Moedisainer Ülle PohjanheimoFoto: Kuvatõmmis / TV3 "Seitsmesed uudised"
Ilu ja mood
8. jaanuar 2014, 17:06

TV3 video!

TV3 | Ülle Pohjanheimo: Eesti moekunstnike tase on välismaal läbilöömiseks liiga madal (18)

Moelooja Ülle Pohjanheimo on üks vähestest, kes julgeb avada Eesti moelavade telgitaguseid. TV3 "Seitsmestes uudistes" Katrin Lustile antud intervjuus märkis Pohjanheimo, et Eesti moekunstnikud elavad väga suures mullis, konkurents puudub ning kohalike moešõude tase on nõrk.

Ta kritiseeris ka FIBIT-it, mille šõud olid alla igasugust arvestust. "Tuleb pidada lugu omaenda loomingust - see on kõige olulisem, tuleb pidada lugu modellidest, kui nad on professionaalid, isegi kui nad sul tasuta on, tuleb neist ikka lugu pidada," rääkis Pohjanheimo. "Ma ei tea, kas eesti moeloojad peavad enda staarideks või mitte, aga maas vedelevaid riideid näeb lava taga tihti."

Pohjanheimo väidab, et Eesti moekunstnikud ei näe kohalikust turust kaugemale ega julge nina kodumaalt välja pista, sest see annaks nende enesekindlusele korraliku laksu. Pohjanheimo sõnul jääb kohalike moeetenduste puhul vajaka tasemest, ajakirjandusest ning organiseerimisest. Eestis aga puudub konkurents.

Eriti tõstis Pohjanheimo esile Riiat, mille moešõud pälvivad välismaise pressi tähelepanu ning kust saab ka reaalselt vajalikke rahvusvahelisi kontakte äri laiendamiseks. "Kindlasti ei ole Tallinn moeloojatele see hüppelaua koht."

Ehtekunstnik ja moespetsialist Tanel Veenre peab Eesti moeloomingu takistuseks väga väikest turgu. "Disainerid küll proovivad välja saada, aga väga edukad nad ei ole olnud ning konkureerivad väga väikese turu pärast." Veenre nendib, et võib-olla on Ülle Pohjanheimol õigus - meie moeüritused "on nagu nad on", aga väikesel Eestil polegi alati mõtet suurt maailma kõiges kopeerida. Seepärast ei näe Veenre ka probleemi, et meie turg jääb laiast moemaailmast kuus kuud maha.

Zoja Järg aga ei pea õigeks kiirmoe nähtust, millest noortemood on väsinud. Järg loodab, et hakatakse hindama rohkem kvaliteetsemaid rõivaid.