Foto: TAIRO LUTTER
Mitmesugust
24. juuni 2014, 14:53

Suverõivad: erinevad kangad vajavad erinevat kohtlemist (3)

Kuidas pesta-puhastada siidkleiti, linase-puuvillase segukangast triiksärki või pitsilist tuunikat nii, et materjal säilitaks oma värskuse?

Nõuandeid ja praktilisi kogemusi õrnade kangaste ja pesumasina kokkusobitamise asjus jagab Sangari turundusdirektor Raul Saks.

"Võin ilma naljata öelda, et olen oma peres kõige suurem pesupesija, sest katsetan pidevalt mitmesuguseid kangaid ja särke, kannan nädalas läbi seitse särki ning pesen iga päev vähemalt ühe triiksärgi," naerab Raul.

Loomulikult ei pese Raul rõivaid käsitsi – nüüdisaegsed pesumasinad pakuvad võimalusi mitmesuguste kangaste pesemiseks ja rõivaste vastupidavuse seisukohalt teeb vea see, kes masina võimalused kasutamata jätab.

 

"Kõik naturaalsed ja kvaliteetsed materjalid on pesemisel temperatuuritundlikud – mida kallim kangas, seda tundlikum," ütleb Raul.

Ta lisab, et näiteks triiksärkidel määrduvad ja kuluvad kõige kiiremini krae ja mansetid. Paljud kasutavad siis tugevamat pesuvahendit ja kuumemat vett, et rõivas kindlasti puhtaks saaks – aga rikuvad sellega kanga väljanägemise või särkide-kleitide-jakkide krae ja käiseotste või mansettide vaheriide.

Uut pesumasinat ostes uuri programmivalikut

"Minu järeleproovitud kodune pesuretsept on lihtne: Ecco Bubble programm, kus jahe – 15–30kraadine – vesi säilitab kõik kanga omadused ning mulligeneraator leotab ja peseb mustuse korralikult välja.»

"Ütlen oma kogemusest, et õige pesuviisi korral on kvaliteetse särgi eluiga 30–40 pesukorda, millest esimese kümne järel ei peaks üldse olema aru saada, et särki on juba pestud," märgib ta. "Kes puhtust taotledes peseb triikrärke 60kraadise veega või koos voodipesuga, märkab kindlasti, kui kiiresti kuluvad mansetid ja krae."

Kindlasti tuleb pesta koos ühte värvi ja sarnase tekstuuriga kangast rõivaid, sest vastasel juhul võivad näiteks spordiriiete detailid õrna särgi- või kleidikanga rikkuda.

Raul tõstab esile neid pesumasinatootjaid, kes pakuvad külma vett kasutavat kiirpesuprogrammi – see on ideaalne lahendus, kui rõivas vajab vaid kerget värskendamist või kui tegemist on õrna (kašmiir, siid, peenvillane jmt) kangaga.

Puuvilla ja linase segu suvel parim

Ta ise kasutab kodus pesu pesemiseks ja kangaste töökindluse katsetamiseks Samsungi uusimat paljude võimalustega mudelit ja keemilisse puhastusse üldiselt riideid ei viigi.

Saks soovitab suverõivaid ostes eelistada hõredamat kangast, mis laseb nahal hingata.

"Parim valik soojaks ajaks on puuvilla ja lina seguga kangast rõivad, sest sada protsenti linane kortsub väga kergesti," juhendab ta.

Ka pesuviisi tuleb läbinisti linase kanga puhul eriti hoolikalt valida ning kindlasti järgida tooteetiketil soovitatut, sest vale pesu korral võib kangas ootamatult palju kokku tõmmata.

Pese pesu kas või koosolekul

Kangahoolduse jutu juures suudab Raul ühtlasi üllatada, kui mainib, et juhib oma pere pesu pesemist vajadusel ka keset tööpäeva koosoleku ajal, kui õhtuks on vaja hooldatud rõivaid.

"Olen heas mõttes tehnikafriik ja mulle meeldivad out of the box lahendused ka kõige igapäevasemate kodumasinate juures," ütleb Raul.

Ta naudib perfektselt disainitud praktilisi vidinaid – tema silmis panevad just väikesed asjad terviku paika.

Märjalt ja kokkupressitult tunde masinas seismine ei tee nõudlikule kangale head – see tuleb kuivama panna kohe pärast pesemist.

Et Rauli uusimas pesumasinas on wifi, saab ta masina tööle ­panna kust iganes. Tema nutitelefonis on spetsiaalne rakendus, millega saab pesumasina käivitada, jälgida pesutsükli faasi või anda käsklus pesu kuivatamiseks.

"Pistan hommikul musta pesu masinasse ja õhtupoolikul, kui kojuminekuni on jäänud tunnike, panen telefonis masina tööle," kirjeldab Raul.