Foto: AOP
Ilu ja mood
11. mai 2014, 14:00

KEVADSUVINE KINGAGIID ehk Milliste jalavarjudega sammud kõige moekamalt

Sel aastal ei pea küll keegi kartma, et saates saapad suveunele, tuleb esimeste külmadeni paljajalu läbi ajada, sest kingamaailm on kirjum kui kunagi varem.

Kingamaailmas leidub igale maitsele midagi ning keegi enda senisest kingaminast loobuma ei pea. Pakutakse kõike sportlikest tossudest peente stiletodeni.

Moereportaažid küll kinnitavad, et kõige moekam on liikuda ringi madalate jalanõudega, aga tegelikult pole ühelgi kontsausku naisel põhjust suvel puuduolevate sentimeetrite pärast muretseda.

Samas ei saa salata, et madalate jalanõude kategoorias on mudelivalik kõige laiem ja mis moepolitseid puudutab, siis temagi jagaks stiilipunkte kõige heldemalt just nende eest.

Üldiselt võib aga tänavused kingatrendid jagada kaheks: maskuliinsed ja äärmiselt naiselikud. Et pilt selgem oleks, leiad siit leheküljelt kingameetri, kus ühes otsas mehelikumad, teises üdini naiselikud ja keskel nii-öelda hübriidid, mille kandmiseks tuleb omajagu enesekindlust varuda.

Hooaja märksõnad

Kuld ja hõbe – kulla- või hõbedakarva kingad on selle hooaja vaieldamatud hitid.

Ussimuster – olgu see siis klassikalistel stiletodel, sandaalidel, baleriinadel või hoopis mõne sportlikuma välimusega kingapaaril.

Puitkontsad – puit- või puidu immitatsioontallad on sel hooajal sama populaarsed kui kogu muu ökoteema.

Täistallad ja roomikud – iseloomuga ja natukene ülbe välimusega kingad on need, millele tasub silm peale panna.

1. Meestekingad

Meenutavad meeste ja seejuures just vanaisade kapist pärinevaid jalavarje. Sellised kingad on juba mitu hooaega poodiumil kõrgel kohal olnud, kuid hetkel on nad eriti kuumad juba tänu sellele, et isegi stiletousku Victoria Beckham eelistab nüüd kontsadele neid.

Kuhu sobivad?

Tegemist on n-ö jalanõudega, mis sobivad rohkem asfaldile kui murule. Ideaalsed tänaval promeneerides mulje avaldamiseks, aga sobivad hästi ka kontorisse. Seejuures ka konservatiivsemat stiili kontorisse.

2. Tossud

Kui Karl Lagerfeld saatis modellid Chaneli haute couture šõul lavale tossudes, oli selge, neist saavad kevad-suve vaieldamatud jalatsihitid.

Eestlased seda trendi veel päris hästi omaks võtnud pole, kuid Skandinaavias moeteadlikumad enam muud ei kannagi. Aga kui arvad, et su seni vaid jooksulinti tallanud Niked või Adidased lähevad nüüd arvesse kui moekaup, siis eksid rängalt. Tänavatossud on spordijalatsitest ikka veidi retrolikumad ja stiilsemad.

Kuhu sobivad?

Kindlasti mitte spordisaali või metsa alla jooksmiseks. Julgemad võivad neid sobitada näiteks pükskostüümiga, aga vabalt ka kõige muuga. Näiteks kitsad pahkluuni ulatuvad teksad ja tänavatossud koos pluusi, kampsuni ja kevadmantliga on kindla peale minek, sobides peaaegu igale poole.

Kindlasti oleks see ühtaegu mugav ja stiilne riietus liivakastiemmedele!

3. Slip-on’s ehk rulatossud

Valge tallaosaga ja kergelt jalgalibistatavad (sellest ka nende nimi slip on) on moepüüne uustulnukast – tänavatossudest - vaat et populaarsemgi. Vaieldamatult hooaja kõige mugavamad jalanõud.

Kuhu sobivad?

Ostutuur linnas, sõbrannaga kohvikusse, aga sama hästi sobivad need ka vabama õhkkonnaga kontorisse. Ära unusta neid ka puhkusreisile minnes kotti pista, sest nendega võid nii hommikul randa minna kui ka õhtul linna vahel tuuritada.

4. Tuhvlid

Juba mitu hooaega moerahva südameid vallutanud tuhvlid on ikka veel kuumad. Meenutavad endiselt vanaema-vanaisa juures nähtud viisaka välimusega toasusse.

Kuhu sobivad?

Kindlasti mitte pidulikul puhul, ka mõjuvad nad kentsakana rannas või metsas jalutades. Muidu pole vahet, kas lähed tööle, kooli või ostlema. Passivad paremini kevadeks kui suveks.

5. Birkenstocksid

Ilmselt kõige vastuolulisemad jalanõud terves trendivalikus. Kuigi need meenutavad vägisi ortopeedilisi jalanõusid, on need moegurmaanide lemmikud, mis on – uskuge või mitte – popimad kui moerahva senised lemmikud kontsakingad.

NB! Kui sulle originaalid ei meeldi, siis kiirmoepoodides on saada ka koopiaid, mis riivavad silma veidi vähem.

Kuhu sobivad?

Kui sa ei ole just Londonis või mõnes muus moemetropolis elav moehull, siis peole ei tasu nendega minna. Eestis sobivad eelkõige grillipeole või kiireks poekäiguks, postkontorisse, randa.

6. Želee-kingad

Kingad, millega võib vabalt veeloiku astuda, pelgamata, et need enam kanda ei kõlba. Meenutavad välimuselt küll lastekingi, kuid tegelikult kuuluvad sel hooajal täiskasvanute kingagarderoobi.

NB! Tegemist on äärmusse kalduva moejalanõuga, millega konservatiividel pole teha muud, kui näiteks Kreekas mõnel kiviklibusel rannal varbaid kaitsta.

Kuhu sobivad?

Ideaalsed puhkuse ja vaba aja kingad. Linna peale nendega minna ei tasu, suvilas või puhkusel asendavad aga hästi kurikuulsaid Crocse. Või soojas vihmas kummikuid.

7. Ilusandaalid

Selliseid sandaale mäletab ilmselt nii mõnigi naine oma lapsepõlvest ja ehk isegi esimesest koolipäevast. Ilusandaalid on erinevalt Birkenstocksidest naiselikud ja väikese kontsaga.

Kuhu sobivad?

Eelkõige on tegemist suvejalanõudega, seega praegu ei tasu neid veel kanda.

Kui metsa jalutama minnes pole need just parim valik, siis tööle, sõpradega linna peale või reisile minekuks on nad lausa ideaalsed.

8. Baleriinad

Klassikud, millest ei saa ühelgi hooajal üle ega ümber. Sel hooajal eelista terava ninaga mudeleid. Baleriinade puhul võid olla kindel, et need leiavad sinu kingagarderoobist kõige rohkem kandmist, sest sobivad peaaegu kõigega.

Kuhu sobivad?

Kingad, mida võib südame rahuga kanda igal pool. Kui oled näiteks suvel kutsutud pulma, mida peetakse looduses ja kardad kontskingadega maasse kinni jääda, on baleriinad ideaalne valik.

9. Mules ehk kontsaga sussid

Kingad, mida armastatakse ja vihatakse. Mõni nimetab neid naljakaks ja jõledaks, teised jälle äärmiselt mugavaks ja ilusaks. Kindlasti meenutavad mõnele need 90ndaid.

Kuhu sobivad?

Arvestama peaks sellega, et need võivad küllaltki kergesti jalast ära kaduda. Julgemad võivad nendega ka õhtul välja minna, aga muidu ideaalsed pigem kontorisse ja teistessegi kohtadesse, kus päevane kilometraaž kontrolli all.

10. Terava ninaga stiletod

Klassika nagu baleriinadki. Ainult kord on stiletod ümara, kord kandilise ja kord terava ninaga. Terav nina mõjub alati kolmest kõige moodsamalt ja teeb figuuri visuaalselt saledamaks. Sel hooajal võiksid stiletod olla näiteks kuldsed, hõbedased või hoopis ussimustriga.

Kuhu sobivad?

Nagu baleriinadki, sobivad igale poole, kui vaid kõndida jaksad. Samas peaks arvestama, et röökiv värv võib nad olukorrale sobimatuks muuta.