Ilu ja mood
20. aprill 2014, 13:00

2014. aasta põletavamad moeküsimused (1)

Mehed ja mood sobivad kokku nagu sandaalid ja sokid. Ainuüksi sõna mood nimetamine võib mõnele mehele näkku lööbe tekitada või hoopiski ebameeldivalt nihelema panna. Siiski tasub meeles pidada, et moeteadlikkus ei tähenda viimaste moeröögatuste selgatõmbamist, vaid ka enesestmõistetavatest reeglitest kinnipidamist.

Üldtuntud tõde on, et sokid ja sandaalid ei sobi kokku. Samas on see üks sagedasemaid moeapse, mida mehed tegema kipuvad. Kuigi trendikus on teema, millest nad parema meelega midagi kuulda ei taha ja mille järgimine neid enda arvates vähem mehelikuks muudab, tasub siiski üks tõde kõrvataha panna. Alati pole asi moeteadlikkuses, küll aga on alati see korralikus välimuses! Allolevad küsimused ja vastused aitavad sul endast igal ajal just korralikku üldmuljet jätta.

Kas ma peaksin habeme kasvatama?

Kuigi räägitakse, et habe on praegu meeste kõige moekam aksessuaar, ei tasu siiski kohe pardlit nurka visata. Jah, paljud Hollywoodi mehedki on sileda lõua karvase vastu vahetanud ja naised jooksevad neile tormi, kuid siinkohal peaks arvestama, et sina pole paraku Hollywoodi staar ja ilmselt kukub su kaasa kohe virisema, kui talle torkiva habemega läheneda üritad.

Kas lipsu peab ilmtingimata kandma?

Ilmtingimata kindlasti mitte. Samas ei pea ka triiksärgid tähelepanu keskpunktis olema – selleks on mõeldud lipsud.

Mida ma kindlasti kanda ei tohi?

Kindlasti teavad kõik mehed Top Geari ja selle saatejuhti, vallatute lokkidega James Mayd? Vastus on lihtne: kui May seda kannaks või kannab, siis tasub sellest eemale hoida. Tegemist on mehega, kes rikub viimast kui riietumisreeglit.

Kas mulle sobib seljakott, õlakott või portfell?

Koti paneb paika eeskätt praktiline vajadus. Kui sa oled matkamas või sõidad tööle jalgrattaga, õigustab ennast seljakott. Kui kannad endaga kaasas olulisi dokumente või oled teel tähtsale kohtumisele, siis on õige valida portfell. Õlakott seevastu on aga moekott, mida võiksid moekauged mehed pigem vältida.

Kas ma võin tööle tossudes minna?

Ratturipüksid, motikaülikond, tossud – need kõik on disainitud mingil kindlal eesmärgil kandmiseks. Ilmselgelt pole tossud mõeldud kontorisse. Tõsi, sel hooaajal on need tõesti trendikad ja moemehed sobitavad neid parimategi ülikondadega, kuid parem siiski EI. Eestis, kus on moemehi vähe ja suuremad moeröögatused rahvale võõrad, jääb kandjast lihtsalt totter mulje. Seega, kui sa pole just kahekümnendates moegurmaan, hoia oma tossud parem spordisaali jaoks.

Kui palju on õige ülikonnale kulutada?

Siin kehtib valus tõde: saad selle, mille eest maksad. See tähendab, et odavamad ülikonnad ei pruugi eriti hästi istuda ega kuigi kaua vastu pidada.

Kuigi kehtib reegel, et ülikonda, kingi ja talvemantlit soetades ei peaks koonerdama, on kuni 30. eluaastani ka kiirmoebrändi ülikond andestatav.

Kuidas kontoris riides käia?

Hästiistuv ülikond sunnib sind sirgemini seisma ja enesekindlama sammuga astuma. Paraku enamik mehi ei pea tööl ülikonda kandma. Vabama õhustikuga kontoris võid kanda ka näiteks tumedamaid teksapükse. Kindlasti väldi väljaveninud või kulunud teksasid, pükse. Kindel "ei" on ka dressid. Hea kombinatsioon on näiteks viisakad püksid, kingad, pluus (ka T-särk on lubatud) ja bleiser.

Kas ma peaksin valima suuruse M või L?

Pole midagi hullemat kui mees, keda terroriseerivad tema enda püksid. Seetõttu näevad tihti ka kitsad teksad ja sügavad V-kaelusega T-särgid üle 24aastaste ja 60kiloste meeste seljas veidi tobedad välja. Õige suurus ja mugavus on küll ülitähtsad, kuis samas tuleb meeles pidada, et mugavus on seotud ka õige materjalivalikuga. Lähtuda võiks sellest, et kevadel ja suvel tasuks võimaluse korral eelistada puuvillaseid; sügisel ja talvel aga peamiselt villaseid riideid.

Millised päikeseprillid muudavad mu lahedaks?

Kas kõige tähtsam on just lahe välimus? Kui see on siiski omaette eesmärk, ei tasu kindlasti teistest meestest eeskuju võtta. Arvestama peaks oma näokujuga, sest sellist prillipaari, mis kõik mehed lahedaks teeb, pole veel kellelgi disainida õnnestunud.

Kas ma võin kanda värve?

Värve peab oskama välja kanda. Üldjuhul on puhkuse ajal kõik hullused lubatud, aga ülejäänud 11 kuud aastas võiks arvestada sellega, et lillas, mündirohelises, fuksiaroosas ja sidrunikollases ei pruugi sa väga tõsiseltvõetavalt mõjuda.

Kõige turvalisem värv meestele on tumesinine. Äärmiselt korrektselt mõjuvad sinine, hall ja vahel ka pruun. Särkidest eelista valgeid, helesiniseid ja soovi korral ka heleroosasid. Kõige turvalisem on riietusele värve lisada aksessuaaridega – punased sokid, kollane lips, mustriline sall.

Kui palju tähelepanu ma peaksin aksessuaaridele pöörama?

Tähelepanu peaks pöörama nahast jalanõudele ja käekellale. Need on asjad, mille pealt ei tasu ka kokku hoida. Kvaliteetse käekella jaoks, mis teenib sind terve ülejäänud elu, peab aegsasti hakkama raha kõrvale panema. Nahast jalanõud on küll kallid, kuid tasuvad end kokkuvõttes kindlasti ära. Meeles peab pidama ainult seda, et kui müüja poes soovitab neid enne kandmist hooldusvahendiga töödelda, siis tasub seda ka kuulda võtta. "Mees teab, mis mees teeb" põhimõttel toimides jääd lihtsalt varsti paljajalu.

Heaks juhuks olgu siinkohal mainitud, et kõikvõimalikud needid ja rõngad on täiesti out!

Millist ööriietust ma peaksin kandma?

Mehed, hingake kergendatult – magamistoas reeglid puuduvad. Pidžaama, bokserid, siidist öösärk, nahast kassnaise kostüüm või Aadama ülikond – kanna just seda, milles end kõige paremini välja puhkad.

Kas fliisi kandmine on okei?

Kui sa ei ole just mõne loomasaate telenägu või ei tööta Islandil, siis on vastus ühene ei.