Tõnis Erilaid. Foto: KALEV LILLEORG
Blogid
1. september 2014, 07:00

Kuidas Eestis taas saatkondi avati (1)

«Eesti tunnustamine on läinud maailmarekordi lähedase kiirusega,» ütles toonane ülemnõukogu esimees Arnold Rüütel 29. augustil 1991, kui avati esimene saatkond Eestis üle 50 aasta.

Rootsi välisminister Sten Andersson oli ise koos suursaadik Lars Arne Grundbergiga Tallinna sõitnud, et avada saatkonnaruumid Tallinnas Endla tänavas.

Tallinna vahet saalisid 1991. aasta augusti lõpus lääneriikide tähtsad riigimehed iga päev. Saadikute nimetamisega oli tõesti kiire. Saksamaa esimene suursaadik Eestis Henning von Wistinghausen meenutab:

«28. augusti õhtul peakonsulaati (von Wistinghausen oli peakonsul Leningradis) tagasi pöördudes leidsin eest välisministeeriumi kiirtelegrammi... Seejärel läks kõik väga kiiresti. Ma teatasin uudisest juba suvepuhkusel viibivale abikaasale, siis kolleegidele, suursaadik Blechile Moskvas, härra Putinile linnapea Sobtšaki esindajana... Pühapäeva, 1. septembri ennelõunal andis erikuller mulle üle liidupresidendi Richard von Weizsäckeri koostatud volikirja. Poole tunni pärast alustasin ma ametiauto, autojuhi ja vähese pagasiga sõitu oma uue töökoha suunas.»

Suursaadiku töökoht oli algul Rataskaevu hotellis. Saatkondadeks kõlbasid hotellid hästi: USA oma oli Palace'is.Von Wistinghauseni esivanemad olid baltisakslased. Vanaisa, Revalsche Zeitungi ajakirjanik, lahkus siit 1939. aastal.