Foto: Panthermedia Scanpix
Mitmesugust
18. aprill 2014, 14:00

Kõik, mida sa pead teadma munast! (8)

Munadepühal sööb vaat et iga eestlane ära vähemalt ühe muna.  Tegelikult võiks seda teha iga päev.  Siin mõned põhjused:

- Muna on üks paremaid ja täiuslikumaid toiduaineid, milles on muu hulgas olemas kõik vitamiinid peale C, ning väga palju proteiini.



- Kanamuna sisaldab  antioksüdante, seejuures rohkem kui õun. Antioksüdandid aitavad aga ära hoida südamehaigusi ja vähki.



- Uuringutega on selgunud, et hommikusöögiks kaks muna süües väheneb päevane kaloraaž kuni 400 kalori võrra. Muna tekitab kergesti täiskõhutunde ja tänu sellele süüakse ülejäänud päeva jooksul vähem.



- Munarebu sisaldab antioksüdanti luteiini, mis aitab silmanägemist kaitsta. Luteiin peatab põletikulised protsessid silma võrkkestas.



-  Muna aitab ka mälu säilitada. Üks munarebu sisaldab 300 µg koliini ehk B4-vitamiini, mis aitab närvirakkudel efektiivsemalt informatsiooni töödelda ja säilitada.



- Munavalge sisaldab omakorda peptiide, mis kaitsevad kusetrakti mikroobide eest.



Veel põnevaid fakte:

- Vanem muna on maitsvam.

Muna saavutab parima maitse alles 20 päeva pärast munemist ehk umbes 18 päeva pärast pakendamist; ka annab sellises vanuses muna kõige parema küpsetustulemuse. Ainsana vajavad väga värskeid mune härjasilm ja upumuna. Nii on kõige õigem mune tarvitada päev-paar enne kasutustähtaja lõppemist, milleks on üldjuhul 21 päeva munemispäevast. Tegelikult on õigetes tingimustes säilitatud muna tarbimiskõlblik isegi veel paar nädalat pärast seda, ehkki konsistents muutub vedelamaks ja lõdvemaks.


- Värskuse määramine.

Väga värske muna vajub vees kohe põhja või jääb põhja ligiduses külili ujuma. Taldrikule löödud ülivärske muna rebu on kumer ja kõrge ning munavalge seisab tiheda rõngana selle ümber. Veidi vanemad muna hõljuvad vees, 3 nädala vanune muna seisab vees püsti (just sellise muna maitse on parim), paari kuu vanune või soojas riknenud muna aga hulbib külili pinnal. Vanemad munad tuleks igaks juhuks alati kõigepealt eraldi tassi lüüa, et mitte kogu rooga ära rikkuda.


- Iluvead ja -head.

Väike veretäpp munarebus või pruunid täpid munavalges on kergesti eemaldatavad iluvead, mis ei mõjuta muna kvaliteeti. Munakoore pruun ja munarebu tugevkollane värvus on samuti vaid silmailu, mis ei avalda mõju maitsele või toiteväärtusele. Iseasi on eridieediga saavutatud muutused koostises, nagu näiteks tervisemunade puhul.


- Muna ei sobi mikroahju.

Toores muna plahvatab mikroahjus kuumutamisel oma siserõhu mõjul. Ka keedetud muna tasub üles soojendada kuumas vees, aga mitte kunagi mikroahjus, sest mikrolained muudavad muna söömiskõlbmatuks.