Tõnis Erilaid.Foto: Kalev Lilleorg
Blogid
14. juuni 2014, 08:00

Kuidas alkoholipiiranguid kaotades tulu saada (1)

Kui rahaga on kitsas käes, haaravad võimud ikka napsitulu järele. Nii on see praegu, kui alkoholiaktsiisi tõstes igaks juhuks ka tänaval joomine vabaks lastakse, et napsinautijaid ikka juurde tuleks. Nii oli ka 80 aastat tagasi, kui täna ajalehtede esiküljed kohe päise all kirendasid sellistest pealkirjadest nagu: "Kaotatakse kitsendusi alkohoolsete jookide müügil. Müügiluba antakse välja igal ajal ja lihtsustatud korras."

Too vihje müügiloale tähendas olulist muutust varasemale korrale, kui ainult kord aastas, novembris, võis luba taotleda. Kes hiljaks jäi, see ilma.

"Selle kitsenduse olemasolu toob raskusi eriti suvituslinnadele ja -alevitele, kus ettevõtjaile tekitab raskusi juba eelmise aasta sügisel esineda juhtudel, kui restoran võib töötada ainult suvehooajal," kommenteerib Päevaleht.

Siiski jäi üks kitsendus: klubides keelati ilma loata hoida ja pruukida alkohoolseid jooke. Samas jäid suurtarbijad, üliõpilasorganisatsioonid, selle keelu alt välja. Ja jäi (mõneti vähendatult) teinegi: nimelt ei tohtinud napse müüa palvepäeval, suurel reedel, esimesel ülestõusmis- ja esimesel jõulupühal.

Ning mõneti üllatavalt ka riigikogu ja riigivanema valimispäeval ja rahvahääletuse ajal. See-eest pikendati teistel päevadel müügiaega – kohati juba kella seitsmest hommikul kuni kella üheni öösel (tavaliselt küll 9–23).