Vaarao Ahmose I muumiaFoto: G. Elliot Smith / Wikipedia
Maailm
4. aprill 2014, 12:51

Egiptuses leiti inimajaloo vanim ilmateade

Egiptusest on pärit 3500 aasta tagune ilmateade, mis on seni teadaolevatest vanim. Samas võib raidkirjast tõlgitu nihutada Vana-Egiptuse valitsejate kronoloogiat.

40-realises raidkirjas kaltsiidiplokil, mida nimetatakse "Tormisteeliks", kirjeldatakse vahetpidamatut vihma, pimedust ja taevast, mis on "valjem kui rahvamasside karjumine".

Tekstile steelil on tehtud uus tõlgendus ning see võib anda uue tõendi sündmuste kronoloogia kohta Lähis-Idas, vahendab thehindu.com ajakirja Near Eastern Studies.
Chicago ülikooli Idamaade instituudi teadlased Nadine Moeller ja Robert Ritner on arvamusel, et harukordsed loodusnähtused, mis kaltsiiditahvlil on kirjeldatud, on tõenäoliselt Thíra vulkaani hiigelpurske tagajärjed. Thíra purse Egeuse mere lõunaosas hävitas arvatavasti ka Kreeta kõrgkultuuri.

"See on tähtis Lähis-Ida ja Vahemere idaosa uurijatele peamiselt sellepärast, et kronoloogia, mida arheoloogid kasutavad, põhineb Egiptuse vaaraode loetelule ning see uus teave võib daatumeid tõendada," rääkis Moeller.

Raidkirja tekst viitab, et Egiptuse 18. dünastia esimese vaarao Ahmose valitsemisaeg oli Thíra purskele lähemal kui varem arvati. Steel leiti tükkidena Teebast, kus Ahmose I valitses.

Seni olid arheoloogilised leiud raadiosüsiniku meetodiga saadud dateeringuga vastuolus. Teaduste doktor Felix Hoeflmayer ütles, et kui Ahmose valitsemise aeg oli varem kui seni arvati, võib selline nihe kronoloogias "lahendada kogu probleemi".