Tõnis Erilaid. Foto: KALEV LILLEORG
Blogid
6. august 2014, 07:00

Kuidas põrandaalusega Kalamajas lahingut löödi (1)

Vanemad tallinlased mäletavad, et pool sajandit kandis Poska tänav Kadriorus Leineri nime. Kuid neilgi pole enam meeles shimmitantsud 1920ndatel, kui tüdrukud džässirütmis meeste külge liibusid, lühikesed (vähemalt tolle aja kohta) seelikud seljas.

Üks noist moodsaist shimmitüdrukutest oli 16aastane Dagy (Dagmar Otilie) Võrk. Pärast algkooli oli ta kõigist õppeasutustest lahkuma palutud, sest oli liialt kommunismimeelne. Dagy isa istus pärast 1924. aasta detsembrimässu kinni.

Tolle aja kohta haruldusena jälitas poliitiline politsei 16aastast plikat 24/7. 3. augustil 1927 pani polpoli agent tähele, kuidas Dagy pimeneval õhtul koos ühe noormehega Vaksali puiesteel Töölismajast väljus, lasi end Kalamajja Graniidi tänavale saata ja jäi sinna üksi kõndima.

Veidi aja pärast astus shimmipreili juurde uus noormees, kellega mindi pikemaks vestluseks samasse kõrvale kapsaaeda. Agent oli abiväge kutsunud, kes autodel kohale kihutas, kapsaaia ümber piiras ja karjus: «Käed üles!» Noormees haaras mauseri, tulistas abikomissari kaela veriseks ja langes polpoli meeste kuulide all surnult maha.

6. augustil kirjeldasid ajalehed seda pealkirja all «Lahing põrandaaluse kommunistiga». Surmasaanu oli põrandaalustes ringkondades tuntud kui Priidu, tegelikult 24aastane Aleksander Leiner, kes oli saadetud Eestisse parteitööd juhtima.