Foto: Panthermedia Scanpix
Ilu ja mood
26. november 2013, 17:58

7 levinud dieedinippi, millest loobuda

Kui suudad neist seitsmest loobuda, võib kaal hakata iseenesest langema.

7. Loobud hommikusöögist

Hommikusöök on päeva tähtsaim söögikord, eriti nende jaoks, kes soovivad kaalu langetada. Jättes hommikul söömata, on oht, et kaalulangetamise asemel kaalunumber hoopis tõuseb. Tel Avivi ülikoolis tehtud uuring näitas, et need, kelle hommikusöök oli päeva suurim söögikord (ca 700 kcal), kaotasid kaalu rohkem kui need ülekaalulised naised, kelle suurim söögikord oli õhtul (ca 700 kcal).

Hommikusöögi söömine vähendab ka triglütseriidide taset veres. Triglütseriide omakorda seostatakse südamehaiguste, diabeedi, kõrge kolesterooli ning hüpertooniaga.

Soovitus: hakka sööma korralikku hommikusööki

6. Valid mahladieedi

Mahladieetide kummardajad räägivad, et kui tarbida nädalaid pressitud aedvilju, puuvilju ja mandlipiima, aitab see kehal mürkainetest vabaneda, kaalust alla võtta ning muuta naha kauniks. Ära seda usu, isegi kui kaubanduskeskused on täis mahlabaare ning kuulsused räägivad oma kaalulangustest selle abil. Kui soovid pikaajalist kaalulangust, siis on see üks halvem asi, mida oma kehaga teha võid.

Kaal, mille kaotad, tuleb vee arvelt ning hakates taas tavapäraselt toituma, tuleb see bumerangina tagasi. Selle tulemusel võivad aga tekkida terviseprobleemid nagu ainevahetuse- ja meeleoluhäired.

Soovitus: joo aeg-ajalt klaas värskelt pressitud mahla

5. Eelistad light-jooke

Light-tooted ja joogid sisaldavad tehislikke magusaineid, mis kaalulanguse asemel võivad põhjustada hoopis kaalutõusu, teise tüübi diabeeti, südamehaigusi, kõrget vererõhku.

Uuringud näitavad, et light-joogid ajavad keha kaloritepõletamissüsteemi segadusse.

Soovitus: Kui sulle meeldivad gaasilised joogid, siis eelista gaseeritud vett.

4. Väldid teatud toiduainegruppide tarbimist

Gluteen, süsivesikud, suhkur ja liha...Kaalulanguse jaoks ei ole mingit imerelva, kuid paljude jaoks võib teatud toidugruppide tarbimisest loobumine tunda, et neil on kontroll oma keha üle. Söömishäiretega inimestel on see üks viis oma söömisprobleeme varjata.

Loomulikult on inimesi, kellele teatud toidud ei sobi, kuid selle asemel, et väga olulist toidugruppi oma söögisedelist välja jätta, peaks otsima sellele alternatiivi mõne teise toidu näol, mis sisaldab samu toitaineid.

Soovitus: Kui tervislikel põhjustel ei pea sa mõnda toiduainegruppi vältima, siis söö mitmekesiselt ning tarbi kõiki toiduaineid.

3. Valid madala rasvasisaldusega toidu

Ülekaalulisus ei tule rasvast. Oluline on söödud kalorite hulk, mida sööd. Toidul kirjas olev madala rasvasisaldusega või rasvavaba petab inimesi rohkem sööma. Uuringud on näidanud, et kohati tarbib inimene isegi 50% rohkem seda toitu, millel on kirjas märge rasvavaba.

Soovitus: Loe toitainete sisaldust. Vähese rasvasisaldusega toodetes on tavaliselt rohkem suhkrut kui tavalise rasvasisaldusega toodetes.

2. Eelistad näljasena ringi käia

Liiga suures koguses kalorite ärajätmine ei aita seda, kes soovib kaalust alla võtta. Isegi kui alguses kaalust alla võtta, siis peagi tulevad kaotatud kilod kuhjaga tagasi. Pigem vähenda oma päevast kalorite arvu veidi. Näiteks kui sinu keha kulutab päevas 2000 kalorit, siis hakka tarbima 1800 kalorit.

Soovitus: Hinda oma keha päevast kulutatavat kaloritehulka ning vähenda seda veidi.

1. Mõtled kaalu langetamisest kui dieedist

Kui mõtled sellest kui dieedist, siis ei suuda sa seda kaua järgida. Uuringud on näidanud, et kui inimene suhtub sellesse kui elustiili muutusesse, on võimalik saavutada ka pikaajalisi tulemusi.

Soovitus: Ära võta seda kui lühiajalist dieeti, vaid arvesta igavese muutusega. Otsusta, et selline ongi sinu uus elu.

Vahendas: www.kaaluabi.ee
Loe veel: