TAASKOHTUMIST OODATES: Lahutamatute kaksikutena tuntud Viivi ja Siiri Sõnajalg on sel sügisel eri radu tallanud. Siiri käis Iirimaal ja on nüüd tagasi kodus, Viivi on Portugalis ja naaseb jaanuari lõpul vähemasti ajutiselt Eestisse. Ilmselt on oodata ka järjekordset perekondlikku heliplaati. Foto: Tairo Lutter
Eesti uudised
13. detsember 2013, 07:00

Õed Sõnajalad otsivad lunastust: oleme tavalised inimesed, kes teevad vigu (144)

Alkoholi tarvitamisel kriips peal! Väikese erandiga.

Välismaal närve puhanud Siiri Sõnajalg on kodus tagasi. Ta tunnistab purjuspäi autojuhtimist ja tasus ka 700 euro suuruse trahvi. Ühes õe Viiviga loodab ta rahva usalduse võita tulevase heliplaadiga. "Paneme muusikasse sisse kogu oma valu!" lubab ta.

Siiri Sõnajalg vastab Õhtulehe telefonikõnele reipal toonil ja räägib, kuidas vahepeal Iirimaal käis. "Tutvusin seal erinevate õppimisvõimalustega. Ikka kristlikus valdkonnas, kus saaks õppida näiteks psühholoogiat ja teoloogiat. Otsustasin siiski natukeseks ajaks aja maha võtta ja tulin Eestisse tagasi."

Siiri oli oktoobris-novembris välismaal napid kolm nädalat. "Aga see aeg oli igati kasulik. Pidin lihtsalt kõige eest peitu pugema mõneks ajaks."

Siiri: kurvastust tekitasin kogu rahvale

Pealkirju Õhtulehest: "Siiri ja Viivi said viinakuradist võitu" – 11. mail. "Õed Sõnajalad jäid üksteise järel joobes juhtimisega vahele" – 25. september. "Viinakurat ründas jälle" – 26. september.

Siiri tunnistab tagantjärele: "Võin ju ennast lohutada, et iga inimene on ekslik, aga iseendale on väga raske selliseid vigu andestada."

Kui õed roolijoodikutena uudisekünnise ületasid, süüdistas Siiri korravalvureid matslikus käitumises. Nüüd ta hoidub sellistest väidetest. Ta ei ütle otsesõnu, et politseid asjata sõimas, kuid rõhutab, et on vajalikud järeldused teinud.

"Mul on ääretult kurb ja valus, et olen taolisi vigu teinud. Kurvastust tekitasin ennekõike oma armsale mehele ja üldse kogu oma perekonnale, rahvale…"

Ta ütleb, et kurje internetikommentaare ta ei lugenud. Tänavapildis pole ta oma sõnutsi märganud, et keegi näpuga näitaks või pahatahtlikke pilke heidaks.

Politsei alustas õdede suhtes väärteomenetlused. "Mulle määrati väike rahatrahv, selle maksin ära," ütleb Siiri.

Lääne prefektuuri pressiesindaja Hedy Tammeleht kinnitas, et Siirile määrati joobes sõidukijuhtimise eest 700 eurot trahvi. Viivi Sõnajala osas menetlus alles käib.

Siiri: isadepäeval ühe pokaali võtsin

Seltskonnameedias on terve selle aasta vältel diskuteeritud õdede väidetava alkoholiprobleemi teemal. Augustis kirjeldas Kroonika, kuidas Siiri ja Viivi olla Saaremaale sõitval parvlaeval purjuspäi ebaadekvaatselt käitunud. "Nad ei saanud teineteise toeta isegi üheinimese WCs käia," kirjeldas pealtnägija.

Varem on õed rõhutanud, et nad viinakuradi küüsis pole. Sellele jääb Siiri kindlaks nüüdki.

"Ei ole tarbinud enam pärast," sõnab ta tõsiselt.

"Pärasti" all peab ta silmas viimast intsidenti politseiga.

"Noo, isadepäeval ühe pokaali punast veini võtsin. See oli erand!"

Siiri räägib, et ta on praegu keskendunud loomingule.

"Lähen ilmselt millalgi taas välismaale, Šotimaale on mind kutsutud… Tahan siiski, et üks plaat saaks vahepeal valmis."

Siiri kirjeldab pikalt, kuidas muusika sünnib elukogemustele ja igatsustele mõeldes: "Nootide vahele pisaraid, siis naeratusi. Kõik on seal. Me oleme tavalised inimesed, kes teevad vigu. Aga kõik tuleb südamest. Paneme muusikasse sisse kogu oma valu!"

Siiri võiks kas või otseteed plaati lindistama minna, kuid teised pereliikmed on seotud muude tegemistega. Oleg ja Andres Sõnajalg on Sõrves hõivatud Eesti suurima elektrituuliku püstitamisega. Äsja said paika tiivad. Viivit pole aga Eestiski. Siiri sõnutsi on õde Portugalis. Ta õpib seal samuti kristliku suunitlusega koolis. Kas ta jõulupühadeks tuleb koju? "Meie ema saab 20. jaanuaril 80aastaseks, ta tuleb selleks ajaks. Iga laps peab siis kodus olema!"

Siiri loodab, et siis võetakse ühiselt ette muusikategemine.

Joobes õed kordamööda bemari roolis

Politsei kirjelduse kohaselt peatas patrull 25. septembri pärastlõunal Kuressaares BMW, mis eiras parklas sissesõitu keelavat liiklusmärki. Rooli taga olnud Viivi Sõnajalal olid alkoholi tarvitamise tunnused.

Viivi keeldus alkomeetrisse puhumast ja koos mindi haiglasse. BMWsse jäi tema kaassõitja Siiri Sõnajalg. Viivil õnnestus haiglast putkata. Siiri aga oli vahepeal autoga parklast lahkunud ja võttis õe peale.

Patrull peatas duo Kuressaare–Sääre maanteel. Rooli taga oli Siiri, Viivi aga tagaistmel. Siiri oli nõus alkomeetrisse puhuma ja see näitas, et ta oli joobes. Viivi aga tõrkus vastu igasugustele korraldustele ja politseinik pidi ta autost välja tõmbama. Hiljem viidi ta uuesti haiglasse, kus sai kinnitust, et ta on joobes. Pärast toimetati õed ühes autoga koju Olegi ja Andres Sõnajala hoole alla.

Toona rääkis Siiri TV3le, kuidas politseinik visanud Viivi maanteekraavi. "Kaks korda tõukas teda," rõhutas ta.

"Meie ühiskonnas on niivõrd vääriti ja valesti käitunud... Politsei peaks olema selle jaoks, et hoida korda ja kaitsta inimesi, aga mitte neid väärkohelda."

Korrakaitsjate poolt rõhutati, et Viivi ei kukkunud ning teda ka ei tõugatud. Ühtki ametlikku pretensiooni politseinike vastu Sõnajalad ei esitanud.