.Foto: TIINA KÕRTSINI
Inimesed
13. mai 2014, 12:16

Maitsvad ja tervistavad maikuu taimed. Retseptid!

Söögiks ning ravimiseks mõeldud taimi saab korjama hakata kohe kui esimesed rohelised võrsed oma ninad välja pistavad.
Ära korja söögiks või kuivatamiseks mõeldud taimi saastunud aladelt: parkidest, suurte teede lähedalt, keemiaga töödeldud põldude servast, vaid sealt, kus inimtegevus on minimaalne. Söögiks vali noored ja rohelised võrsed – neis on kõige rohkem väärtuslikku.


NURMENUKK

Nurmenuku lehed ja õied sisaldavad palju saponiine, mis aitavad vähendada vere kolesteroolitaset, C-vitamiini, mis säilib taimes ka kuivatamisel, lisaks karotiini ja E-vitamiini. Nurmenuku juurikatel on köhavastane, rögalahtistav toime, nurmenukutee on puhastav, higistamaajav ning rahustav. Üleannustamisel võib tekkida iiveldus, kõhulahtisus ja oksendamine, väikelastele ja imikutele pole nurmenukutee soovitatav.


Nurmenuku kevadisi noori lehti sobib väga hästi kasutada salatilehtede asemel.



Kaie Mei retsept ajakirjast Oma Maitse:

Nurmenukusalat rukkiräimedega


KÕRVENÕGES

Nõgeselehed sisaldavad väga palju kasulikke vitamiine, kõige enam C-vitamiini, sellepärast sobib nõges hästi kevadväsimuse peletamiseks. Nõges paksendab verd, mistõttu suurenenud verehüübimise korral tuleks nõgest vältida. Kõrvenõges korrastab seedimist ning aitab leevendada neeru- ja kuseteede-vaevusi. Nõgeselehti tuleks korjata veel enne õitsemist – siis on nõgeselehtedes eriti palju väärtuslikku. Et nõges ei kõrvetaks, tuleks see kuuma veega üle valata või korraks kupatada. Nõgese kasutusvaldkond on lai, sellest saab nii suppe, hautisi kui küpsetisi.



Maru retsept ajakirjast Eesti Naine:

Nõgese-munapirukas


KARULAUK

Karulauk on küüslaugumaitseline C-vitamiinipomm, toiduks sobivad nii lehed kui sibulad. Karulauku tuleks korjata samuti kevadel, enne õitsemist. Karulaugus sisalduv C-vitamiin aitab vältida viirushaigusi, selle organismi puhastav toime aitab parandada seedimist ning leevendab südame-veresoonkonna probleeme. Arvatakse, et karulauk aitab ennetada koguni Alzheimeri tõbe.


Karulauk on kaitsealune taim. Loodusest tohib teda korjata ainult oma tarbeks. Karulauguseemneid müüakse ka kauplustes, kuid lihtsalt niisama mulda neid panna ei maks: Karulaugu külviaeg on sügisel ning enne külvamist tuleks seemneid hoida külmkapis.


Karulaugulehed sobivad ideaalselt salatisse, pestosse, maitsevõisse, aga ka suppide, pasta-, riisi- ja kartulitoitude maitsestamiseks.


Karulauku tuleks toiduks värskelt - kuumutamisel hävib taimest oluliselt C-vitamiini.



Retsept ajakirjast Pereköök:

Karulaugupesto


NAAT

Naat aitab väljutada organismist liigset vett, kiirendab ainevahetust ja parandab seedimist, leevendab kroonilisi liigesehaigusi Naat on eriti rikas E-vitamiini poolest. Peale selle on rohkesti C-vitamiini, antioksüdante, mineraalaineid, kiudaineid. Naadis on ka sooltebaktereid hävitavaid aineid ja flavonoide, mis puhastavad seedimissüsteemi ja parandavad seedimist. Naat aitab omastada paremini nii valke kui süsivesikuid. Naadi raviomadused on üsna intensiivsed, mistõttu peaks noorte naadilehtede söömisest hoiduma sapipõie- ja kõhunäärmepõletikuga inimesed.


Naat on hea salatitaim, kuid sellest saab valmistada ka suppe, vormiroogi, küpsetisi. Ravi eesmärgil tehakse naadist teed, tinktuuri ning liigesehaiguste korral ka vanne. Naati saab ka kuivatada, marineerida ja hapendada.



Pille Endeni retsept ajakirjast Kodukiri:

Naadisupp spargliga


VÕILILL

Ehkki võilille juuri korjatakse peamiselt sügisel, siis selle maapealsete osade korjamiseks sobib just võilille õitsemise aeg, ehk maikuu, võilille tarbitakse söögiks ja ravimiks nii värskelt kui kuivatatult.


Võilille juured ergutavad seedimist, vedeldab verd, leevendab ka podagra- ning reumavaevusi. Ka võilille piimmahl (kergelt mürgine), ergutab seedimist, leevendab nahaprobleeme. Võilill puhastab verd ning vähendab kolesterooli, aitab võidelda pärmseene ning sooleparasiitide vastu.


Noori võilillelehti kasutatakse salatites, supina ja võileivakattena, võililleõitest saab võilillemett, lisaks valmistatakse võilillest tinktuure ja ekstrakti ravi eesmärgil.



Angelica Udekülli retsept ajakirjast Naised:

Võilillesalat suitsukalaga