Pakistani immigrandidFoto: AP / Scanpix
Maailm
14. mai 2014, 13:00

Küprose linnakese meer sõlmis ida-eurooplannade ja pagulaste fiktiivabielusid

Küprose linnakese endist meeri süüdistatakse fiktiivabielude sõlmimises, aidates sellega Bangladeshi ja Pakistani pagulasi Euroopasse elama ja tööle.

Küprosel asuva Lysi endine linnapea korraldas Bangladeshist ja Pakistanist pärit meeste abiellumist rumeenlannade ja bulgaarlannadega, et mehed saaksid Euroopas asuda elukoha- ja tööotsinguile. Norra politsei uurib praegu vähemalt kaheksat abielu naistega, kes on pärit Bulgaariast ja Rumeeniast – mõlema riigi kodanikud said tänavu õiguse elada ja töötada vabalt valitud Euroopa Majandusühenduse liikmesriigis, sh Norras, vahendab thelocal.no Aftonbladetit.

Ajaleht teatab, et Norrasse saabus selle aasta algul 19 Bangladeshi meest taskus Küprosel välja antud abielutunnistus. Nende rumeenlannadest ja bulgaarlannadest naised ütlesid, et nad töötavad seal koristajatena, et võimaldada oma meestel taotleda perekonnaga ühinemist. 

Oslos taotleb praegu perekonnaga ühinemist rohkem Euroopa Majandusühenduse kodanikke kui norralasi. Politsei on seisukohal, et ligikaudu pool sellistest abieludest on "mittetüüpilised". Kuivõrd Euroopa Majandusühenduse kodanikele on reeglid lõdvemad kui Norra kodanikele, kes soovivad perekonnaga taasühineda, siis enamus taotlusi ka rahuldatakse.

Veebruaris vahistas Küprose politsei kaheksa bulgaarlannat, kaks advokaati ja 33-aastase Küprose kreeklase, kes meelitas Ida-Euroopa naisi töö saamise lubadusega Küprosele ning pani nad seal Pakistani pagulastega paari. Cyprus Maili andmetel teenisid advokaadid iga abielu pealt 2000 eurot.