KUULSAD KONDIBUKETID: Kate Bosworth...Foto: AFP / Scanpix
Inimesed
26. juuni 2014, 07:00

Staaride uus iluideaal – kuueaastase plika piht! (9)

"Kõhna asemel on nüüd moes tugev," kuulutasid naisteajakirjad veel hiljaaegu. Vale puha! Hollywoodi uusim trendiröögatus on näljutada end nii peenikeseks, et vööümbermõõt oleks 58sentimeetrine nagu lasteaialapsel.

"Praegu on Hollywoodis moes kõhnus," kinnitab ajakirja Grazia allikas. "Suurusnumber 0 [Euroopa nr 30] on juba eilne päev. Nüüdsel ajal ei kõlba isegi 00. Põhiline eesmärk on nr 000."

Ehkki Kim Kardashiani, Beyoncé ja Nicki Minaji vurhvi täidlastel diivadel on palju fänne, on meelelahutustööstus halastamatu.

"Pole ju saladus, et staarid suudavad ajakirjanduse endast rääkima panna, kui nad on hirmuäratavalt kõhnad," seletab sama Los Angelesest pärit allikas.

Uus nälgimishullus on haaranud nii modelle, seltskonnakaunitare kui ka näitlejannasid. Näiteks on omaaegne "Lihtsa elu" täht, laulja Lionel Richie tütar Nicole Richie (32) taas kõhetu nagu kondibukett.

Nicole Richie kaalub taas vaid 40 kilo

USA seltskonnakaunitar on oma vanemate, sõprade ja fännide hulgas kehakaaluga aastaid ärevust ja südamevalu põhjustanud.

Esmakordselt lõi ajakirjandus tema kondise keha pärast lokku juba 2006. aastal, kui bikiinifotodel võis ta roideid üle lugeda. Tookord kaalus noor naine 40 kilo. Vahepeal paistis Nicole söömishäired seljatanud olevat, ta sünnitas kaks last ning paistis naiselik ja kaunis.

Nüüd aga on Richie’st taas alles vaid luu ja nahk. USA ajakirja Star väitel kaalub ta jälle 40 kilo. Nicole toituvat peamiselt päevalilleseemnetest, sellerist ja mahlast ning tõrjuvat näljatunnet närimiskummiga.

Lood pole paremad ka moe-ikoon Alexa Chungiga (30). Inglise telesaatejuht ja modell, keda kümned tuhanded noored naised peavad oma ebajumalannaks, on tuntud oma ülipeenikese keha poolest.

Erinevalt Nicole Richie’st, kes 2006. aastal tunnistas, et on liiga kõhn, ei näe Alexa oma kehakujus probleemi. Ta väidab, et ei kannata toitumishäirete all. Ometi näeb stiilikuninganna välja kõrendlikum kui kunagi varem.

Mõned näitlejannad on aastatega drastiliselt kahanenud. Näiteks Kate Bosworth (31) oli 2002. aastal surfifilmiga "Blue Crush" tuntuks saades sale, kuid naiselike rindade-puusadega.

Nüüd sarnaneb ta pulgakommiga: suur pea ja selle all kriipsujukulikud kehavormid. Ka endine Bondi-tüdruk Denise Richards (43) kuivab aasta-aastalt üha hullemini kokku.

Samamoodi on kõvasti alla võtnud Julie Bowen (44). Telesarjadest "Teadmata kadunud" ja "Moodne perekond" tuttav näitlejanna oli veel mõni aasta tagasi normaalkaalus, kuid nüüd annavad tema kondised õlad ja sissevajunud rind tunnistust rangest dieedist ja karmist trennist. Mullusel Emmy teleauhindade jagamisel tunnistas Julie avalikult, et näljutas end liibuvasse kleiti mahtumise nimel.

Selfie-hullus sunnib teisigi naisi nälgima

Kui ülikõhna figuuri poole pürgimine piirduks vaid staaridega, poleks probleem nii terav. Kuid bikiinifotod, mida kuulsad kaunitarid Instagramis ja teistes sotsiaalvõrgustikes avaldavad, survestavad ka teisi naisi.

"Selfie-hullus on seda nähtust teravdanud ning staarid teavad, et kui nad postitavad endast pildi, kus nad on kõhnad ja roided näha, saavad nad tähelepanu," ütleb superstaaride treener James Duigan Graziale. Kuid Duigan trööstib, et tihtipeale ei vasta need autoportreed tegelikkusele.

"Mõnikord hoiavad nad hinge kinni, mõnikord muudab võttenurk neid kõhnemaks, kui nad tegelikult on."

Tagatipuks on saadaval spetsiaalsed mobiilirakendused, nagu näiteks SkinneePix, mis fotol olija siuhti saledamaks retušeerivad. Neid kasutavat mitmed mõjukad blogipidajannad.

Arstid manitsevad, et kõhnusehullusest ei tohi eeskuju võtta.

"Alakaal on täpselt sama ebatervislik kui ülekaal," ütleb arst ja dietoloog dr Adam Carey Graziale. Ülemäärane salenemine põhjustab korrapäratuid menstruatsioone ning hormoonitaseme kõikumist.

Kui naise munasarjad lakkavad tootmast naissuguhormoon östrogeeni, muutuvad luud rabedaks. Kiirdieet hävitab rasva asemel lihasmassi ning aeglustab ainevahetust.

"Nii toob sama suure toidukoguse söömine kaasa kaalutõusu ning mida aeg edasi, seda vähem sa süüa tohid," seletab arst.

Mis kõige ohtlikum: krooniline alatoitumus kahjustab südamelihast ning tekitab infarktiohu.