KULMUD KAUNIKS: Kulmud annavad näole raami ja sisu. Kui vanasti pandi kõigile peale üks must kulmuvärv ilma kulme eriliselt kujundamata, siis nüüd segatakse värve ning moodsamates salongides kasutatakse modelleerimiseks niiditehnikat. Foto: Tiina Kõrtsini
Ilu ja mood
5. september 2014, 07:00

Kulmud: sobivaimad on need, mida näed lapsepõlvepiltidel (3)

"Sobivat kuju ja tooni kulmud lisavad igale naisele piisavalt naturaalset ilu, nii et iga päev pole palju kosmeetikat enam vajagi," kinnitab Eve Ots.

Eve Ots, Tallinnas tegutseva Makeupexpress looja, ütleb, et igaüks on kuulnud väidet, et kulmud on silmade või näo raam. "Tegelikkuses on kulmud hoopis tähtsamad kui raam, need mõjutavad ka pildi sisu," viitab Ots, et just kulmud väljendavad emotsioone ja teevad need teistele loetavamaks.

"Kui kitkuda oma kulmukaar väga kõrgele, on inimene pidevalt üllatunud ilmega. Liiga tumedad kulmud teevad meid kurjemaks," toob ta näiteid.

Trendid võivad halvasti mõjuda

Kulmude kujuga saab näole iseloomu anda, miks muidu tuntakse vahel inimesed pildil ära just kulmukaare järgi. Ots toob siinkohal näiteks näitlejanna Sophia Loreni.

Kulmude suurt võimu näitab seegi, et neid modelleerides saab oma suurt nina väiksemaks või ümarat näokuju kitsamaks ja vastupidi muuta. Kuid peale selle on kulmudel ka praktiline roll: need kaitsevad silmi päikese, higi ja vihma eest.

Modelleerimisest rääkides ei soovita Ots järgida trende, vaid leida endale sobivaim kulmukaar ja jääda sellele läbi aastate truuks. "Väga paljud 80–90aastate ülekitkutud kulmutrendi ohvrid näevad nüüd suurt vaeva oma kulmudega, sest need ei taha tagasi kasvada," on Ots kogenud. Vastukaaluks 80–90aastate kitsastele kulmudele on praegu moes paksud ja veidi tumedamad kulmud.

Kui vanasti pandi juuksuri juures igale naisele peale üks must kulmuvärv ilma kulme kujundamata, siis nüüd segatakse sobivaima tulemuse saamiseks värve. Samuti nõustatakse kliente talle sobivaima kulmukuju saamisel. "Mitukümmet kulmukaart päevas kujundades tekib ka professionaalsus," räägib Ots tööst Make­up­express Browbaris.

Ta on kogenud, et kliendid on varmad vastavalt nende soovitustele kulmukuju muutma. "Joonistame neile meie nägemust mööda sobivaimad kulmud, et nad ka ise visuaalselt näeksid, millised need olla võiksid ning soovitame siis mõnest kohast karvu kas kasvatada või eemaldada," räägib Ots.

See eeldab, et kulmukarvad soovitud piirkonda üldse kasvavad. Seepärast soovitabki ta enne modelleerija juurde minekut kulmud välja kasvatada.

Eksperimenteerida eriti ei tasu

"Halb uudis on see, et kulmukarvad on kõige aeglasemalt kasvavad karvad – nende kasv kestab kolm-neli kuud ja sellele järgneb seitsmekuune puhkeaeg," teab Ots.

Sestap ta ei soovita kulmudega eriti eksperimenteerida: kui vale kulmukarv eemaldada selle puhkeperioodis, läheb tagasikasvamiseks seitse pluss kolm-neli kuud ehk laias laastus aasta. "Ilusa ja sobiva kulmukaare kujundamisel on aga iga kulmukarv tähtis," rõhutab ta.

Kulme modelleerima asudes soovitab Ots meenutada nooruspõlve puutumata kulmusid: tavaliselt on need inimesele väikese korrigeerimisega sobivaimad, sest arvestavad looduse määratud näokuju, kulmuluu asetust, silmade kuju, juustekiu paksust jms.

Kulmukaar aitab visuaalselt vähendada nina ja kaotada kilosid

Ovaalse näoga sobib veidi tõusev ja lõpu poole kitsamaks minev kulmukaar.

Ümara näoga sobivad kolmnurkse kujuga kulmud.

• Liiga paksud ja pikad kulmud rõhutavad näo ümarust.

Pikliku näoga sobivad pikemad ja sirgemad kulmud.

Kolmnurkse näoga sobivad kitsamaks ja lühemaks kitkutud kaarjad kulmud.

Kandilise näoga sobivad kulmud, mis algavad laiema sisenurgaga, tõusevad kaarjalt ja lõppevad kitsama joonega.

Pirnikujulise näotüübiga sobivad pikad, sirged ja paksud kulmud.

Arvesta tuleb olemasolevat kulmukuju ja karvu – kas ja millist kuju neist annab vormida. Samuti vanust (kui silmalaud on alla vajunud, saab kulmusid tõstes silmi rohkem avada), kehakaalu (kogumatele inimestele ei sobi väga paksud kulmud), kulmuluu asetust, silmade kuju ja asetust (nt kas silmade kuju on suunaga allapoole), juuste paksust ja teisi iseäralikke näojooni (pikk või lühike nina, lopsakad huuled või kõrge või madal laup jne). Kõike seda silmas pidades saab näiteks suure nina mõju või võtta visuaalselt kilosid vähemaks. (Allikas: Eve Ots, Makeupexpress)

Sagedasemad vead kulme kujundades

• Kulmudele ei pöörata tähelepanu: kulmudel on vormitu kuju, mis muudab üldmulje lohakakas ja hooldamatuks.

• Kulmud kujundatakse sobimatuks, näiteks kitkutakse need tihti liiga kitsaks. Et karvade tagasikasvamine võtab kaua aega, tekib mulje, et kulmud enam ei kasvagi ning kitkutakse neid üha edasi.

• Kulmudele antakse erinev kuju. Laialt on levinud müüt, et kulmud ei pea olema kaksikud, vaid õed, kuid tegelikult peaksid mõlemad kulmud olema ikka ühesugused.

• Ise kodus peegli ees on väga kerge kulmud eri kaugusele ja kõrgusele kitkuda, andes näole püsiva poolüllatunud ilme. Liiga tihti kitkutakse mõlemad kulmud liiga kõrgele: kulmud peaksid olema ikka kulmuluu peal, mitte sellest kõrgemal.

• Iga kulmukarv on oluline. Vale karva väljatõmbamine võib tekitada augu, mida pärast tuleb pidevalt jumestades varjata.

• Kasutatakse vale värvi. Vanast asjast jäänud musta kulmuvärvi võiks kasutada vaid aktsentvärviks, kulmud võiks pigem juuksejuurtega ühte tooni värvida. Mõistagi pole siin ühtset rusikareeglit, rolli mängib seegi, kas on paigaldatud kunstripsmed ning mis värvi on juuksed värvitud.

• Kulme kitkutakse liiga tihti. Kui kulmukarvadel lasta välja kasvada nädal või paar (sõltuvalt karvakasvust) ning need korraga eemaldada, püsib tulemus kauem.

• Kasutatakse valesid jumestustooteid. Kui kulmukarvu napib, tuleks värviandvale kulmugeelile eelistada pliiatsit, mis hajutades aitab ka tühimikke täita. Samas pole mõistlik pliiatsit kasutada tihedate õige kujuga kulmude korral – sel juhul sobiks just tooni andev kulmugeel või puudervärv või kiududega pliiats, mis värvib ka karvu. Kõige hooldusvabamad on keemiliselt värvitud kulmud: värv püsib peal 3–4 nädalat ning sama sageli oleks mõistlik neid ka modelleerida. (Allikas: Eve Ots, Makeupexpress)