NAISELIK LOOMING: «Peategelane on minu jaoks ikkagi naine ja tema kehavormid, mille ümber kogu kollektsioon moodustub,» ütleb moelooja Tiina Talumees (paremal). «Riie ei saa elada naise kehal oma elu, vaid ta peab olema kooskõlas inimesega, kes seda kannab.» Foto: Meelis Tomson
Ilu ja mood
21. november 2013, 07:00

Tiina Talumees: niit ja nõel on mulle täiesti võõraks jäänud (7)

«Ma arvan, et ma ei saa enam üldse õmblemisega hakkama. Ka mu kolleegid ütlevad tööl naljaga, et kunagi Tiina ikka õmbles,» tunnistab moelooja Tiina Talumees, kes viimati istus õmblusmasina taga 6-7 aastat tagasi.

Teisipäeval tähistas Tiina Talumees Kadrioru lossis oma moestuudio 15. sünnipäeva. Selleks puhuks valmis tal ka sügistalvine couture-kollektsioon «Sügisbarokk».

Oma sõnul valib moelooja enamasti kõigepealt esitlemiskoha ja sellest innustatuna tuleb ka kollektsioon. «Mõni koht on neutraalne, siis saab teemas vabalt lennelda. Aga Kadrioru loss oli vägagi inspireeriv,» lausub ta.

Tiina Talumees Moestuudio, Eesti üks tuntumaid kõrgmoodi viljelevaid moemaju, on tegutsenud juba 15 aastat. Missuguseid emotsioone see tähtpäev disaineris endas tekitab? «Esimene mõte on, et appi, kas ma olen tõesti nii vana!» naerab Tiina. «Tegelikult on selline stabiilsus parim asi, mis võib osaks saada. Kui oled suutnud tegutseda nii pikalt ja mõtled, et tahaks aga veel ja veel… See on väga hea tunne!»

Nii nagu enamik moekunstnikke, alustas ka Tiina iseendale riiete õmblemisega. Kõige esimene kleit valmis juba IV–V klassis. «Eks see mingi satsidega sitskleit oli,» meenutab ta ja lisab, et isegi moeõpingute algusaegadel kippusid tema tehtud rõivad lihtsakoelised olema. «Tähtsaim oli ikkagi see mõnu, et saan iseendale midagi õmmelda.» Praegu on niit ja nõel Tiinale täiesti võõraks jäänud, sest viimased 6–7 aastat on ta tegelnud vaid disainimisega.

Seitse korda mõõda, üks kord lõika

Eelmisel aastal lõi moelooja omanimelisele couture-brändile juurde ka seeriabrändi Tiina by Tiina Talumees, mis on hästi praktiline ja igapäevane. «See sündiski tänu sellele, et oli õige aeg ja vajadus,» seletab ta, et igapäevarõivaid ostetakse järjest rohkem. «Pidulikku riiet soovib klient nii kord või paar aastas – kas siis mingiks tähtpäevaks, juubeliks või galaõhtuks.»

Kuidas on Tiina kollektsioonid 15 aasta jooksul muutunud? «Üldine teema – naiselikkus ja pidulikkus – on siiamaani jäänud. Vahel ma vaatan oma vanu kollektsioone ja mõtlen, et need oleks justkui eile tehtud, nagu ei olegi midagi vahet. Lihtsalt aeg, ajavaim ja olemus on muutunud. Eesti riigis on asjad nüüdseks selle võrra erinevad, et on rohkem üritusi, kuhu saab uhkemaid rõivaid selga panna.

Kuna meie tegutsemisaeg on olnud aga tegelikult hästi pikk, siis on muutunud ka meie endi vajadused. Oli masu ja sellele eelnenud majanduse kõrgseis, kui kõrgmoodi osteti väga mõnusasti. Selles mõttes on nii mõndagi olnud, aga eks kõik käib ikka vastavalt hetkeseisule ja võimalustele.»

Kas Tiina moemaja tegutsemisajal on ette tulnud ka ekstreemseid olukordi, nagu näiteks kleidi õmblemist viimasel minutil? Seda olevat väga raske öelda, sest: «Ma olen teada-tuntud perfektsionist – kõik asjad on seitse korda mõõdetud ja üks kord lõigatud», naerab Tiina. «Ning tegelikult on kogu minu tiim selline – hästi kaalutlev ja analüüsiv. Aastaid tagasi kukkus ühel modellil lava peal seelik seljast ja ta jäi aluspesu väele. Õnneks ei olnud see nii suurejooneline šõu. Aga see on küll ainus juhtum ja sellest on juba väga kaua aega möödas.»