Suhted
29. august 2014, 07:00

Rohkem enesekindlust: ilusaks peab end ainult neli naist sajast (8)

Naine vaatab end peeglist keskmiselt kuus korda päevas ja viidab sellele 50 minutit – see teeb kuus terve ööpäeva. Seejuures üheksa naist kümnest pole oma peegelpildiga sugugi rahul ja ilusaks peab end vaid neli naist sajast.

Naistel on peegliga keeruline suhe: nad ei ole rahul sellega, keda nad sealt vastu vaatamas näevad. Koguni üheksa naist kümnest tunneb end peeglisse vaadates halvasti, kuid sellest hoolimata tunnevad nad sundi pidevalt end vaadata, selgus kosmeetikafirma Dove uuringust. Ilusaks pidas end vaid neli naist sajast. Seevastu iga viies pole oma peegelpildiga kunagi rahul olnud ning vaid iga kahekümnes vaatab peeglisse, tuletamaks meelde oma head välimust.

Väärtushinnangute laienedes pilt paraneb

Liiga paks, kõhn, kortsus, väsinud on vaid mõni levinum sõna, millega naised end peegli ees kirjeldama kipuvad. Seega rohkem kui oma välimust näevad naised peeglist oma enesetunnet ja iga kolmas näeb end pahas tujus, õelana või mõne muu halva emotsiooni kütkes.

"See, et naised oma välimusega rahul pole, on kahjuks välja tulnud teistestki uuringutest," ütleb Dove’i kehahooldustoodete kategooria juht Karola Kotkas-Pillart. Kui naised näevad enda juures pisiasju, mida teised inimesed sageli ei märkagi, siis meestel seda probleemi pigem pole – nemad näevad enamasti objektiivset tõde ehk pesemata pead või raseeritud lõuga.

Naised vaatavad end peeglist keskmiselt kuus korda päevas, kulutades sellele 50 minutit. Muidugi ei möödu see aeg kodus peegli ees seistes, pooled naised kasutavad enda uurimiseks ka autopeeglit ja poeaknaid, sageli saab rahulolematus endaga kinnitust ka liftis.

Psühholoog Janne Kants teab, kui halvasti mõjub rahulolematus välimusega naise enesehinnangule ja rõhutab seepärast, et keegi ei pea olema pidevalt ilus, vabalt võib olla ka tavaline. Sageli jõuavad tema vastuvõtule naised, kel toitumishäire või madal enesehinnang ehk need mured, mis tekivad, kui inimene pole oma välimusega rahul.

"Probleemi, kui ilus ma olen, teravuspunkt jääb 15.–25. eluaasta vahele, pärast seda hakkab inimene teisi asju väärtustama. Hoopis olulisemaks saab, et ma olen hea ema või et mul on ilus aed," tõdeb Janne Kants.

"Peegel pole kriitik, ta annab inimesest täiesti neutraalse pildi, hinnangu annab igaühe enda pea ja siis naine näebki end koos oma hoiakuga," selgitab psühholoog. Hinnangud sõltuvad sellest, kellega end võrrelda. Samuti seltskonnast ja hetke meeleolust.

"Stress tulebki sellest, et hindamiskriteeriumid on väga kitsad ehk kui suur on mu nina või kui sale ma olen. Aga mida paremini on inimene endale teadvustanud, kui erinev ta võib olla, seda rohkem on ta endaga ka rahul," rõhutab Janne Kants, et kõige tähtsam on kooskõla iseendaga. Ja kindlasti ei kehti see psühholoogi sõnul ainult suhtumises oma välimusse.

"Kui inimene lubab endale olla õel või kuri, ei tähenda see veel, et ta kogu elu selline on. Kui inimene teab, et see tunne on temas olemas, kui ta aktseptib oma negatiivseid emotsioone, siis oskab ta ka valida, kuidas neid välja elada," jõuab psühholoog taas selleni, kui tähtis on end hinnata nii heas kui halvas.

Psühholoog usub, et kui endast hoolida, paraneb ka enesetunne. Ja nagu äsjane Dove’i uuring kinnitas, ei näe naised peeglist ainult välimust, vaid ka enesetunnet. Dove küsitles online-uuringus ligi 6000 naist 12 riigist. 18–64aastaste vastajate rahulolematuse põhipõhjused olid figuur ning üleüldine halb välimus.

Merlyn Uusküla: naine vaatab peeglisse kindlasti rohkem kui kuus korda!

"Ma arvan, et neid kordi on kindlasti rohkem kui kuus. See sõltub sellest, kus naine töötab ja mitu peeglit tal kodus on. Naisterahvaga on juba nii, et ükskõik kuhu ta ka ei läheks, kui seal peegel olemas on, siis ta sinna ka vaatab. Kas või kui oled tööl ja lähed tualetti käsi pesema – kui seinal on peegel, siis sa ikkagi vaatad sinna, kuigi sul ei ole selleks tegelikult vajadust," tõdes Merlyn Uusküla (30).

Merlyn vaatab peeglisse keskmiselt kümme korda päevas, aga enne lavale astumist kiikab ta sinna kindlasti rohkem. "Enne üritusi ja esinemisi teed meiki ja sätid juukseid, nii sa veedadki peegli ees päris palju aega. Kümme on võib olla isegi liiga vähe… Äkki siis 20 korda, mõnikord vaatan ehk üldse 100 korda," naerab lauljatar. Oma peegelpildiga on ta üldiselt rahul. "Iseendaga tuleb sõber olla ja enda peegelpilti armastada. Kui sa end ei armasta, siis on ikka päris pahasti," arvas Merlyn.

Anu Saagim: naeratades nägu nooreneb 10 aastat

"Hommikul vaatan peeglisse ja õhtul enne magamaminekut vaatan ka peeglisse, sest siis ma panen kreemi näkku. Aga oma peegelpilti vaatan ma päeva jooksul lisaks ka mitmesugustelt pindadelt. Näiteks praegu seisan klaas-ukse ees ja vaatan, kuidas ma välja näen," rääkis hambaarsti ooteruumis oma korda oodanud Anu Saagim (52).

"Võimalusel vaatan end ka poodide vaateakendest, et rüht oleks sirge. Kui ma aga päeval söön või joon, siis automaatselt läheb käsi huulte värskendamiseks huulepulga järele, mille küljes mul on samuti peegel. Ühesõnaga, vaatan ennast liiga palju!" Glamuuritar nentis, et ta on enda peegelpildiga väga rahul. "Vahepeal ma isegi kiljatan, et oi! Ja vahel ka naeratan endale! Siis läheb nägu automaatselt värskemaks ja ka kümme aastat nooremaks!"