Foto: Alamy/AOP
Suhted
25. jaanuar 2014, 09:00

Mida karvasem, seda isasem? Või siiski mitte? (3)

Kui karvane peaks mees olema, et naised jalust nõrgaks võtaks?

Kas naised eelistavad pigem siledaid beebinägusid või habetunud ürgmehi? Kus peaksid mehe kehal karvad olema, et meheliku, ligitõmbava ja seksikana mõjuda, ja kus ei peaks?

Kui uskuda Austraalias Uus-Lõuna-Walesi ülikoolis läbi viidud eksperimenti, siis peab õrnem sugu kõige ligitõmbavamaks kümnepäevase habemetüükaga mehi, vahendab Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator. Naistel paluti hinnata mitmes karvakasvustaadiumis mehi. Värskelt aetud habemega isaseid peeti sama atraktiivseteks kui tõelisi habemikke, ent viimased arvati paremateks isadeks. Konkurentsitult vähim menukad olid viiepäevase tüükaga mehed – habe pääseb mõjule nähtavasti alles siis, kui on saavutanud teatava tiheduse.

Õhtulehe põgus küsitlus tuntud ja vähemtuntud eestlaste seas näitab, et üldiselt paistab teadustöö vett pidavat, täiesti karvane ega ka beebilikult sile nägu ei lähe eriti peale kellelegi: üks mõjub paljudele lihtsalt ebahügieeniliselt, teine paneb kahtlema isiku seksuaalses orientatsioonis.

Kosmeetik: "Iga kuu on meil 4–6 meesklienti."

"Enamik meile tulevaid mehi on klientide pojad või elukaaslased," ütleb ilusalongi Fresh kosmeetik Heidi Kurusk.

"Aga kui esimene kord tullakse ema või elukaaslase suunamisel, siis hiljem ollakse juba julgemad." Karvutustamissooviga pöörduvad salongi peaasjalikult jalgrattasportlased. Teine suur sihtgrupp on akneprobleemiga noorukid. "Viimasel ajal on rohkem ka täiskasvanud mehi," sedastab kosmeetik.

Üle 40–50 aasta vanuseid mehi salongi siiski eriti ei sattuvat. "Esimesel korral ikka küsitakse, kas ja kui palju meil mehi käib," seletab Kurusk.

Kogu klientuurist pakuks ta meeste protsendiks ikkagi alla viie. "Iga kuu on meil nii 4–6 meesklienti. Aga see arv suureneb vaikselt."

Markus Teeäär: "Ilu on vaataja silmades."

Tuntud "karvane", ansambli Metsatöll laulja ja kitarrist Markus Teeäär vaatab asja mehelikust vaatevinklist. Enda pealage ja rinda ehtiva karvastiku suhtes jääb ta üdini neutraalseks ja diplomaatiliseks. "Kuidas kellelegi – mõnele meeldib, mõnele mitte," ütleb muusik.

"Ma arvan, et kõik on kinni igaühe hetkemeeleolus ja vaataja silmades."

Teeäär ei nõustu ka ühiskonnas levinud kartusega, nagu oleks tänapäeva noori mehi vallanud mingisugune eriline naiselikkuse ja ilueediks olemise hullus. "Eks alati on ju öeldud, et noorus on hukas," arvab ta ükskõikselt.

Kuidas suhtub Teeääre karvkattesse tema teinepool? "Noo, sellele küsimusele jätan ma vastamata."

Liisa (26): "Karvane selg on eemaletõukav!"

"Kõigi vanapapistaatusesse päriselt mitte kuuluvate meeste puhul mõjuvad eemaletõukavalt kõrvadest ja ninast välja turritavad karvad," ütleb meediavallas töötav Liisa (26).

Kõige jälgimad pole tema meelest mitte suured puhmad, vaid just nimelt üksikud turritavad karvad. "Põhjamaalasena tundub mulle eemaletõukav ka karvane selg, rinnakarvad paistavad seevastu meheliku normaalnähtusena."

Kaenlakarvu võiks Liisa arvates raseerida juba hügieenikaalutlustel.

Merle Jääger: "Inimene peab olema karvutu ja sile!"

Näitleja ja luuletaja Merle Jääger on resoluutne: talle ei istu mingisugune liigne karvkate mehe kehal. "See mõjub väga ebapuhtalt, nagu roomaks karvade vahel vaglad," kirtsutab ta nina.

"Mul ei ole zoofiilseid kalduvusi – inimene peab olema karvutu ja sile."

Iseäranis ebaesteetiliselt mõjub Jäägri arvates karvane selg. Ta möönab, et maitsed on siiski erinevad, ja karvad peaksid olema igaühe isiklik mure. "Tahavad, siis ajavad. Ei taha, ei aja. Nende oma probleem."

Naima (56): "Määrav on mõõdukus!"

Pedagoog Naima (nimi muudetud) arust peaks mehe karvakasv lähtuma mõõdukuse printsiibist. "Päris karvutu ihu ei meeldi, ülilopsakas karvakasv samuti mitte," ütleb ta.

"Kergelt karvane rind (või selg ja jalad) on igati okei ja mehelik."

Habemesse suhtub Naima pigem neutraalselt – seni, kuni see on hoolitsetud ning pole liiga hõre ega punane. "Ei mingit bojaarihabet ega üleni karvakasvanud nägu – out, out, out!" on pedagoog resoluutne.

Eemaletõukavalt mõjub ka liigne puhmas kaenlaaukudes.

Naima usub, et tema põlvkond on karvastest meestest üldiselt paremal arvamusel kui nooremad eevatütred. Karvutud noored metroseksuaalid talle peale ei lähe. "See on imelik, ülepingutatud, mõttetu ja viib mõtted sinnapoole, et mees on traditsioonilisest erineva orientatsiooniga."

Piret (36): "Mõistuse puudumist karvkate ei kompenseeri."

Bioloog Piret arvab, et oma erialase hariduse pärast on tal ilmselt raske teemale objektiivselt läheneda. "Karvakasv on seotud hormoonide ja tervisega," ütleb ta.

"Mida karvasem, seda isasem. Aga seos sarmiga on mulle siiani häguseks jäänud. 30ndates naise puhul on küll kindel, et ei imekaunis karvkate ega sire siledus ei kompenseeri mõistuse puudumist," on Piret skeptiline.

Samas on ta seisukohal, et üldiselt pole visuaalne külg naistele sama tähtis kui meestele – kui koledal karvandil on siirad silmad või imeilus hääletämber, võib see ka ebaesteetiliste vuntside jäetud muljet mahendada. Ülihoolitsetud mees tekitavat Pireti peas aga pigem küsimuse, miks ta nii toimib ja ehk püüab ta midagi hoopis tasa teha. "Inimesed, kes üritavad hullult karvadest vabaneda, tekitavad tunde, et nad üritavad paaniliselt enda keha alla suruda ja orjastada – kas või punnide ja punetuse hinnaga."

Merlyn Uusküla: "Natuke karvane rind mõjub loomulikuna."

Laulja ja kunagise ansambli Nexus liige Merlyn Uusküla ei näe põhjust, miks peaks loomulikku karvakasvu häbenema. Muidugi juhul, kui see jääb mõistuse piiridesse. "Kui rinna peal on natuke karvu, siis mind ei häiri. Aga kui juba selg on karvane ja jalad mustavad, siis peaks midagi ette võtma."

Ebameeldivaks kisub asi karvaste kaenlaaukude puhul – see on Uusküla meelest lihtsalt ebahügieeniline. Raseerimisse suhtub lauljatar igati mõistvalt. "Paljudes ametites peabki olema karvutu – näiteks meestantsijad ja kulturistid. Need on olukorrad, kus paljas rind on silmale parem vaadata."

Uusküla nõustub, et eriti nooremate mehepoegade seas on enda eest hoolitsemine aina rohkem levinud. "Praegusel ajal muutuvadki mehed naiselikumaks ja naised mehelikumaks," nendib ta.