Tõnis Erilaid.Foto: KALEV LILLEORG
Blogid
28. juuli 2014, 07:00

Kuidas Konstantin Pätsile savikorsett kingiti

«Suhkrumäe ranna saladus. «Savikorsett» riigivanemale kingiks,» pealkirjastas Rahvaleht teisipäeval, 28. juulil 1931 kirjutise tallinlasest V. Reimanist, «kes on juba mõnda aega pommitanud kohalikke arstide-organisatsioone oma ettepanekutega saviga arstimisest».

«Mul oli maksavähk,» räägib ta. «Arstid kuulutasid mu surmalapseks. Kuid vaadake, siin ma nüüd olen. Nagu näitab röntgenipilt, on vähjakasvaja maksast kadunud.»

Reiman uskus, et radioaktiivne savi on haiguste ravimisel tõhus ja saatis oma kunded seda Suhkrumäe jalamile otsima. Viimane sai oma nime tõenäoliselt seal üle-eelmisel sajandil olnud suhkruvabriku järgi.

Tänapäeval on see paik Pirita tee ääres tuntud kui looduskaitsealune Maarjamäe paekallas. Rahvalehe kinnitusel olevat inimesed tollest Suhkrumäe radioaktiivsest savist ka mitmele haigusele kergendust leidnud. Isegi tiisikusele.

Kui arstid Reimani väidetele tähelepanu ei pööranud, saatis ta savikorseti riigivanem Pätsile, kes mõnikord kurtis hädise tervise üle. Ikka lootusega, et riigivõim tema ravimeetodit tunnustama hakkab.

Kas Konstantin Päts saviravi pooldajaks hakkas, pole mul teada. Küll aga ilmus selle sajandi alul, 70 aastat Reimanist hiljem, Eestis suuresti ravitsejate arvamustele tuginev raamat nimega «Saviravi», mida foorumites praegugi elavalt tsiteeritakse.