Foto: KALEV LILLEORG
Blogid
16. juuni 2014, 07:00

Kuidas lahkus kurikuulus Karl Vaino (20)

Sellest, mis juhtus 16. juunil 1966, annab ammendava ülevaate ETA lühinupp: "15. juunil saabus meie vabariiki NLKP Keskkomitee poliitbüroo liige, NLKP Keskkomitee sekretär N. Sljunkov.

Tallinna lennujaamas olid tal vastas seltsimehed K. Vaino jt. N. Sljunkov võttis osa 16. juunil toimunud EKP Keskkomitee X pleenumist. Samal päeval lahkus

N. Sljunkov Eestist. Lennujaamas olid teda saatmas seltsimehed

V. Väljas jt."

Sljunkovi koos Vainoga vastu võtnud seltsimehed Sillari ja Toome olid ehk enim tööd teinud Vaino kukutamiseks, milleks vajadus järjest teravamaks muutus. Mitte seetõttu, et levisid kuuldused tema soovist rahvakogunemisi tankidega maha suruda. Ja ka mitte partei sees kemplemise pärast, et kes ikka sõidab Moskvasse NLKP konverentsile (delegaate saadeti ära 17. juunil ülevalt suveräänsusloosungitega ja Heinz Valgu hüüatusega: "Ükskord me võidame niikuinii!"

Seltsimehed, kes üksmeelselt Vaino kukutasid ja Väljase asemele tõid (Sillari ja Toome taandasid oma kandidatuuri), mõistsid, et kompartei jääb võitluses eestlaste hingede pärast kaotajaiks, kui uus ja rafineeritum taktika ei valita. Asi ei olnud sugugi selles, et aparatšik Väljas kuigivõrd parem oleks olnud, aga temaga lootsid kommunistid edukat taandumislahingut pidada. Mis ka õnnestus: uues Eestis ei pidanud paljud neist midagi kaotama.