Inimesed

Naistearst Ivo Saarma: esimene laps peaks sündima enne 30. eluaastat (23)

LISA KOMMENTAAR

Jälle üks meesarst naiste kallal!!!9. mai 2014, 10:42
On muidugi teisi naisi kamandavaid naisi ka, aga lastetegemise teemal järävad naiste kallal just mehed või meesarstid! Seal Fertilitases olen aastaid tagasi korra güne juures käinud ja vastikumat kogemust arstidest pole olnud. Mingi värisevate kätega vana arst, nimi oli Nõmm vms, susis mind ebameeldivalt ja ütles, et 22 on viimane taks laste tegemiseks! Kohutav, miline käitumine! Olen saanud oma lapsed üle 30 aastaselt nagu ka mu ema. Samuti sai mu taluperenaisest vanaema esimese lapse 33 aastaselt ja õnneks ei olnud siis veel selliseid jõrisevaid meesarste olemas. :D
kui lapsed pesast väljas8. mai 2014, 17:49
siis hoolitsemise rahuldamiseks tuleb lemmikloom võtta, mitte lapsi juurde teha
lapsevanem8. mai 2014, 17:44
kui lapsed pesast välja lennanud, siis ei ole vaja hoolitsemise vajaduse rahuldamiseks lapsi juurde saada, vaid tuleb võtta lemmikloom. Hoiab kindlasti reipa ja energilisemana.
mul8. mai 2014, 15:56
on kogemus nii noorena 22a ja 38 aastaselt.molemad on toredad.vaike laps hoiab noore ja reipana.soovitan koigile pesamuna.sest siis on tegevust.kui lapsed pesast valja lennanud,siis muutuvadki moned naised onnetuks.pole enam kellegi eest hoolt kanda ja siis trugitakse noorte inimeste ellu.meie naiteks reisime koos palju ja minu vanem laps saab elada oma elu.minu kaest pole kunagi kusitud,et on see minu lapselaps.
Synnitamiseks sobob muidugi eluiga8. mai 2014, 12:59
mida noorem, seda parem. Garanteerib tervemad ja tugevamad lapsed. Edasi aga tuleb meditsiini juurest suunduda sotsiaalteaduste maile. Ei tohi unustada, ka lapse kasvatamise poolt ja sageli tuleb sotsiaalne kypsus pigem veidi hilisematel aastatel. Kujunevad välja ootused ning hinnangud. Samuti võimed pluss võimalus pakkuda lapsele turvalist ning arendavat elukeskkonda, et laps viltu ei kasvaks. Omal ajal jäeti laste kasvatamine sageli vanavanemate hooleks, sest endal oli vaja õppida või järjele saada. Kui vanavanemaid pole, siis kuidas kasvatamisega jääb?
-148. mai 2014, 11:44
Katile / 00:50, 8. mai 2014
Kas sa oled esimene ja ainuke laps?
+8 -14
Ei ole? Siis ei ole ka tema juhtum, sest naistearast ütles - ESIMENE laps peaks sündima enne 30. eluaastat, saite aru?
Katile8. mai 2014, 11:31
sul on vedanud ,aga püüa mõista teisi ja ära tembelda kadedateks vingujateks.Sündisin,kui ema oli 41. Ema nägi alati vanem välja ja ei hoolitsenud väga oma välimuse eest.Klassikaaslased pidasid teda minu vanaemaks.Praeguseks kui olen neljakümnendates nooruslik inimene ,pean hooldama oma haiget üle 80a ema.Hooldamine siis selles tähenduses,et olengi tema juures kinni.Nii et igal inimesel on oma lugu ja vaatenurk sellele.Ise soovitan kindlasti sünnitada lapsi enne 40eluaastat.See on minu kurb kogemus.Kadedusega ei ole siin mingit pistmist.
lapsevanem8. mai 2014, 11:01
Nii palju, kui mul on olnud kokkupuuteid günekoloogidega, siis eranditult KÕIK on õelnud, et ideaalseim aeg emaks saada tervislikus mõttes on 20-30 eluaastat. On arusaadav, et kui pole sobivat kaaslast, siis mõtlev inimene ei kuku suvaliselt paljuneva, mingi numbri pärast. Kuid peale 30-t on naisterahval juba keerulisem rasestuda (v.a üksikud erandid).
Ise pooldan samuti seda, et lapsed olgu üldse ennem 30-t saadud, kui sobiv kaaslane olemas. Samuti ei tea ma ühtegi vanemas eas vanemaks saanud inimest, kes oleks hullult majanduslikult kindlustatud. Pigem on näha, et lapse kasvatamine käib ikka korralikult üle jõu, sest teismeline kasvab kiiresti ja vajab pidevalt uusi riideid/jalatseid. Samuti puudub teineteise mõistmine, andke andeks, aga 60 aastane ikka ei saa aru, mida tunneb/mõtleb 15 aastane. Tänapäeval on see põlvkondade vahe eriti tugevalt tajutav.
Omast kogemusest võin õelda, et noorena on lihtsam laps saada, kuna siis on energiat rohkem, talud magamata öid paremini jne. Mida aeg edasi, seda rohkem kulutad aega muudele asjadele ning mina tundsin 30-selt, et ma ei jõuagi töö/kooli ja pere kõrvalt VEEL lapsi saada.
Samas on tänapäeval ootused kaaslastele muutunud. Minul oli kaaslase valikul vaid 1 tingimus: ta peab võtma mind sellisena nagu olen ja soovima luua tulevikus pere. Materiaalsed parameetrid mind ei huvitanud. Ja oma kaaslase ma leidsin, kellega olen 14 aastat koos elanud. Tutvudes oli temal 20 aasta vana auto ja kindel töökoht. Mina käisin alles üldse koolis. Koos hakkasime kodu rajama ja peret looma. Tänaseks olemegi loonud kodu, pere-ettevõtte ja pere. Kõik on rahul, aga selle nimel on vaeva ka nähtud ja see kõik liidab inimesi. Oleme koos arutanud, et me ei oskakski enam teineteiseta elada. Oleme nii kokku kasvanud ja harjunud teineteisega, teame et saame teineteisele igas olukorras loota, ning mis kõige tähtsam- me ei vingu teineteise vigade pärast (mis tegelikuses on tühised).
Tänapäeval aga tahetakse ideaalset meest, kes oleks välimusel nagu Kristjan Kasearu (näide lihtsalt), kellel oleks vingeim maja ja auto, ning muidugi paks rahakott. Ja jumala eest, et mehel ühtki häirivat viga ei oleks. Oh seda jama küll kui julgeb kiilanema hakata või kui tekib mõni lisakilo või mis veel hullem, kui peaks töötuks/vaeseks jääma. Kohe joostakse järgmise juurde.
Väärtushinnangud on inimestel paigast ära. Saan aru, et pere loomiseks on vaja elamispinda ja elamispinna jaoks on vaja raha. Aga kui sul on kõige tähtsam töö, karjäär, asjad ja raha, siis polegi sa pereinimeseks loodud. Mina pereinimesena olen alati pidanud tähtsaimaks peret. Töö, karjäär, asjad ja raha on teisejärgulised. Seni, kuni katus pea kohal, maksud makstud ja toit laual- võiks inimene oma eluga rahul olla ja mitte vinguda.
Kahe lapse ema8. mai 2014, 10:33
No mida veel!? 19€ on vähe?? Iga vanem peab ikka ise oma lapsed üles kasvatama. Võtke seda riigipoolset toetust, kui boonust. Mina oleksin lapsed saanud ka ilma selle toetuseta ja minupärast võib minu lastele makstav toetus ka minna heategevuseks. Ma olen väsinud lugemast neid pidevaid jutte ja kommentaare, et kui vähe riik ikka aitab. No kuulge. Lapsi ei tehta raha pärast. Jah raha on vaja, kuid pole vaja elada üle oma võimete nagu seda pidevalt tehakse. Vanemahüvitisest olete midagi kuulnud?
Mina pole ka miljonär ja sain esimese lapse üsna vara, kuid sain hakkama. Pole kellegi abi vajanud. Riik võiks rohkem panustada nendele lastele, kes seda ikka tõesti vajavad. Meil on nii palju raskelt haigeid lapsi, kelle ravimid maksavad meeletut hinda. Mida te vingute pidevalt? On palju tähtsamaidki asju, kui teie 19€.
Ilusat kevadet!
maksumaksja8. mai 2014, 10:01
Selles nn. "oleks ka poliitikud rahul" ongi ju point sees - las rumalukesed sigivad, keegi peab ju varastele palka ja pinssi maksma!
ka ema8. mai 2014, 09:41
nuh ma ei sa aru kas riik peab siis pidama yleval meie lapsi voi mis kui ikka ise lapse teed siis pead ise ka teda kasvatama mitte riigilt noudma raha tema kasvatuseks kui hakkama ei sa siis pole ju vaja synnitada ega sa last riigile synnita ikka endale lapse kasvatamine ei seisne suurete toetuste omandamisel et umbes teen lapsi raha nimel kuipalju on selliseid kes synnitavadkilapsi raha parast et mida rohkem lapsi seda rohkem saaks aga toetusi jne nome on kohe moelda kui rumalaid lapsevanemaid ikka ilmas on moelge tagasi aegadele kui polnud ei eurot ei krooni kuidas siis hakkama saada naad saadi kuigi mina ise eiole sellest ajast aga tean inimesi kes on ja on saanud piskuga labi ja oma lapsi kasvatatud hasti ja korralikult tanapaaval aga tahetakse et riik annaks raha et mammad saaks ennast selle rahaga ilusti riide panna ilusalongides kaia alkot tarbida jne neid assju on palju minu soovitus kui tee pole voimelised lapsi ylalpidama ja loodate riigi toetustele siis polevaja siia ilma synnitada lapsikes parast vedelevad lastekodudes vot nii aga see kuipalju voik olla kellegil lapsi see olgu ikka iga inimese enda teha millal taneid teeb ja synnitab aga mitte et keegi kolmas voi seitsmes tuleb ytlema et naad nyyd peaks igas peres olema 3 last naeruvaarne kohe
emme8. mai 2014, 09:20
nati keeruline 19 €uroga
8. mai 2014, 08:49
NU JAH SIIS ON TA JUBA VANA VANA VANA VANAEMA.
-8. mai 2014, 08:38
Dr.ei sunni ju kedagi lapsi tegema,see on tema nõuanne.
..tõsi8. mai 2014, 07:00
on küll, et lapsed noorest peast, kuid jah kahjuks mehi pole võtta, kuigi ka naised -andke andeks on omaarust ikka väga heal arvamusel, kellele sobiks ainult prints valgel hobusel koos üüratu kaasavaraga, koos pingutamine pole enam kombeks.Üks kommenteerija mainis, et vanemad tal vanad, oli turvaline lapsepõlv majanduslikult kindlustatud.Ausalt ei usu üldse nende naiste juttu, et vaja on ennast majanduslikult kindlustada ning siis lapsi tegema hakata-ei usu, et need 30+ lastetud mehed naised omavad mingit säästu.
Oman väga palju 30+ tuttavaid, kuid ükski neist ei ole siiani suutnud oma palgaga ära elada, veelvähem midagi säästa tulevastele lastele, kõij need on 60% tulevikus lastetud või ei tule ka lastega toime....Raha pole siiski lastesaamiseks oluline.Olen ise lapsed kasvatanud riigilt saades 35 rubla iga kuiselt, kuid kunagi ei tulnud pähe, et keegi teine peaks minu lapsi toetama, see oli ainult meie pere projekt.
Mina8. mai 2014, 05:50
Igal on oma asi otsustada kuna synnitab . See ei ole nagu toidu tegemine ,nyyd teen ja valmis. Lihtsalt vöib soovitada . Mitu last keegi synnitab , seegi söltub pere majanduslikust olukorrast , neid lihtsalt ei tehta poliitikute soovijärgi .
Katile8. mai 2014, 00:50
Kas sa oled esimene ja ainuke laps?
Viivika8. mai 2014, 00:15
Jätke palun naised rahule... Väsinud juba nendest heietustest.
Kati7. mai 2014, 22:39
Vot mina ei saa sellistest inimestest aru. Mina sündisin emal, kui ema oli 42. Ma ei ole kunagi tundnud häbi, et mul on vana ema või ka seda, et ta on liiga vana, et mind kasvatada. Mul oli väga turvaline lapsepõlv, ka materiaalselt oli kõik olemas. Ema on alati hea välja näinud ja on ka praegu minu elus olemas. inimesed- ELAGE OMA ELU ja osake seda elada, siis ei pea vinguma ja inisema teiste valikute üle. Paljudel juhtudel olete te kadedad, et oma elus on jama ja vaesust ja siis olete lihtsalt kadedad. Loengut pidavale arstile soovitaksin sporti teha ja alla võtta, vastasel juhul pole sellest tolku midagi, et "õigel ajal" on isaks saadud. Sellise massiga on oht keskeas mulla alla kolida
Arvamus7. mai 2014, 22:35
Et siis elu armastust pole leidnud, aga lähen ja teen lihtsalt kellegiga lapse, kui 30 kukub? See ei ole ka päris nii mõeldud olema. Laps peab sündima ikka armastusest.
öökull7. mai 2014, 21:22
Aga äkki tohiks iga naine ise otsustada, millal tal on õige aeg emaks saada?
einoh7. mai 2014, 21:18
minu meelest võiks kõik lapsed ikka enne 30. eluaastat sündinud olla. Kes küll tahab oma lapsele seda, et 40. a noor inimene peab vanurit ema või isa hooldama hakkama?? Lapselapsed tahaks ikka ka vanaema-vanaisaga aega veeta, aga mitte hooldekodus külastamas käia... Nooremad vanemad mõistavad oma lapsi palju paremini ja suhted on palju paremad.
pilleka7. mai 2014, 21:01