Tõnis Erilaid.Foto: Kalev Lilleorg
Blogid
17. september 2014, 07:00

Kuidas selgus Eesti kommunistide juhi saatus (2)

Pärast riigipööret kompartei I sekretäriks olnud Karl Säre jäi 1941. aastal Eestisse partisanivõitlust juhtima. Algul oli ta korteris Linda Kilvitsa juures. Seal värviti Säre juuksed punaseks, et meest ära ei tuntaks. Järgmine salakorter oli Mäekalda tänavas. Säre oli nii kindel konspiratsioonis, et jalutas ringi. Ta tunti ära ja anti üles. "Võtsin 12–13 meest kaasa ja läksime Mäekalda tänavale majja number 35. Korter oli number üks. Kujutage ette, ta istus laua taga ja sõi. Käratasin: "Käed üles!" Säre ehmus. Selle asemel, et relv taskust välja tõmmata, tõstis ta käed üles. Otsisin Säre taskud läbi. Seal oli peotäis aadresse," meenutab kinnivõtja.

Oli 3. september 1941.

Teda kuulas üle Evald Mikson. Sakslased võtsid asja üle ja Säre kadus kuni 1943. aasta veebruarini. Siis toodi ta Kopenhaagenisse tunnistusi andma, kuidas ta koos Leo Looringu ja August Vakepeaga kägistas surnuks reetmises kahtlustatud Paul Eltermanni. Pärast seda kadus Säre lõplikult. Tema saatust püüdis uurida NLi vastuluure, hiljem tundis huvi president Lennart Meri. Asjata.

Alles nüüd on Argo Kuusik ja Valdur Ohmann lahendanud Karl Säre saatuse saladuse. Nad kirjutavad viimatises ajakirjas Tuna: Saksamaal koonduslaagridokumente uurides selgus, et Säre suri (tapeti?) Hamburg-Neuengamme laagris 14. märtsil 1945. aastal kell 4.20.