Eva Longoria Luxurious Hair MAVRIXONLINE.COM - DAILY MAIL ONLINE OUT - "Desperate Housewives" star Eva Longoria shows off her long luxurious locks after a trip to the salon. Longoria wore a black jacket and top paired with some tight fitting black jeans and heels as she did some shopping after her appointment. Beverly Hills, CA. 9th November 2011. Fees must be agreed for image use. Byline, credit, TV usage, web usage or linkback must read MAVRIXONLINE.COM. Failure to byline correctly will incur double the agreed fee. Tel: +1 305 542 9275. Foto: MAVRIXONLINE.COM / Scanpix
Ilu ja mood
15. veebruar 2014, 10:00

Ettevaatust! Moehullus võib sandistada!

Läbi ajaloo on just naistemoes olnud trende, mis on õrnema soo tervise ühel või teisel viisil ohtu pannud või lausa ära rikkunud. Kui arvate, et korsetist vaevalt enam midagi hullemat olemas on, siis arvake uuesti, sest ega tänapäevagi trendihullused ole just teab mis tervisetooted.

Tegelikult ei ole korsett sugugi kõige tervistkahjustavam hullus, mis on moes olnud, vaid on veelgi hullemaid, mille enne ja pärast piltide vaatamiseks tuleks ilmselt rakendada vanusepiirang. Tõsi, tänašed trendid on kohati tervise suhtes sõbralikumad, kui need sajandeid tagasi olid. Et aga igaüks saaks ise otsustada, millisel ajastul siiski kõige tervislikum elada on, alustame algusest.

Tervisele ohtlik tänapäev

Kitsad teksad

Kitsaste teksade eelkäijad pärinevad juba tegelikult 17. sajandist, kuid tänapäevased teise-naha-teksased said alguse siiski 20. sajandi teises pooles, kus nad on vahelduva eduga pidevalt moepildis olnud. Kui emad ja vanaemad teavad rääkida, et kitsaid teksasid tõmmati jalga seebiga ja nende jalga saamine võrdus korraliku akrobaatikatunniga, siis tänased kitsad teksad on siiski veidi inimlikumad ja kandjalt erilist paindumisvõimet ei nõua.

Mida need kaasa toovad?

Kitsaste teksade kandjad riskivad väidetavalt põiepõletiku, infektsioonide, veenilaiendite, seedehäirete ja isegi vere hüübimisprobleemidega. Mõnel juhul ähvardatakse naisi ja ka mehi viljatuks jäämisega.

Vormis pesu

Pekki sisse pigistav pesu on tänapäevane versioon korsetist, ainult et sentimeetreid saab peale piha kaotada ka kõhult, reitelt, tagumikult ja põhimõtteliselt kõikjalt, kuhu vorstja moodustise ümber suudad tõmmata.

Mida see kaasa toob?

Sarnaselt kitsaste teksadega seostatakse neid seedehäirete, pidamatuse, veenilaiendite ja isegi lõtvunud lihastega.

Nabapluusid ja nabajoped

Möödunud suvel eriti populaarseks saanud nabapluusidest arenesid külma saabudes nabakampsunid ja nabajoped. Kui nabapluusid ja lühikesed joped olid viimati moepildis 90ndate lõpus ja 2000ndate alguses, siis toona olid need siiski vaid soojema aja riiete hulgas.

Mida need kaasa toovad?

Naba ja palja alaselja välgutamine võib ju seksikas tunduda, kuid tegelikult on see kui avatud uste päev kõikvõimalikele tõbedele, alates nohust ja köhast kuni tõsise neerupõletikuni.

Odavad moeehted

Milline naine ei tahaks endale ehtekogu, mis koosneb briljantkaelakeedest, pärlitest, kullast ja karrast. Reaalsus on aga see, et "briljante" hangitakse kiirmoebrändide ehtekollektsioonidest. Nii mõnelgi juhul on aga odavatest moeehetest leitud ohtlikke kemikaale lubatust rohkem. Näiteks kaadium, plii ja kroom on levinud kemikaalid, mida odavkettide pärli- ja briljantkaelakeed sisaldada võivad.

Suured sumadanid

Naistele meeldib kogu majapidamist kotis kaasas kanda ja kuigi moetrendid soosivad pisemaid kotte, ei ole reisikohvrite mõõtu käekotid kuhugi kadunud ja ilmselt ei kaogi.

Mida need kaasa toovad?

Eelkõige seostavad arstid mahukate kottide tassimisega kaela- ja peavalusid. Arvestada tuleb aga ka sellega, et mitmekilosed sumadanid võivad tekitada tagasipöördumatuid selja-, kaela-ja õlaprobleeme.

Kontsakingad

Platvormkingi kanti juba Vanas-Kreekas, kuid esimese suurema populaarsuse saavutasid nad siiski alles eelmise sajandi 30-40ndatel aastatel. Kuldajaks aga kujunes 70?80ndate diskoajastu. Tikkkontsad tulid moodi aga 1990ndatel ja mõnel juhul seostatakse nende võidukäiku toona populaarse bändiga Spice Girls.

Mida need kaasa toovad?

Pole oluline, kas tegu on tavaliste stiletode või platvormtallaga kingadega, ühtviisi ohtlikud on mõlemad. Kusjuures tapjakingade nime ei ole nad niisama saanud, vaid väidetavalt olevat üks noor Jaapani kooliõpetaja oma platvormkingadega koperdanud ja saanud surmava koljuvigastuse.

Sagedasemad hädad on siiski kergemad vigastused, liigesepõletikud ja seljahädad. Räägitakse ka sellest, et sage kontsakingade kandmine mõjutab vaagnavöödet, mis omakorda mõjutab menstruaaltsüklit, mis omakorda mõjutab viljakust.

Tervisehädadest hoidumine pole aga sugugi lihtne, sest mõningate uuringute kohaselt ei tohiks naine päevas veeta kontsakingadel üle 10 minuti. Selle ajaga ei jõua aga korraliku supermarketi ühest otsast teisegi kõndida.

Varbavaheplätud

Väidetavalt on tegu kõige ohtlikuma trenditootega, mis teevad pika puuga ära isegi tapjakontsadele. Algselt pärinevad need Vana-Egiptusest, kus neid kanti aastal 4000 e kr. Toona olid need valmistatud palmilehtedest ja papüürusest. Tänapäevase välimuse said need aga Ameerikas ja ääretult populaarseks said 1960ndatel, kui neid hakati seostama kalifornialiku rannastiiliga.

Abielusõrmuski võib ohtlik olla!

Abielusõrmus on üks ehe, mida enamik inimesi kunagi ära ei võta – kui nad muidugi lahutama ei hakka. Sõrmuse pidev kandmine ei pruugi aga sugugi tervislik olla. Põhjuseks asjaolu, et aastatega inimese näpud muutuvad ja tihtilugu jäävad sõrmused liiga kitsaks, jäädes näppu lihtsalt kinni. See võib aga põhjustada hulka hädasid, alates verevalumitest ja vereringehäiretsest kuni juhtumiteni, kus inimene on lihtsalt oma sõrmusenäpust ilma jäänud.

Tappev mood minevikust

Krinoliin

Krinoliin oli enamasti kellukesekujuline seeliku all kantav terastoestus. Moodi tulid see 19. sajandil ja ajapikku muutus järjest suuremaks. Krinoliin võis olla kuni 180 sentimeetrise läbimõõduga.

Mida see kaasa tõi?

Väidetavalt on tegemist ühe surmavama moeleiutisega. Nimelt on teada hulk juhtumeid, kus tuul naise koos kergesti tuult alla võtva krinoliiniga õhku tõstis ja veekogusse kukutas, seal aga moegurmaan lihtsalt uppus, sest traatkupliga ju ujuda ei saa. Samuti jäi nii mõnigi naine vabrikus töötades sellega masinavärki kinni või küünlale vastu minnes süttis. Seda seetõttu, et kui tänapäevanaine ei oska autot parkides vahemaid hinnata, siis toonased naised ei osanud hinnata krinoliini laiust ja rammisid seetõttu pidevalt kõike vaasidest küünaldeni.

Lootose jalad

8. sajandist kuni Teise maailmasõjani oli Hiinas kombeks tüdrukute jalgu siduda. Väga valusat protseduuri alustati juba siis, kui laps oli kõigest kaheaastane, sest siis olid jalad veel pehmed ja laps niivõrd naiivne, et ei osanud põrgupiina karta. Jalgade sidumise eesmärgiks oli, et jalalaba ei kasvaks suuremaks kui 7-8 sentimeetrit. Lootose jalgadeks, mille ümber kanti värvikirevaid miniatuurseid kingi, kutsuti neid seetõttu, et väidetavalt meenutas moondunud jalg lootose õit. Imetillukest jalga peeti aga Hiinas toona väga peeneks ja naiselikuks.

Sidumisprotsess algas sellega, et jalgu leotati kas soojas vees, uriinis või loomaveres, siis lõigati varbaküüned võimalikult lühikeseks ning seejärel murti nelja väiksema varba luud ja painutati talla alla. Seejärel tõmmati jalgadele ümber tugevad sidemed, mida iga kord vahetades ka järjest rohkem pingule tõmmati.

Mida see kaasa tõi?

Moondunud jalgadega naised ei saanud korralikult kõndida ja ringikomberdavaid naisi võib Hiinas veel tänapäevalgi kohata. Sagedasemad hädad olid aga infektsioonid, gangreen ja isegi surmavad veremürgistused.

Korsett

Kuigi korsette on ka praegu kõik pesupoed täis, ei saa neid võrrelda oma 18. sajandil populaarseks saanud eelkäijaga. Tänapäeva korsett on eelkõige seikluslik pesuvidin ja tema võime kilosid peita on pigem teisejärguline. 18–19. sajandil kanti seda aga liivakellafiguuri saamiseks. Iluideaaliks oli 40?43sentimeetine sipelgapiht.

Mida see kaasa tõi?

Eelkõige tähendas pidevalt kokkupigistatud piht seda, et siseorganid hakkasid deformeeruma. Samuti oli raskendatud hingamine, sest kopsud olid kokku surutud. Harvad polnud ka sisemised verejooksud. Teadaolevalt on aga mõni naine korseti süül ka hinge heitnud, kuna vale hingamise tõttu olevat korsett purunenud ja metallist ribid naisele südamesse tunginud.

Ülespandud soengud kui püramiidid peas

Kõrgete soengute trendi sünnis võib süüdistada Prantsusmaa kuninga Louis XIV armukest, Fontange’i markiid Marie Angélique’d, kes 1680. aastal hakkas oma juukseid siidpaelte ja lillede abil kõrgetesse soengutesse sättima. Trend levis kiiresti üle Euroopa ja soengud muutusid järjest ekstravakantsemaks, meenutades oma kuldajal rohkem kunstiteoseid kui soenguid. Püramiide peas hakati nimetama fontange’i juuksemoeks. See pani aga aluse parukamoele, mille kuldajal – 18. sajandil – pandi pähe peaaegu kõike, eriti populaarsed olid linnutopised.

Mida need kaasa tõid?

Kuna ruume valgustati küünlalühtritega, siis olid sagedased juhud, kui peened daamid ennast mõnele küünlale vastu minnes põlema panid. Kuna parukaid ei raatsitud peast võtta, siis nende all sai rahulikult areneda nii mõnigi bakterikoloonia ja teadaolevalt elutses mõne naise pähe ehitatud moodustises isegi perekond närilisi.

Meeste eilsed ja tänased tervisevaenlased

Eemaldatavad jäigad kraed

19. sajandil olid meeste seas populaarsed valged eemaldatavad kraed, mida armastasid eelkõige kanda dändid. Kraed olid peaaegu kuulikindlaks tärgeldatud, mis tegi neist tõelised palgamõrvarid. Kuna nad lõikasid kergelt ära vereringluse, tapsid nad ära nii mõnegi unnesuigatanud mehe. Lämbumise kõrval süüdistatakse taolisi kraesid ka pöördumatutes ajukahjustustes.

Kitsad aluspüksid

Kitsad ratturipükse meenutavad aluspüksid on saanud meeste lemmikuteks, kuid tegelikult pole mehepoegade tervisele sugugi kasulikud. Meestel, kes tulevikus järglasi saada plaanivad, soovitavad arstid tavaliste bokserite juurde tagasi pöörduda.