ja lõhna, mis kustutab mõneks ajaks kõik maitsemeeled, on lihtsalt puhas tunne.



Colgate MaxWhite
Hind 2 eurot

Lubadus: Taastab hammaste loomuliku värvi, sisaldab sadu valgeid mikrokristalle. Sisaldab naatriumfloriidi. Ajaline lubadus puudub.


Kasutaja kogemus: Tahaks loota, et on tulemust, aga sel juhul on see õhkõrn toonivahe. Ei mingit suurt enne-ja-pärast-erinevust ega säravvalget naeratust. Hambapasta ise on geeljas ja läbipaistev, vahutab päris tugevasti. Teismeline laps ütles, et ometi lõpuks üks hea maitsega hambapasta. Meeldiv pasta, kui tulemust ei oota.



Blendamed 3D White Lux
Hind 4.75

Lubadus: Eemaldab viie päeva jooksul kuni 90% plekkidest ja valgendab silmanähtavalt. Katab hambad õhukese kaitsekihiga, mis takistab uute plekkide tekkimist.


Kasutaja kogemus: Lubadus silmanähtava valgenduse kohta on küll kerge liialdus, kuid heledamaks pasta kasutamine hambad siiski tegi. Hoopis üllatav on aga pasta konsistents – midagi kreemi ja geeli vahepealset, mis tundub tihke ja paks ning on seetõttu raske tuubist pigistada. Maitselt on tegu aga tõeliselt piparmündise värskuseplahvatusega. Nii et isegi kui säravvalgeks ei tee, püsib värskus kohe väga kaua.



Valgendav vastuolu! Poolt või vastu?

Spetsialistide arvamused valgendavate hambapastade suhtes jagunevad kahte leeri. Osa hambaarste ütleb, et tavalised poes müüdavad hambapastad ei kahjusta hambaid või ei tee seda mõistliku aja jooksul kasutades, teised hoiatavad vastupidise eest. Eelkõige peetakse kurja juureks valgendavate hambapastade abrasiivseid osakesi, mis puhastavad küll hamba pinnale kogunenud pealmist värvunud kihti, kuid tihedamal kasutamisel kahjustavad hamba pinda ja viivad ülitundlikkuse tekkeni. Sel põhjusel soovitatakse pigem eelistada uuema tüübi hambapastasid, mille koostises on sellise teralisusega räniühendid, mis poleerivad ja puhastavad hambaid ja igemeid neid kahjustamata. Nendes pastades on abrasiivosakeste osakaal viidud miinimumini ja asendatud ensüümidega, mis hambapinda õrnalt puhastavad.



Miks hambad värvi muudavad?

• Hammaste loomulik värvus on individuaalne nagu nahatoon või juustevärv. Küll ei pääse enamik meist sellest, et hambad muutuvad vanusega tumedamaks, sest hambaemail kulub.


• Peamise süüdlasena hammaste tumedamaks muutumisel võib osutada söömisharjumustele, eelkõige muudab hammaste värvust regulaarne kohvi ja tee joomine, aga ka muude tugeva pigmendiga ja tanniinirohkete jookide, nagu näiteks punase veini tarvitamine. “Kui sa kardad tilgutada mõnda jooki või toitu plekkide tõttu oma valgele laudlinale, viitab see potentsiaalsele ohule ka hammaste suhtes,” on hea võrdluse toonud dr Matthew J. Messina.


• Peale pigmendirohke toidu ja joogi ohustab hammaste tooni ka happelisus, mis ajapikku kahjustab hambaemaili, nii et pigment saab veelgi kergemini mõju avaldada.


• Kõik toidud, mis ohustavad potentsiaalselt hammaste tervist (sh suhkrurikkad joogid ja maiustused), mõjutavad ka hammaste värvi.


• Toonimuutusest pole pääsu ka suitsetajatel, kes võivad küll valgendades hambad ajutiselt heledamaks saada, aga elustiili jätkates mitte kuigi kauaks.


• Erijuhtudel võib hammaste tooni muuta ka osa ravimeid või traumasid. Näiteks võib seda mõjutada varajases nooruses tarvitatud teatud tüüpi antibiootikum.


• Hammaste toon sõltub ka suuhügieenist ja selle korrapärasusest.