Yana ToomFoto: Teet Malsroos
Lugejakiri
28. mai 2014, 18:26

Kiri | Yana Toomi peab aktsepteerima (21)

Pani imestama, et valimisõhtu reoprtaažides avaldasid Tunne Kelam, Andrus Ansip ja Marju Lauristin nagu ühest suust nördimust, et valituks osutus keskerakondlane Yana Toom, selle asemel, et õnnitleda kolleegi hea tulemuse puhul.

Kas siis need, kes hääletasid Yana Toomi poolt on siis teise sordi kodanikud? Võibolla tõesti  Yana Toomi poliitilised vaated erinevad Kelami, Ansipi ja Lauristini omadest, kuid ta esindab just oma valijaskonda ja  seda meie euroopalik demokraatia peaks aktsepteerima. See, et Eestist läheb europarlamenti Yana Toom on positiivne märk tervele Euroopale.

Kui lõimumise all mõtlevad mõned rahvuslased täielikku assimileerimist, siis see on väga ohtlik suund. 90-ndate aastate keskel lugesin Vene ajalehtedest artikleid, mida kirjutasid inimesed, kes sõitsid Eestist Venemaale ja kui raske oli neil adapteeruda oma uues kodus. Elujõuline ja tugev ühiskond on see, kui kõik, kes on selle riigi kodanikud austavad ja aktsepteerivad põlisrahva keelt ja kultuuri. Eesti on hakanud liikuma positiivses suunas, selle kinnituseks on kasvõi Jevgeni Ossinovski saamine ministriks.

Indrek Tarand  kordas oma saavutust juba teist korda, olgugi et seekord sai ta poole vähem hääli. Paljud, kes hääletasid tema poolt on protestijad. Selle tõestuseks on ka paljude skeptikute ja radikaalide valimine europarlamenti. Nii võib Euroopa Liidu eksistents olla suure küsimärgi all.