Foto: AOP
Ilu ja mood
26. juuli 2014, 15:00

Kerge vaevaga stiilseks? Madrusestiil aitab moevetes ekslejad kindlale maale (1)

Eesti on mereriik ja just juulikuu on kõige õigem aeg seda oma riietuses välja näidata. Kusjuures meremehestiili jaoks ei pea sugugi suure vee peal seilama, vaid see mõjub täpselt sama stiilselt ka kuival maal.

Kuigi meri on meile nii ligidal, on ta enamikule eestlastele siiski midagi väga kauget, sest sellist purjetamise traditsiooni, nagu on Skandinaavias, meil pole. Sellegipoolest on meremehestiilile iseloomulik sinise ja valgetriibuline riietus ka meie jaoks. Selline tagasihoidlik stiil sobib põhjamaalase vaoshoitud natuuriga väga hästi ning ei peaks kellelegi oma lihtsuse tõttu ka üle jõu käima.

Lisaks on moekaugele inimesele niinimetatud madrusestiil alati kindla peale minek, sest see on üks neist ajatutest asjadest, mis püsib ajast aega moepildis.

Kitsamad triibud on trendikamad

Meremehestiil ehk kuulsad triibud on moes ilma teinud 19. sajandi keskpaigast. Kui Coco Chanel ühel oma reisil Prantsuse Rivierale vormirõivais Prantsuse meremehi nägi, inspireerisid triibud teda niivõrd, et neist sai tema järgmise kollektsiooni kese. Kui kollektsioon 1917. aastal poodi müügile jõudis, andis see avalöögi tänaseni jätkuvale triibuhullusele.

Meremehestiili iseloomulikeks värvitoonideks on must, valge, tumesinine, aga ka näiteks helesinine ja oranž. Kui kolm esimest tooni kuuluvad klassikasse, siis helesinine ja oranž on julgemate moegurmaanide pärusmaa.

Kõige turvalisem on meremehestiili jälgida, kandes horistontaalsete triipudega pluusi, sviitrit või toppi ja näiteks valgeid teksapükse või šortse. Meelde tuleks jätta aga see, et trendikamalt mõjuvad kitsamad triibud ja päris laiu triipe pigem üldse võiks vältida. Julgemad võivad kanda ka madrusestiilis peakatet ja samas stiilis ehteid. Hea võimalus riietusse värvi tuua on siduda kaela näiteks oranž siidsall.

Kellel rohkem kandmis- ja kombineerimisjulgust, võivad kanda ka tumesinist niinimetatud jumpsuit’i, lisades aktsenti oranžide ja kuldsete aksessuaaridega. Samas tasuks meeles pidada, et liiga julgeks minnes võib loodetud stiilsest pilgupüüdjast hoopis karnevalikostüüm saada. Seetõttu tuleks ankrutesse, paatidesse, meremehesõlmedesse jms siiski ettevaatusega suhtuda. Seda nii aksessuaaride kui ka mustrite puhul.

Aga mehed? Neil on meremehestiili kõige lihtsam järgida, kandes sirge tagasihoidliku lõikega põlvpükse, niinimetatud purjetamiskingi ja miks mitte sarnaselt naistega triibulist pluusi, toppi või hoopis polosärki. Kusjuures viimane võib vabalt olla ka ilma triipudeta ja mis tahes meelepärases värvitoonis.