OTSI KONTRASTE: Kontrasted värvid nagu näiteks punane ja sinine on ideaalne lipsu-särgi kooslus.
Ilu ja mood
19. aprill 2014, 14:00

Mis värvi lipsu millise särgiga kanda? (5)

Kui vanasti oli triiksärk suure tõenäosusega valge, siis nüüd on neid nagu ka lipse kõikvõimalikes värvitoonides. Mida millega sobitada, võib aga parajaks pähkliks osutuda.

Loominguline lähenemine särgi ja lipsu kombineerimisele on üks paremaid viise näidata oma lugupidamist moe ja stiili vastu. Samas on julge kombineerimisega kerge ka ämbrisse astuda. Värvid ja mustrid on juba üksinda piisavalt keerulised, kaht keerulist omavahel sobitades võib aga tõeline põrgu lahti minna.

Kõige tähtsam on meeles pidada, et lips olgu alati tumedam kui särk ja seda ilma igasuguste eranditeta. Samuti tuleks meeles pidada, et lips olgu enam-vähem niisama lai, kui seda on ülikonna reväär. Lipsu ostes tasuks vältida liiga siledaid või liiga läikivaid. Seevastu alati lähevad kümnesse teks­tuurse ja mati pinnaga lipsud.

Nüüd aga värvide juurde. Erilist teadust siin ei ole ja kõhutundega pole ka suurt midagi peale hakata. Endale tuleb vaid selgeks teha värvipalett ja kuidas see töötab.

Näiteks: Punane on paletis rohelise vastas, mis tähendab, et need on teineteist täiendavad värvitoonid. Nende omavahel sobitamine aga kipub üpriski keeruline olema.

Punase kummalgi küljel olevad lilla ja oranž teeb neist punasega sarnased värvitoonid. Samuti mitte kõige ideaalsem kooslus.

Kollane ja sinine on aga punasest kumbki kolme sektori kaugusel, mis tähendab seda, et nad on moodustavad omavahel kontraste, mistõttu on neid ka väga kerge kombineerida.

Keeruline? Et asi lihtsam oleks, leiad ülevalt levinumad särgid ja milliseid lipse nendega kanda.

Valge särk

Lase fantaasial lennata, kuid jää maitsekuse piiridesse

Taevasinine särk

Kombineeri tumesinise, oranži, tumeda metsarohelise, burgundia punase, sinepikollase ja kuldse lipsuga.

Heleroosa särk

Kombineeri kahvatulilla, lilla, rohelise, khaki ja tumesinise lipsuga.

Triibulised särgid

Siin kehtivad klassikalised värvireeglid. Meeles peaks vaid pidama, et peenema triibuga särki tuleb kanda suurema mustriga lipsuga ja laiema triibuga särgi korral käib kaela vähem tähelepanu nõudva mustriga lips.

Samuti sobivad kokku triibuline särk ja triibuline lips, kuid triibud olgu eri mõõdus.

Ideaalne kooslus on vertikaalse triibuga särk ja horisontaalse triibuga lips.

Lubatud on ka täpid ja ruudud.

Ruudulised särgid

Kõige tähtsam on meeles pidada, et lipsul peab olema särgi ruutudest suurem muster. Vastasel juhul kaob see lihtsalt ära.

Lubatud on ka triibulised lipsud, kuid sellisel juhul peavad lipsu triibud olema väga jõulised. Ka võiksid triibuvärvid pärineda särgilt. Samal põhimõttel võib ruudulise särgiga kanda ka täpilist lipsu.

Väldi keerukaid mustreid, sest need võivad tekitada optilise illusiooni.