KINGA PEAB HOOLDAMA: «Kui tunned, et king on liiga ära kreemitatud, siis võta leige vesi ja natuke pesuainet, pese kingad üleni puhtaks ning lase neil ära kuivada,» õpetab kingsepp Rein Rosenfeld. Foto: MATI HIIS
Ilu ja mood
20. september 2014, 15:00

Õige hooldus tagab jalanõudele pika eluea (6)

"Jalanõu hooldamiseks piisab ühest hooldusvahendist ja mida odavamast, seda parem," tõdeb 49 aastat kingsepana töötanud Rein Rosenfeld. Odavas vahendis on mõõdukalt mesilasvaha sees ja tänu sellele ei kogu king tolmu. Märjad jalatsid tuleb aga kindlasti kuivama panna, sest niisked kingad hakkavad väljas käies kiirelt lagunema.

"Märgadele jalanõudele tuleb ajalehed sisse panna ja kuivatada neid kindlasti toatemperatuuril, mitte radiaatoril või mujal sooja käes, sest siis tule-

vad tallad lahti," hoiatab Rein Rosenfeld. Kingsepp soovitab ka võimalikult tihti jalanõusid vahetada. "Kui sul on kaks-kolm paari jalatseid, siis võiks iga päev erinevaid kanda. Saapad peavad nii poolteist korda kauem vastu."

Jalavarjude kestvus oleneb aga ka inimese kõnnakust. "Üks korralik kõndija käib ka kehvade kingadega kaua. Aga kui inimesel on halb kõnnak, siis pole ka kallitest kingadest tolku, need lähevad ikka katki," räägib kingsepp, mistõttu soovitab ta Eesti kliimas osta keskmises hinnaklassis jalanõusid. "Eluaegseid kingi pole olemas – isegi kõige kallimatele ei anta garantiid, et nad läbi ei kulu."

Kunstnahka võib ka talvel kanda

Mida tuleb suvejalanõudega sügise hakul teha? "Kõik tuleb ikka ära remontida. Kui kontsaplekk on natuke kulunud, siis tuleb kingad kohe parandusse viia, mitte lasta edasi kuluda," ütleb Rein. Konts on tehtud papist ja see kulub väga kiirelt ära. Kindlasti ei tohiks aga ise kingi kontaktliimidega parandama hakata, manitseb kingsepp ja nimetab seda üheks tüüpilisemaks veaks, mida inimesed teevad. "Hooldusvahendiga pole vaja kingi üle teha. Kui on aga 20 aastat vanad kingad, siis neid võib määrida, et nad nii-öelda ära ei sureks."

Kuigi ehtsast nahast jalavarjud on kingsepa meelest parimad, soovitab ta julgelt ka kunstnahast saapaid kanda, eriti talvel. "Kui on hea kunstnahk, siis see hoiab isegi paremini vett kui naturaalne nahk. Aga mõni kunstnahk jälle praguneb, et seda peab ise proovima ja vaatama, kuidas jalg kannatab," räägib ta.

Jalatsihoolduse kuldreeglid

Vali hooldusvahend vastavalt jalanõu materjalile.

Alusta hooldamist juba enne esimest kandmist. Nii kaitsed jalatseid niiskuse ja määrdumise eest, mis võivad uue jalanõu ära rikkuda.

Kuivata niiskeid jalanõusid toatemperatuuril.

Naturaalne nahk

Pühi jalanõudelt pehme lapiga mustus maha.

Pane peale naturaalsele nahale mõeldud kingakreem ning hõõru see kingaharjaga pooridesse. Harja asemel võib kasutada ka pehmet lappi.

Lase kreemil natukene kuivada ja seejärel löö king harjaga läikima.

Seemis- ja nubuknahk

Pühi jalanõudelt samsiharjaga õrnalt tolm maha. Juhul kui kingal on mõni plekk, siis harja metallharjastega karvad üles – seda võib teha päris kõvasti, augu tegemist ei maksa karta.

Siis pihusta neile 20 cm kauguselt nubuk-veluuri või universaalset hooldusvahendit. Pärast ei ole vaja jalatseid enam harjaga üle teha.

Kingsepp Rein kinnitab, et seemisnahast jalanõude puhul võib samsiharja asemel kasutada ka jämedat liivapaberit – hõõruda sellega jalanõud üle ja siis pihustada peale spetsiaalset hooldusvahendit.

Lakknahk

Pühi jalanõudelt pehme lapiga mustus maha.

Pane peale lakknahale mõeldud kreem ning hõõru see lapiga sisse.

NB: Lakknahal ei tohi kasutada universaalset hooldusvahendit, kuna siis võib hakata lakk kinga pealt maha kooruma. Lakikreemi võib aga kasutada ka kunstnahast jalanõudel.

Kombineeritud ja kunstnahk

Pihusta puhta riide või svammi peale vastavalt kombineeritud naha puhastusvahtu või tavalist puhastusvahtu ning hõõru see kergelt hooldatavale pinnale.

Seejärel pihusta jalanõule kombineeritud naha või universaalset hooldusvahendit.

Kummikud ja tekstiiljalanõud

Kummikuid võib pesta lihtsalt sooja vee all ning plekkide korral kasutada nõudepesuvahendit.

Ainult tekstiilist jalanõudele sobib universaalne hooldusvahend.

Allikas: Irje Talfeldt, Viru keskuse ABC Kinga vanemkonsultant