Tagumik on jälle pop!Foto: Alamy/AOP
Ilu ja mood
27. september 2014, 17:00

Tagumik on jälle moes! (25)

Istmiku moelugu ja kuidas trendihitti kõige paremini välja kanda

Kõikvõimalike riide- ja jalanõutrendide kõrval on moeareenile ühtlasi tagasi ilmunud kaua varjus püsinud tagumik. Seega, kes tahab moega sammu pidada, hankigu endale esmalt hoopis üks volüümikas pepu!

Tagumikust on hetkega saanud kuum moeaksessuaar, millega eputatakse täpselt samamoodi nagu uue kingapaari või hirmkalli käekotiga.

Kuigi staarid ja moegurud on juba tükk aega oma taguotsaga vehkinud ja kõiki, keda vähegi huvitab, oma kannikate hingeeluga kurssi viinud, julgesid pommuudise, et tagumik on tagasi moepildis, avalikult välja öelda New York Timesi stiilieksperdid.

Tagumikuemad Lopez ja Kardashian

Kusjuures tagumik ei ole vallutanud üksnes moetööstust, vaid ka näiteks muusikamaailma ning teeb tõelist karjääri sotsiaalmeedias. Nii on romantilised armastuslaulud asendunud lauludega tagumikust ning selfist populaarsemaks on saanud belfie ehk enese tagumiku pildistamine.

Et tagumik on büstist ja säärtest populaarsemaks saanud, tõestas seegi, et ajakirja Sports Illustrated iga-aastases trikoonumbris poseerisid modellid kaamera poole hoopis oma taguotsadega.

Ühtlasi tõdevat Ühendriikide ilusalongid, et kui varem soovisid naised neilt näohooldusprotseduure, siis nüüd on nägu sinnapaika jäetud ja hoopis populaarsem on samasuguse hoolduse tegemine oma kannikatele.

Kust asi alguse sai?

Vaadates lähiminevikku, siis moodsama aja tagumikuhullusele pani 90ndate lõpul alguse lauljatar Jennifer Lopez.

Nimelt polnud volüümikas taguots 90ndatel kuigi ihaldusväärne. Istmik pidi olema väike ja kondine. Lopez pani aga naised korralikke tagumikke ihaldama ning õige pea sai sellest Ameerika naistele ilu sümbol. Lopezi tagumikuhullus läks lausa nii kaugele, et ajakiri Vanity Fair nimetas naise tagumise osa kultuuriikooniks.

Siiski läks suure tagumiku ihaldamine üle ning oma koha võttis tagasi tagasihoidlikumate mõõtmetega figuur. Tänasele tagumikuhullusele pani aga aluse Kim Kardashian, kelle kohta võib öelda, et istmik on temast endastki kuulsam.

Kuna see on figureerinud muu hulgas ka ajakirja Vogue kaanel, kaetuna peene luksmoega, on aga moekunstnikudki mõistnud, et enamik naisi ei ole siiski kontpeenikesed, vaid luksusmoe järgi võivad januneda ka need, kellel puusadel rohkem sentimeetreid.

Ideaalsena tunduva istmiku suuruse muutumist saab võrrelda jojo-efektiga, ehk olles kord pisike ja kord jälle suur.

Eesti ajaloost võime meenutada seda, et tugevate jalgade ja laia puusaga naisi hinnati paremaks abikaasamaterjaliks. Ühtlasi sümboliseeris lai puus ka viljakust.

Seevastu 18. sajandil kanti seeliku all spetskonstruktsioone, mis tegid puusad nii laiaks, et naised ei mahtunud ukseavast läbi. Lai puus sümboliseeris toona jõukust.

Kuidas uut moehitti kõige paremini esitleda?

Kindlasti tuleb jääda viisakuse piiridesse ning unustada ära kõikvõimalikud mikrominid, mis fantaasiale ruumi ei jäta ja mille alt või vahelt kannikad välja piiluvad.

Kuigi figuuri kallistava stiili valimine on õige tee, peaks siiski eelistama midagi katvamat. Pea meeles, et moes on loomulikkus ning seda tuleks järgida ka tagumikumoe puhul.

Kindlasti ei tohi jätta muljet, nagu su eesmärk on oma tagapoolt esile tuua, pigem peaks jääma vastupidine mulje.

Kui sul on suur pepu:

Kellele on loodus andnud praegust moejoont järgiva taguotsa, ei peagi suurt vaeva nägema. Tuubjad pliiatsseelikud ja keha järgivad kleidid toovad tagumise poole kenasti esile.

Samuti aitavad taguotsa rõhutada nahkpüksid ja jumpsuit’id.

Kui pükstel on taskud, jälgi, et need oleksid küllaltki lähestikku. Nii näeb pepu pringim välja ega tundu külgedele laiali valguvat.

Kui sul ei ole suurt peput:

Kellele aga loodus pole nii palju andnud, võiks valida näiteks seeliku või kleidi, millel on taguotsal mõni detail. Näiteks aitab volüümi juurde tuua pikk lukudetail või mõni muu efektne lisand. Eemale tasub hoida A-lõikelistest seelikutest.

Pükste puhul aitavad taguotsa suurendada väga kitsa lõikega mudelid ja need, millel on väikesed ja küllaltki kõrgel asuvad taskud. Suurte ja üldse ilma taskuteta pükstest peaksid volüümikama istmiku soovijad eemale hoidma. Eelistada võiks ka heledamat värvi pükse.

Materjalidest aitavad istmiku suurendamisele kaasa näiteks kunstnahk, seemisnahk ja velvet.