Tõnis Erilaid. Foto: Kalev Lilleorg
Blogid
21. juuni 2014, 08:00

Kuidas Eesti Porošenkole kakaod müüs (10)

Ilm hakkas hämarduma ja enamik tallinlasi ei märganudki täna 14 aastat tagasi mõni minut enne kümmet õhtul tohutut musta suitsupilve Muuga poolt kerkimas. Sealses kaubasadamas põles ladu, kus oli seitsme meetri kõrgustes virnades umbes 10 000 tonni kakaoube.

Päästjad kandsid osa kotte lõõtsutades ja higi pühkides välja. Kustutamiseks pumbati vett merest. Töö oli tervisele ohtlik.

Tuletõrjujad pididki maskides liikuma ning pärast toodi ka kompressor ja ülerõhuventilaator, et laoruumist suitsu tõrjuda. Elevandiluurannikult pärit kakaokotte tuli aga uhada veega veel terve järgmise päeva, et järelpõlengut välistada.

Kakaokogus oli laos ülimalt suur. Viis korda suurem kui Kalev toona aastas tarvitas. Põlengu järellainetusena tuli hiljem välja, et Eesti oli toona üks olulisemaid kakaoubade vedajaid Elevandiluurannikult – sealsest kakaoatoodangust toodi kogunisti kaheksa protsenti meie sadamatesse.

Olime ka Ghana kakaoubade suurostja. Kakaopulbri sisseveostatistikast selgub, et suisa teisel kohal maailmas Hollandi kannul ja USA ees.

Sissevedu ei vähenenud. Näiteks 2011. aastal toodi Eestisse 61 000 tonni kakaod. Muidugi polnud selle tohutu kogusega siin midagi peale hakata.

Kaup liikus edasi Venemaale ja Ukrainasse kommikuningas Porošenko vabrikutesse. Nii on Eesti Ukraina praeguse presidendiga tihedais ärisidemeis.