Tõnis ErilaidFoto: Kalev Lilleorg
Blogid
25. aprill 2014, 07:00

Kuidas noor virulane Rummu Jüri tiitli teenis (2)

"Viru ranna "kangelane" langes lõksu," kirjutavad ajalehed laupäeval, 25. aprillil 1936. Vainupea rannast kilomeetri kaugusel olevat nähtud merel triivimas suuremat sorti mootorpaati.

Piirivalve Kunda rajooni ülem major Sults sõitis mootorpaadiga asja uurima. Soomest oli ju saadud telefonogramm, millega teatati ühe sealse mootorpaadi vargusest. Vainupea paadis oli mees, kellel taskus retsept Remmelga nimele, kelle ta väitis end olevat. Piirivalvurid arvasid aga, et ju too paadivaras pole keegi muu, kui Viru randade hirm, kohalikuks Rummu Jüriks kutsutud 23aastane Elmar Sarv.

Mees oli tuntud oma hulljulgete põgenemiste poolest. Lehed kirjutasid, et nende arv ulatub kümneteni. Piirivalve ei usaldanudki teda maale viia ? ehk paneb jälle plehku. Kaks hambuni relvastatud piirivalvurit jäid valvama, kuni Rakvere kriminalistid kohale jõudsid.

Sarvest räägiti imelugusid, kuidas ta vanglast põgenes ja piirivalve püssitule alt mitu korda tervena pääses. Noor mees oli hea sportlane – maadluses Soome meistrikski tulnud ja teda kaaluti Berlinii olümpiamängudele Eestit esindama saata. Ega ta tookord, kui kuuliauke täis mootorpaadiga (Sarve sõnul oli teda Soome rannavalvelaev tulistanud) merelt tabati, ka kauaks vanglasse jäänud – kuuldavasti oli kena noormehe tema rikas armuke välja ostnud.