Tõnis ErilaidFoto: Kalev Lilleorg
Blogid
5. märts 2014, 07:00

Kuidas suurmehe matustele eelnes skandaal (2)

Tuhanded inimesed tulid külmal 5. märtsil 74 aastat tagasi saatma viimsele teekonnale kirjanik A. H. Tammsaaret.

Estonia esine oli rahvamurrust piiratud juba tund enne matusetalituse algust, kirjutavad tolleaegsed ajalehed. Rahvast lubatakse ainult teatri rõdule, saalis istuvad

Tammsaare lesk, lapsed ja lähedased, rühm kirjanikke, riigijuhid ja teised kutsutud.

Inimmass saatis Tammsaare kirstu (Estoniast kandsid selle välja peaminister Uluots, haridusminister Kogerman [tema oli ka ainus, kes ärasaatmissõnad ütles] ning kirjanikud Jürna, Vallak, Sütiste, Mälk ja Visnapuu).

Skandaal, mis matustele eelnes, polnud mitte selles – nagu Rahvaleht pealkirjastas: «Suure mehe haud üheainsa pärjaga». Oligi kokku lepitud, et pärgade raha annetatakse Tammsaare teoste tõlkimise fondi.

Skandaalist saame aimu Elo Tuglase päevikust: «Gailit oli Tallinnast helistanud, et Bernhard Linde on teatavaks teinud, et Tammsaare lesk ei soovi oma mehe matustel näha ta mehesse vaenulikult suhtunud organisatsioonide esindajaid. Oli mõeldud Kirjanike Liitu, selle Tallinna organisatsiooni ja veel mõnda teist. Kui nende esindajad tulevad, siis ei võtvat lesk matustest osa.»

Kuigi suur osa Linde jutust oli liialdus, sõitsid Tartust Tammsaaret mälestama seetõttu vaid Semper, Jakobson, Jürna ja Hiir, kirjutab Elo Tuglas.