Video: Risto Hännikäinen
Ilu ja mood
9. aprill 2014, 20:23

ÕHTULEHE VIDEO: Tiina Talumehe paljud kollektsioonid lähtuvad ajaloost (8)

"Armas Lennusadam pakkus mulle võimalust see Titanicu näitus oma kollektsiooniga pidulikult lõpetada. Nii et see on selline eelmise sajandi alguse mood," räägib Tiina Talumees, kes näitas Lennusadamas oma uut, Titanicust inspireeritud kollektsiooni.

Ja tõesti - lava ette marssinud modellid olid sätitud elegantsetesse, pitsilistesse ja poolläbipaistvatesse kleidikestesse. Näha sai ka tütarlapselikke kleite ja poolde säärde ulatuvaid seelikuid. Kokku esitles Talumees 52 omadisainitud rõivakomplekti. Värvigamma oli klassikaliselt must-valge-hall-beež, juurde ka natuke pastelltoone. Moeetenduse lõppedes said huvilised veel viimase võimaluse väisata Titanicu aardeid. Taustaks mängisid muusikud lavalt tühjadele toolidele klassikalist muusikat.

Kollektsioon nimega "Sentimental" seostubki moelooja sõnul pigem Titanicu kui kevadega. "See sentimentaalsus tuli pigem sellisest magusast Titanicu ajastust. Selline pisut nostalgiline tagasivaade. Aga ka kevad võib olla sentimentaalne ja mälestused tulevad kevadlõhnadega alati," selgitab moekunstnik.

Üldiselt valib Talumees oma moeetenduse paigad ise, lähtuvalt sellest, mis parasjagu huvitav ja aktuaalne tundub. "See on nüüd ainus kord, kui meile selline ettepanek tehti," tunnistab ta. Paljud tema kollektsioonid on ajaloost inspireeritud. Millest selline ajaloohuvi? "Näiteks Kadrioru lossis lihtsalt ei olnudki võimalik midagi muud kui barokkteema aluseks võtta," räägib Talumees oma sügiskollektsioonist.

Otsige välja sall!

Seda, mitu kleiti ühe naise kapis rippuma peaks, Talumees kindlalt öelda ei oska. "Kindlasti sõltub see naisest. Targal tarbijal ei ole neid väga palju," räägib moekunstnik.

"Mõni inimene ei ole üldse kleidikandja, aga ma arvan, et viiest talvisest kleidist piisab," arvab ta. Kuid lisab, et kergemaid lihtsamaid suvekleite võiks ikka rohkem olla.

Trendijälgijaks moekunstnik end ei pea ning isegi pelgab küsimusi, mis moes on. Praegu soovitab ta kanda värve, kuid nendega mitte hulluks minna. "Pole mõtet osta endale kolm värvilist kleiti ja siis avastada, et sa siiski ei ole selleks valmis," selgitab ta. Vaikselt katsetada aga siiski võiks, näiteks lillmustritega. "Need teevad tuju lihtsalt heaks!" teab Talumees.

Veel soovitab Tiina Talumees kevadisema väljanägemise saavutamiseks kapist välja otsida mõne lõbusa salli, mis aitaks sooja hoida ja tuju tõsta.

"Seda saab siduda nii pähe kui ka kaela, samuti ümber õlgade võtta, kui külm on," seletab moekunstnik.