Foto: Alamy / AOP
Suhted
27. juuli 2014, 10:00

Ämmad ründavad! Miks üritavad naiseemad väimeestele meeldida? (107)

"Emaga on täitsa lõpp – ta on 58, aga käib riides nagu 28. Juuksepikendused, kunstripsmed, seljas Desiguali ja Smashi firmariided," kurdab Helina (34), keda ei häiri tegelikult mitte niivõrd ema riietumisstiil, vaid see, et ta tema mehega igal võimalikul ja võimatul juhul flirdib ja nii omade kui ka võõraste ees tütre välimust kommenteerib.

"Ma tahan teada, kas ka teistel minuvanustel naistel on tekkinud sellist olukorda nagu mul – ema mängib ämmana minu mehe ees täiega üle; ta paneb sõpat ka siis, kui mul on sõbrannad oma peredega külas! See ajab mind iga kord marru!"

Ema käitumisest häiritud Helina lisab, et emme arvates on kõik okei: tütar ise on ennast rääma jätnud ja näeb tegelikust vanusest 10 aastat vanem välja. "Ema arvab siiralt, et oma ülevõimendatud atraktiivsusega paneb ta mind ennast muutma. Aga ma ei taha ju seda!"

Pulmas mängis ämm pruuti

Helina ütleb, et see pole sugugi esimene kord, kui ta oma murest räägib. Nii teadvat ema nüüdki, et tütar Õhtulehele oma elu pihib: "Ema ütles mulle, et lase käia. Tema ainsaks sooviks on, et avaldataks foto temast kui 58aastasest mutist ja minust, 34 aastasest naisest. Ja siis korraldataks lugejatele äraarvamismäng, kumb on tütar ning kumb vanaema ja ämm."

Helina sõnul on emaga läbisaamine seitsme aasta jooksul ehk siis alates tütre abiellumisest üha imelikumaks muutunud: "Me ei olegi enam nagu tütar ja ema, vaid võistlevad rivaalid. Ainult et mille peale käib võistlus, miks ema üritab olla naisena minust parem – sellest ma igatahes aru ei saa!"

Pulmapeost Helinal ilusaid mälestusi pole: "Väga palju asju sellest pulmast tahaksin lihtsalt unustada. Nii piltide peal kui ka videos domineerib minu ema. Need fotod, kus ema istub minu mehe kõrval, kuidas ta temaga tantsib, teda silitab, talle torti suhu topib, ma lihtsalt hävitasin. Ausalt – ma ei teagi, kumma pulm see rohkem oli. Vist ema oma."

Helina oli pulmade ajal kolmandat kuud rase: "Enesetunne oli jube, ma oksendasin hullult. Sain arstilt mingid spetsrohud, mis pidid iiveldust vähendama, aga üksnes toidulõhn pani mind öökima. Olin rohkem peomaja tagatoas kui saalis."

Saalis arenesid sündmused omasoodu. Pärast avavalssi haaras värske ämm ohjad oma kätte.

"Siis mul nii halb veel polnudki, aga ema, kes on omal ajal peotantsu teinud, võttis pähe mõtte, et ta peab just nüüd minu mehele rumba ja tango selgeks õpetama. Muidugi olid kõik pöördes, neile plaksutati, sest mees osutus andekaks õpilaseks," võtavad meenutused elu tähtsaimast päevast Helina veel nüüdki tigetsema.

"Ja pulmavana oli ka üks igavene mömm, tema lasi emal ikka väga palju tsirkust teha."

Helina meele muutis veelgi mõrumaks see, kui mehe tädi, eluaegne pedagoog, pärast südaööd peolt lahkudes pruuti haletsevalt põsele patsutas: "Nii kahju, et sa oma emalt pole midagi pärinud, aga ehk õpid temalt, kuidas üks õige daam peab seltskonnas käituma." Helina sai neist sõnadest nutukrambid.

Pulmajärgne hommik veeres samas tempos. "Magasime veel ja mulle tundus, et näen und: meie toa uks avanes ja sealt hõljus sisse minu pruutkleiti kandev kogu. Ehmatasin istukile – see oli ema, koketeeriv ja üleolevas meeleolus. Ema küsis, et noh, kuidas on, kas ta on ka ilus pruut? Ainuke viga oli, et kleit oli keskkohast liiga lai."

Pärast seda etteastet arvas Helina, et ta jääbki päevaks voodisse, mehele aga teinud "asenduspruut" kangesti nalja.

"Tütred sündisid üsna lühikeste vahedega, noorema tulles muutus ka vanem mingiks ajaks tagasi titeks. Lapsel tekkis probleem magamajäämisega. Ühel hetkel ma lihtsalt enam ei jõudnud, kodutööd kasvasid üle pea," kirjeldab Helina kolme aasta tagust elu, kus tal enda välimusele tähelepanu pööramine jäi tagaplaanile.

Et mees pidi öösel korralikult välja puhkama, oli see nagu iseenesest mõistetav, et ta kolis padja ja tekiga elutuppa diivanile, Helina aga kussutas lapsi.

"Kui siis ema pühade või sünnipäevade ajal külla tuli, võttis ta esimese asjana ette minu väljanägemise. Ta oskas naerusui pillata ikka selliseid märkusi, et mul kadus igasugune tuju. Küllalt oli kordi, kui külaliste lahkumise järel ma lihtsalt ulusin mehe õla najal.

Näiteks küsis ema külaliste kuuldes, et kas talle tundub või tõepoolest olen ma juurde võtnud, kuna kleit kõhu pealt imelikult kisub… või olen ma jälle rase? Või siis karjatas lauas istudes korraga: issand, sinu asemel jätaksin ma küll selle torditüki söömata. Meelest ei lähe ka see, kui ema mulle minu mehe kuuldes üht oma üle-eelmise hooaja kleiti pakkus – väikese raha eest – ja üht pluusi sõnadega: ma pole kindel, kas need sulle üldse selga lähevad."

Helina on emaga rääkinud ja palunud, et ta edaspidi nii ei teeks. Aga: "Ema ei saa üldse aru, et ta valesti käitub. Viga olevat minus, et ma olen nii tundlik!"

Et süües kasvab isu, siis mõistes, et tütre mehel pole noorusliku ämma vastu midagi, sisustas hakkaja ämm paaril korral väimehe vaba aega. Kui Helina isa oli haige ja ema ametialane staatus nõudis pidulikul vastuvõtul meessoost saatjat, osutus väljavalituks Helina mees.

Ja kui lapsed jäid ootamatult tuulerõugetesse päeval, mille õhtuks olid varutud teatripiletid, viis mees teatrisse ämma – põhjendusega, et kui haigus majas, ei saa ju laste emme ometigi sinna minna.

"Ütlesin emale, et olen temas pettunud, kuid sain vastuseks, et ärgu ma olgu selline kiusupunn, kas oleks parem olnud, kui mees oleks läinud teatrisse mõne armukesega."

Geelküüned ja seksikas seelik

Kuue- ja kolmeaastase tütre emana ei saa Helina aru ka oma isast – miks papa ei pane emale aru pähe ja naise esinemisi vaid muiates pealt vaatab. "Ema viimane käitumine meil külas olles oli ikka täiesti pöörane. Pidasime noorema lapse sünnipäeva ja ühtlasi lasteaia-aasta lõppu, kohal olid mõnes sõbrannad oma meeste ja lastega. Siis saabus ema, viimase peal üles löödud, fuksiaroosa pitsiline topp seljas, sellest oli vaid kaks paela, isegi rinnahoidjat polnud seljas – palav ilm on, ütles ta minu märkuse peale. Ja tema valge ülilühike seelik oleks sobinud mõnele tütarlapsele," räägib Helina, silmis tigedus ja hääles iroonia.

Kui tütar palus emal arbuusi lahti lõigata, tuli konkreetne äraütlemine: ma ei saa, ma lasin täna just geelküüsi värskendada – ning torkas oma kaunid harali sõrmed talle peaaegu näkku.

Veel häiris Helinat see, et tema ilus emme, enda sõnul laste lärmist väsinuna, haaras toast pudeli valget veini ja pokaali ning siirdus ühe sõbranna meest seltsiliseks paludes aeda jalutama. Seltskonnaga liitus ka Helina mees ning paratamatult kogunesid sellest hetkest lapse sünnipäeva päikselisse taevasse mõned äikesepilved.

Ometigi möönab Helina, et temast 24 aastat vanem ema näeb tõepoolest hea välja ja et temaga koos väljas käies arvavad kõik, et nad on õed. Samas mäletab Helina paari pildikest ühest vanast albumist: "Polnud ema 30aastaselt sugugi nii šikk, oli päris tavaline abielunaine, nagu kõik teisedki."

Helina suur lohutus on see, et äkki nii 15 aasta pärast, kui ta ei pea laste ja kodutöödega enam nii hullult maadlema, jääb tal aega enda jaoks rohkem: "Ehk näen minagi siis välja palju noorem oma tegelikust vanusest."

Tõsi, geelküüsi ei laseks ta endale iial panna ja kohe kindlasti ei flirdiks ta oma väimeestega.

Tulevane ämm: "Plika käib riides nagu poiss ja on endaga rahul!"

48aastane Inna teab, et noored kavatsevad jõulude ajal abielluda, kuid talle absoluutselt ei meeldi poja väljavalitu: "Soengut pole, lühikesed juuksed nagu poisil. Teksad on aasta läbi jalas, pole ma teda veel kleidis näinud. Või siis retuusid, aga see on väga kole. Tüdruk ei meigi end, on selline mittemidagiütlev hall hiireke. Mida poeg temas leidis, ma ei tea. Jah, tark ja arukas võib ta ju olla, plika lõpetas kevadel ülikooli.

Kuid kuhu sellise naisega minna? Meie perekonnas hinnatakse teisi väärtusi. Vanaema Maria on meil tõeline proua, Peterburis sündinud ja elanud, tema ehmatas ennast kangeks, kui talle meie tulevast pereliiget tutvustati – nuditud soenguga, kleenuke, pükstes. Memm arvas, et tema armas lapselaps on ära pööranud, "homikuks" hakanud, heidab ühte meesterahvaga."

Ema haletses väimeest: "Vaeseke, kuidas sa küll mu tütrega elad?"

Mairi tunnistab, et tal ei ole emaga just kõige parem läbisaamine, kuid elu on õpetanud keelt hammaste taga hoidma ning vastastikku tajutakse üsna hästi piiri, millest üle astuda ei tohi.

Jaanipäeva paiku oli Mairi oma elukaaslasega üle pika aja maal ja sellest reisist on tal küll siiani mõru maik suus.

"Ema tegi seda jälle, see ei ole tal esimene kord. Seltskond oli jaanitule ääres, aga kuidagi jäid nad enne keskööd kahekesi tuppa kohvi keetma ja siis selleks, et minu mehele muljet avaldada, hakkas ema mind maha tegema ja meest haletsema: vaesekene, kuidas ta küll suudab mind välja kannatada, ma olen ju hull, minuga on võimatu koos elada. Jätku ükskord meid rahule, elagu oma elu," on Mairi ema peale tige.

Mees kandis Mairile tema emaga jutuajamise järgmisel päeval ette ja pööras selle naljaks. Ent ometi tajub Mairi, et viimastel nädalatel on pinged õhus; mees lausa otsib tema tegevuses vigu, et siis norida ja lõpuks kähvata: "Paistab, et sinu emal oli õigus! Sa oledki selline segane. Võiksid ema kuulda võtta, oleks meile kõigile parem."

Mairi ei saa aru, mis toimub. Nende tutvumise alguses ei olnud mees nõus isegi pühadeks maale Mairi vanemate juurde külla sõitma – ja seda peamiselt just tema ema pärast.

Nüüd aga on korraga ämma ja väimehe vahel nii hea klapp, et vaenu õhutavat naiseema tuuakse koguni eeskujuks.

"Ema lõi mult kallima üle!"

Aastat viis tagasi oli tookord 24aastasel Kadil romaan temast 11 aastat vanema mehega. Ta räägib, et elas tookord koos emaga ja viimane õiendas, miks tütar "vanakesega" käib. "Ema leidis, et mees sobiks vanuselt pigem talle ja et ega meie suhtest nagunii asja ei saa. Nendel päevadel, kui minul oli külaline, näitas ema ikka otseselt välja, et talle sugugi ei meeldi, et meil kahel on hea: tagus uksi, suitsetas köögis, hõivas vannitoa rohkem kui tunniks, nii et mina pesin ennast köögis ja seksiga pidime ootama poole ööni. Pealegi tegi ema hommikul kohvitassi taga nägusid."

Suhte päästmiseks võttis Kadi oma asjad ja kolis mõneks ajaks mehe juurde. Ilus elu sai aga kiiresti otsa – mees kaotas ootamatult töökoha ja tema sissetulek hakkas olenema juhutöödest.

"Pidime koos Saksamaale tööle minema, mees hüppas aga viimasel hetkel alt. Miks ta araks lõi, ei tea ma tänaseni," ohkab Kadi.

Kuidas see juhtus, et tema elukaaslane ja ema korraga teineteist leidsid ja elukaaslasteks said, ei tea Kadi siiani. "Suhtlen emaga parimal juhul kaks korda aastas, ta helistab mulle 1. jaanuari hommikul ja teinekord minu sünnipäeval. Vahetame viisakusi, ei midagi rohkemat."

Kadi elab endiselt Saksamaal ega kiirusta Eestisse naasmisega. "Milleks? Mida ma seal peale hakkan? Kes mind ootab? Lähen koju kolmandaks?"

Sel suvel käis Kadi Eestis laulupeonädalal. Emaga ta ei kohtunud. "Polnud mingit tahtmist."

Kuidas taltsutada seksikat ämma?

• Igasugune kompliment toidab temas indu ka 60aastaselt välja näha nagu 30.

• Sapine märkus "mida vanem eit, seda roosam kleit" rikub teie suhted ämmaga pikemaks ajaks.

• Seksika ämma flirtimisele ei maksa vastata, sest üks on naine, teine mees.

• Olgu ämm milline tahes, konfliktide vältimiseks ei peaks te elama ühe katuse all. Ämmaga tuleks kohtuda nii harva kui võimalik, aga nii sageli kui vajalik.

• Ilus ämm annab lootust, et praegu veidi väsinud ilmega ämmatütar sarnaselt oma emaga aastate pärast särab. Nii et mees, varu kannatust ja anna endast parim!

• Naine, kõige targem on säilitada rahu ja mõelda – vau, ka mina võin 60aastaselt näha välja nii hea kui mu ema! Olete te aga öko-etno-retro-uskne, andku teile jõudu teadmine, et nagu lind, nõnda laul.

• Ka kõige seksikam ämm on kõigest ämm.