VARU KANNATUST!: Vistrikule liiga vara kallale minnes lõhud liiga jõulise pigistamisega naha all oleva rasunäärme pauna ja mäda läheb naha alla laiali. Ehk teisisõnu: vaenlasest vabanemisest kulub kõvasti rohkem aega. Foto: Panthermedia/Scanpix
Naine
31. jaanuar 2014, 07:00

Vistrikud, kaduge! (1)

Ootamatult tekkinud vistrik rikub tuju nii argi- kui ka pidupäeval. Aga kui punn on juba tulnud, pole mõtet loota, et ta iseenesest kiiresti ka kaoks, ütleb kosmeetik Erle Ojaste.

"Elu näitab, et inimesed ei viitsi nii süvenenult ühte vistrikkusse suhtuda, vaid ajavad sellele esimesel võimalusel küüned taha. Ja siis imestavad, miks varsti on terve nägu põletikuline," hoiatab Tallinnas tegutseva Erlemax OÜ kosmeetik Erle Ojaste uisapäisa tegutsemise eest.

Vistriku tekkest annab märku sügelus nahal ja naha valulikkus, mõne tunni pärast ilmneb ka punetus. "Vistrik tekib suletud komedoonis, kus hakkab vohama bakter nimega Propionibacterium acnes," räägib Tartu ilusalongi Magnoolia kosmeetik Katrin Lamp.

Vistriku küpsemine nõuab kannatust

Kui on näha, et mädavill hakkab tekkima, soovitavad nii Erle Ojaste kui ka Katrin Lamp varuda kannatust, et sellele mitte liiga vara kallale minna. "Muidu võtab paranemine veel kauem aega, kuna liiga jõulise pigistamisega lõhutakse naha all oleva rasunäärme paun ja mäda läheb naha alla laiali," soovitab Ojaste kindlasti oodata, kuni vistrik on küpsenud.

Mõlemad kosmeetikud peavad valuliku punase kühmukese tekkimisel parimaks seda esimese asjana mitu korda päevas tupsutada antiseptilise ainega.

Katrin Lamp soovitab kühmukest tupsutada teepuuõli sisaldava pulgaga. "See hakkab kohe põletiku vastu töötama ning vistrik ei pruugi tulla nii suuremahuline," selgitab ta.

Teepuuõli asemel võib kasutada ka 2protsendilist salitsüülpiiritust, mis on tõhus kuivataja.

Erle Ojaste soovitab antiseptilise ja kuivatava toimega peitepulga igaks juhuks koju varuda, sest vistrik kipub tulema ju ootamatult. "Vahel võib juhtuda, et pärast sellist ennetust vistrik kaob, ilma et mädavill ehk pustul tekiks," märgib ta.

Kosmeetikud rõhutavad, et vistriku tupsutamise kõrval ei tohi unustada ka naha niisutamist. Nimelt ei kaitse pinnakuiv nahk bakterite eest, kaitsebarjäär püsib vaid nahka korralikult niisutades.

Kui vistrik on juba ilmunud, tasub põletiku leevendamiseks keerata jäätükk puhta riide sisse ja hoida seda umbes 10 minutit selle peal, õpetab Katrin Lamp.

Kui vistrik ei kiirga enam valu laiemale näopiirkonnale ja sinna otsa on tekkinud mädane kolle, tõttavad kõik seda pigistama. Katrin Lamp tuletab aga meelde, et esmatähtis on puhtus. Seepärast peaks vistrikuvastaseks võitluseks kodus olema kummikindad, marlipadjad, steriilne nõel ja naha antiseptikum. Ning pärast pigistamist ei tohiks vistrikku enam puutuda.

Ja mis kõige tähtsam, rõhutab Katrin Lamp: kui vistriku pigistamist on alustatud, tuleb veenduda, et kõik mäda saab välja. "Muidu tekib sinna sisse uus põletik," nendib ta.

Erle Ojaste nendib, et üksikud üllatuslikud vistrikud tekivad tavaliselt magusa või vürtsika toidu söömisel. Seepärast soovitavad mõlemad kosmeetikud üle vaadata toidusedeli – näonaha huvides peaks piirama kiirtoidu, alkoholi ja karastusjookide tarbimist. "Kui aga näol on pidevalt ja rohkelt vistrikke, peaks pöörduma kas kosmeetiku või dermatoloogi juurde, et leida õige raviviis," ütleb Ojaste.

Mõistagi on omal kohal elementaarne igapäevane näopuhastus ja niisutamine, mis nagu juba öeldud, aitab säilitada naha kaitsebarjääri.

Kuidas pigistada vistrikku?

• Pese käed ja nägu sooja vee ja seebiga.

• Pihusta käed üle desinfitseeriva vahendiga või pane kätte kummikindad.

• Kindlasti ära mine vistriku kallale küüntega, vaid pane nimetissõrmede otstesse väikesed marlipadjakesed ehk mesoft-lapid, mida saab osta apteegist.

• Pigista punnist õrnalt vistriku suunas surudes mäda välja, vajaduse korral tee eelnevalt vistriku tippu steriliseeritud nõelaga auguke.

• Desinfitseeri vistrik ja selle ümbrus. Hea vahend selleks on vesinikperoksiid (saab apteegist), mis peatab ka väikse verejooksu ega kipita. Aga sobivad ka Asept või teepuuõli.

• Pigistatud kohta tuleb desinfitseeriva vahendiga tupsutada paar korda päevas, kuni punetus on kadunud. Allikas: kosmeetik Erle Ojaste

Näohoolduse ABC

• Pese nägu 2 korda päevas leige veega.

• Kasuta tooteid, mis on mõeldud just sinu nahatüübile.

• Ära nahka liiga paljude eri toodetega üle küllasta.

• Koori nahka kord nädalas ja tee oma nahatüübile sobivat maski.

• Vistrikulisele nahale sobivad salitsüülhapet või bensoüülperoksiidi sisaldavad tooted

• Ära unusta nägu kreemitamast.

Allikas: Katrin Lamp, Ilusalong Magnoolia