Foto: KALEV LILLEORG
Blogid
6. veebruar 2014, 07:00

Kuidas vene marurahvuslast Eestist välja saadeti (5)

Täna 20 aastat tagasi, peaminister oli Mart Laar, tegi Isamaa fraktsioon riigikogus avalduse: Pjotr Rožok on teinud riigivastaseid avaldusi ja tuleks riigist välja saata.

Lühemat kasvu kiilaspäine Rožok, endine katlakütja, esitles end Žirinovski partei esindajana Eestis ja seletas: Eesti on Venemaa iidne osa, kutsus Narvas NSV Liidu erusõjaväelasi üles relvaüksusi moodustama, et vastu hakata, kui neid korteritest välja tõstetakse. 1995. aastal võttiski politsei Rožoki kinni, pistis käed raudu ja viis piirile, kus ta Venemaale marssis.

Ta oli esimene venelane, kes Eestist on välja saadetud. Ei hoolinud ta viisast ega elamisloast ja kinnitas, et neid temalt kui Eesti elanikult nõuda ei saa. Toona lubaski kohus ta Eestisse tagasi, leides väljasaatmispaberites õigusrikkumisi. Sai koguni kahjutasu, 50 000 krooni.

"Mul pole mingit pistmist Venemaa parteidega," ütles Rožok siis. "Mulle meeldib Eestis tegutsev vene partei eesotsas Maspanoviga."

Pärast seda saadeti Rožok küll veel kahel korral viisarežiimi rikkumise eest Eestist välja ja alati õnnestus tal end tagasi smugeldada.

Vahepeal seisis kohtu ees pommi ja vägivallaga 27 000 dollari väljapressimises süüdistatuna.

Jäi vabadusse ja agiteeris aktiivselt 2009. aastal europarlamendi valimistel Dimitri Klenski eest.