Foto: PantherMedia / Scanpix
Suhted
5. märts 2014, 21:00

Aastakümneid koos olnud paarid nõustavad: 7 nippi suhte toimimiseks

See, et suhe vajab tööd, ei ole mitte midagi uut. Love.allwomenstalk.com toob välja mõned nipid, mida annavad suhte toimimiseks need, kes on olnud aastakümneid koos.

Pühendumine on valik. Viimasel ajal on lahutuse kasuks otsustamine saanud kuidagi väga lihtsakäeliseks. Kergema vastupanu teed minemine? Selle kõrval on aga unustatud, et ka pühendumine on valik. Valida see, et olla kellegagi koos ja pingutada suhte toimimise nimel. Ja samuti ei tohi kunagi võtta seda kõike loomulikuna – sest ühel hetkel ei pruugi suhte toimimine enam loomulik olla.

Suhtle ausalt ja vahetult. Suhtlus on suhte puhul tõeliselt oluline. Partneriga tuleks suhelda sel moel, et tema tunneks, et teda kuulatakse ja mõistetakse. See ei ole lihtsalt tema jutu kuulmine, vaid selle kuulamine. Olles pikalt koos olnud, võid arvata, et ta mõistab alati, kui oled väsinud või pahas tujus. Aga ära ole selles nii kindel. Pigem ütle, et sa ei jaksa praegu kuulata, kuid ütle, millal oled valmis pikemalt suhtlema. Ja pea oma sõna.

Leia aega armastamiseks. Kui loogiline on see suhte algul ja kui palju raskemaks muutub see pärast aastatepikkust koosolemist. Ühel hetkel märkad, et pärast pikka tööpäeva varised voodisse, tegemata välja oma kaasast. Sa lähed magama ja intiimsusteks ei jää aega – see on aga suhte juures vajalik.

Ole tänulik. Kõige suurem viga, mille võid teha, on see, kui usud, et ta on alati olemas. Ja ei pinguta enam selle nimel. Naudi elu pisiasju, sest kunagi võivad need tähendada hoopis palju rohkem. Näita kallimale üles tänulikkust selle üle, et ta on sinuga ja armastab sind.

Ära ole isekas. Viimasel ajal levib nii-öelda "iseenda esimeseks asetamise filosoofia". Ära mõtle: mina, mina, mina! Sellel ei ole kohta tervislikus suhtes.

Anna andeks. Võib-olla see ongi kõige olulisem punkt kogu selles kirjutises. Kui sa ei jäta minevikku seljataha, ei ole sa kunagi võimeline edasi liikuma. Kõik teevad vigu – ka sina – ole võimeline neid mõistma.

Leib läheb halvaks, mitte armastus. Armastus läheb halvaks ainult siis, kui lased sellel minna. See punkt käib tegelikult kokku esimesega – armastus ja abielu nõuavad tööd, pingutust ja tahtmist.