SeksipaastFoto: Alamy/AOP
Suhted
5. jaanuar 2014, 09:00

Alusta uut aastat seksipaastuga! (26)

Kas mõte elukaaslasega seksimisest tekitab teil tahtmise peavalu teeselda? Kui vastasite jah, lohuta end sellega, et te pole üksi. Magamistoatüdimus valdab miljoneid paare. Tunnustatud USA seksuoloogil Ian Kerneril on lahendus valmis – ta kinnitab, et ajutine seksipaast võib armsamaid lähendada ja voodiellu särtsu tuua.

Mitme intiimeluteemalise bestselleri autor Ian Kerner tekitas kuus aastat tagasi furoori raamatuga "Sex Detox", milles ta võttis nõuks ravida paarid terveks suurimast intiimsuse hävitajast – ebarahuldavast suguelust.

Ehkki kooseludes on ju hullemaidki probleeme, võib just leige armuelu paarikesi lahku ajada, sest rahuldust hakatakse otsima mujalt. Kerner kinnitab, et seks on kahe partneri vahelise läheduse väljendus. Ilma selle sidemeta löövad suhte alustalad vankuma.

Maha rõõmutu ja masinlik seks!

"Minu meelest on loomulik, et partnerid teineteise vastu leigemaks muutuvad," ütles Kerner lifescript.comile.

Paljud mehed elavad end välja pornot vaadates ning kaugenevad abikaasast veelgi. Paljud mehed murravad truudust, kuid seda teevad ka naised. "On kerge öelda, et su intiimelu on mage, ning püüda neid ihasid ja tunge väljaspool suhet täita."

Oma raamatus "Sex Detox" pakub Kerner välja ebatavalise lahenduse – seksipaastu. Aga kui seks armuvahekorrast nagunii puudub? Seksuoloogi kinnitusel on kokkuleppeline seksipaast siiski hoopis teine asi. "Minu silmis on suur vahe, kas nälgid seksipuuduses surnuks, olles vihane ja stressis, või pead teadlikult dieedirežiimi, mille siht on tervenemine."

Kerner soovitab igava intiimelu käes vaevlejatele 30päevast seksipaastu. "See ei tähenda, et te ei tohiks seksida. See on periood, kui ütlete ei sellisele seksile, mis on rõõmutu, kiretu, masinlik või kohustuslik. Võtate seda programmi järgides südameasjaks tuua seks oma ellu tagasi täiesti uuel viisil."

Seksuoloog kinnitab, et ajutine loobumine seksist võib armusuhtesse taas kirge süstida.

"Nagu toidupaast, mis aitab energiat saada, ainevahetust taaskäivitada ja jääkaineid välja ajada," toob Kerner võrdluse.

"Põhimõtteliselt on see võimalus uurida varjatud asjaolusid, mis teid sellisesse seisu on viinud."

Paast nõuab tõsist tööd iseendaga

Kerneri seksipaast koosneb viiest järgust: vaatlemine, äratundmine, lahtihaakimine, tegutsemine ja reguleerimine. Sedasama mudelit on ta kasutanud paljude klientide puhul ja ta kinnitab selle edukust. "Kui teie südant ümbritseb emotsionaalne armkude, kistakse see maha. Te muutute haavatavaks, aga ühtlasi positiivsete muutuste suhtes avatuks," lubab seksiterapeut oma raamatus.

"Emotsionaalsed jääkained vallanduvad, paljastades käitumismustrid, mis varjavad sügavamaid, ammu peidus olnud hirme."

Vaatlemine Selles esimeses etapis kasutatakse seksuaalsuhteid aknana, millest vaadata teisi suhteid – nii vanemate kui ka sõpradega. See võimaldab vaadelda, milliseid mustreid inimesed kas siis instinktiivselt või pidevalt kordama kipuvad ning millised kogemused neid toidavad ja trööstivad. Kogu senine seksuaalelu avaneb uues valguses – mitte enam füüsiliste kokkupuudete jadana, vaid seostatud kogemustena, kus tervik on osade summast palju suurem, lubab Kerner.

Äratundmine Kerneri sõnul tuleb meil ära tunda seosed intiimelus toimuva ja meie üldise elu vahel. Esimese etapi teadmistele tuginedes on vaja minevik oleviku küljest lahti harutada. Identifitseerides ja uurides tundereaktsioonide tagamaid nii minevikus kui ka olevikus, on võimalik saavutada neutraalne ümberreastus.

Lahtihaakimine Eraldage oma hirmud ja mured nende psühholoogilistest tagamaadest. Veel tuleb oma kartused haakida lahti konkreetsete inimeste küljest, olgu nendeks siis abikaasa, juhupartner, varasem kallim või tulevane kohtingukaaslane. Kui teil on oma tunnetega parem side, on ka parem säilitada suhteid partneriga.

Tegutsemine Kui tunded on nende tagamaade küljest lahti haagitud, tuleb taas ellu sukelduda ning otsida tervislikumaid mooduseid oma läheduse- ja naudingunälja rahuldamiseks. Vastavastatud eneseteadvust tuleb kasutada positiivsel moel, vältides ebatervisliku käitumise vallandamist. Õppige neid päästikuid ära tundma ning negatiivsele käitumisele juba eos punkti panema. Samuti tuleb automaatseid reaktsioone muuta.

Reguleerimine Viimases etapis tuleb emotsionaalseid näljakihvatusi ja tunge teadlikult juhtida, ilma et nendele arutult järele annaksite. Kui õpite partneriga paremini suhtlema, negatiivse käitumise päästikuid ära tundma ning teisele hingamisruumi andma, loote oma kodus keskkonna, milles armusuhe saab õilmitseda.

Avastage uuesti teineteise keha

Nagu näha, pole seksipaast pelk seksist loobumine – osapooltel tuleb teha oma intiimelu muutmiseks sisemist tööd. Kerner laseb oma klientidel pidada päevikut, kuhu nad tähendavad üles oma mõtted, tunded ja tähelepanekud. Iga päev alaku enne päeviku täitmist hingamisharjutuste ja meditatsiooniga.

Kui aga detox-faas on läbi, algab lõbus osa – lähedustunde tagasitoomine magamistuppa. "On aeg mõtted ellu viia ning keskenduda suhte värskendamisele," seletab Kerner.

Nüüd suudate partneriga konstruktiivselt suhelda, rääkida oma soovidest ja vajadustest, avastada uuesti teineteise keha.

Seksuoloog soovitab mitmesuguseid puudutusi (näiteks lehviku- või ringikujuline silitamine), aga ka nn nelja pooluse avastamist (domineerimine, allumine, näitamine, piilumine) – igaühele midagi! Omapärane on see, et seksipaastust kasu lõikamiseks ei pea te olema armusuhtes.

Raamat on jagatud kahte ossa – üks paaridele ja üks vallalistele. Viimaste puhul õpetab Kerner kurameerimismustreid ära tundma ja muutma. "Räägin paljude vallalistega, kes paarituskarussellil tiirutavad. On palju tõuse-langusi, ärevust, suuri lootusi ja purunenud ootusi. See kõik tekitab neuronites tasakaalutuse."

Kerneri seksidieedi eesmärk ongi tasakaalu taastamine, et kõik saaksid tulevikku vaadata klaari pilguga.