Tõnis ErilaidFoto: Kalev Lilleorg
Blogid
6. märts 2014, 07:00

Kuidas Eesti horoskoobid maailmas kuulsad olid (1)

Horoskoopidega on vabariigis alati hästi teenitud. Lööme lahti 1933. aasta Postimehe, kus juttu ringreisil mööda Eesti linnu Viljandisse jõudnud Oskar Nurmest. Teenivat 300, Võrus isegi 900 krooni kuus. Tol ajal õhku ahmima pannud palk.

Visiiditasu oli küll vaid kroon, horoskoobi eest maksis tellija aga eraldi. Kunded kõik jõukamad ja haritud inimesed. Paar päeva hiljem on lehtedes, et Nurm ja temaga koos tegutsenud Aleksander Saal peeti petistena kinni.

Pärnumaal Sauga vallas sündinud Oskar Nurm oli tol ajal 25aastane. Gümnaasiumi Pärnus oli ta teises klassis pooleli jätnud ja läinud merele laevapoisiks.

Pärast oli madrus kaitseväes ja abiline isa poes kuni horoskoobikoostamise raamatute abil selgeks sai.

Nurme karistustund saabus 1937. aastal, kui Eestis raha eest ennustamine keelati. 6. märtsi Päevaleht kirjutab, et Nurm, Aleksander Peep ja Nikolai Schutskin on end astroloogiaprofessoriteks nimetades 24 välismaises lehes Euroopas, Ameerikas ja isegi Aafrikas kuulutusi avaldanud ja saanud sadu kirju välisvaluuta ja horoskoobipalvega.

Vastu saadeti kõigile üks ja sama juhuslikult koostatud horoskoop. Ja mida oleks näiteks Schutskinilt tahtagi – tuli äsja järjekordselt vanglast ega tea horoskoobikoostamisest midagi. Mehed trahvi ei maksnud ja maandusid Lasnamäe vanglas.