Ilu ja mood
31. mai 2014, 08:00

Louis Vuittoni käekotid (9)

Louis Vuittoni kotid on ühed enim kopeeritud disainerkotid terves maailmas ja ühtlasi ka ühed enim päikesereisidelt ja veebist "ehtsa" pähe ostetud kottidest. Kuna petturidki oskavad koopiate eest kenakese summa küsida, on hea teada, kuidas vältida nende ohvriks langemist.

Enne detailide juurde asumist tulebki disainerkotti ostes meeles pidada, et disainerbrändidel on kõigil oma imago ja keskkond, kus nad oma kotte müüvad ja see on kogu maailmas ühesugune. Liivane kuurorditänav, kus kotisangadel on kiled või paber ümber ja nad on asfaldil kõrvuti mõne teise kalli kotibrändiga, kindlasti selle imago juurde ei käi.

Meeles tuleb pidada ka seda, et kui koti hind on originaalhinnast (seda saad kontrollida näiteks brändi kodulehelt) väga palju madalam, on asi samuti kahtlane. Mitte ükski edasimüüja ei saa endale lubada 50% või lausa 80% protsendist hinnavahet, öelgu ta mida tahes.

Õmblused

Kindlasti võiks enne koti ostmist vaadata üle õmblused. Disainerkottidel on õmblused enamasti tehtud käsitsi ja on seetõttu millimeetrise täpsusega. Lohakad, ebaühtlased ja isegi liimitud õmblused viitavad võltsingule. Võltsingutel on õmbluste pisted enamasti ka pikemad, ehtsatel kottidel aga lühikesed ja tihedad. Näiteks LV Speedy kotil, mis on ühtlasi ka üks populaarsemaid LV kotte, on seal, kuhu käepide kinnitub, alati viis õmblust.

Lukud

Disainerkotid on tuntud oma väga sujuvate lukkude poolest. Kui pead luku kinni või lahti tõmbamisel jõudu rakendama või lukk kuhugi kinni kipub jääma, on tegemist võltsinguga. Samuti tuleb jälgida, et kõik lukud ja muu "lisavarustus" oleks kotil ühes stiilis. Võltsingutel võivad lukukeeled ja muu tihti olla näiteks erineva kujuga või siis puudub mõnel brändi logo vms.

Detailid

Esimene asi, mida tuleks vaadata, on Louis Vuittoni O-kuju. Originaalis peab see olema perfektselt ümmargune. Võltsingutel on see enamasti ovaalne. Originaalkottidel ei ole põhjas kunagi õmblust, kuna nad on tehtud ühest tükist. Seetõttu on väga sageli ka koti tagaosas monogramm tagurpidi. Originaalkotil ei ole poes küljes klassikalist plastiga kinnitatud hinnasilti. Ostuinfo asub väikeses diskreetses ümbrikus koti mõnes taskus.

Monogramm

Enamasti on LV kotid kaetud monogramm-mustriga ning ühtlasi on see ka kõige lihtsam koht, kus ehtsat võltsingust eristada. LV logo peaks olema üles ehitatud nii, et L on all ja V on selle peal. Samuti tuleks meeles pidada, et monogramm-muster koosneb kolmest sümbolist ja need on üksteisest alati täpselt võrdsel kaugusel ja täpses järjestuses.

Kindlasti tuleks jälgida ka, et rida või diagonaal hakkaks ja lõppeks alati täpselt sama sümboliga. Näiteks kui rida hakkab pooliku ringiga, siis peab ta ka lõppema pooliku ringiga.

Kood

Igal originaal LV kotil on sisemusse peidetud nahast tükk, millel on spetsiaalne kood, mis viitab kohale ja ajale, kus kott on valmistatud. Enamasti on see peidetud mõne tasku taha. Kuigi ka võltsingutele kinnitatakse viimasel ajal numbritega nahatükke, siis on numbrid ja tähed väga kitsaste vahedega ja ei tähenda midagi.

Nahatükil olev kood peab koosnema kahest trükitähest ja neljast numbrist. Tähed tähistavad kohta, kus kott on tehtud. Näiteks SP tähendab Prantsusmaad, SD Ameerikat jne (kõik tähekombinatsioonid leiad näiteks leheküljelt www.vintageheirloom.com). Esimene ja kolmas number tähistavad nädalat ning teine ja neljas aastat. Näiteks SP 3077 tähendab seda, et kott on tehtud Prantsusmaal 2007. aasta 37. nädalal.

Kotimudel

Kui plaanid osta kotti mujalt kui esinduspoest, siis veendu, et selline kotimudel ka tegelikult olemas on. Just võltsid LV kotid on tihti sellise kuju, värvi ja suurusega, mida tegelikult ei tehtagi. Seda saad jälle kontrollida Louis Vuittoni kodulehelt.