Karl Lagerfeld: «Ühiskonna hädades on süüdi paksud inimesed.»Foto: Andrew H. Walker
Ilu ja mood
5. november 2013, 07:00

Karl Lagerfeld: «Mitte keegi ei taha moelavadel näha kurvikaid naisi!» (34)

Moekunstnik peab oma õela suurvärgi eest viimaks vastutama?

«Mitte keegi ei taha moelavadel näha kurvikaid naisi!» põrutas Chaneli loovjuht Karl Lagerfeld. Prantsuse naisõiguslastel aga sai lopsakama figuuriga naisi alailma mõnitavast süüdimatust tippdisainerist villand ning nad otsustasid ta kohtusse anda. Vähesed mäletavad, et ka moeveteran ise on ülekaaluga kimpus olnud.

Eile tegi Saksa päritolu moeikoon Karl Lagerfeld (80) seda jälle – teleintervjuus Prantsuse telekanalile D8 väitis ta, et paksud inimesed on Prantsusmaa tervishoiusüsteemile ja maksumaksjatele koormaks, sest on sageli haiged. Samuti kuulutas disainer: «Mitte keegi ei taha moelavadel näha kurvikaid naisi!»

Ka sel sügisel trükist tulnud tsitaadikogumikust «The World According to Karl» leiab halastamatuid sõnu, mida Lagerfeld aastate jooksul on tüsedate pihta lendu lasknud: «Saledaid modelle sõimavad hirmutisteks ainult teleka ees krõpse mugivad rasvunud naised.»

Ajakirja Vogue teatel otsustas üks Prantsuse naisõiguslaste grupp Lagerfeldi kohtusse kaevata, et too oma diskrimineerivate märkuste eest viimaks ka vastutama panna. «Meil on temast kõrini!» käratas rühmituse liider Betty Aubriere agentuurile AFP.

«Neid kommentaare kuulevad ka paljud noored naised, kellele võib see avaldada laastavat mõju, iseäranis, kui need sõnad tulevad kuulsalt inimeselt. Täna solvab naisi tema, aga homme äkki keegi kolmas.»

Aubriere rõhutas, et liigne kehakaal ei olegi alati seotud lodeva eluviisi või rammusa dieediga, vaid võib olla põhjustatud näiteks tervisehäiretest.

Sõimas Merkelit ja Adele’i paksuks

See polnud esimene kord, kui ekstsentriline disainer oma suuvärgiga mõnda tüsedamat daami haavata suutis. Augustis vallutas meedia tema õel keelevälgatus, et maailma mõjuvõimsaimaks naiseks peetav Saksamaa liidukantsler Angela Merkel võiks maitsekamalt rõivaid valida. «Ta peaks riietuma vastavalt oma erilistele proportsioonidele. Tema püksid olid liiga pikad,» nähvas Lagerfeld, vihjates pükskostüümile, mida Merkel kandis juunis USA presidendi Barack Obamaga kohtudes.

Eelmise aasta veebruaris põhjustas Lagerfeld ülemaailmse protestitormi, kui kuulutas, et Briti lauljatar Adele on küll jumalikult kauni näo ja häälega, aga pisut liiga kogukas. Hiljem oli disainer sunnitud öeldut tasandama ja Adele’ilt vabandust paluma. Ta üritas end õigustada väitega, et tema sõnad olevat kontekstist välja rebitud. «Adele on väga ilus tüdruk ja ma ei suuda tema järgmist plaati ära oodata,» voolas avalikkuse raevust ehmunud Lagerfeldi keelelt ühtäkki magus mesi.

Lagerfeld on verbaalselt mürgitanud ka hertsoginna Catherine’i nooremat õde Pippa Middletoni: «Tema õde näeb igatahes parem välja.»

Kui USA esileedi Michelle Obama ilmus aasta algul avalikkuse ette noorusliku tukaga, põrutas moeguru: «See oli nüüd küll väga halb mõte!»

Saksamaa üht kuulsamat supermodelli Heidi Klumi peab Lagerfeld aga moelavadele sobimatuks.

Kui Lagerfeld Adele’i ründas, tõttas teda karistama niisama krõbeda keelepruugiga trullakas punkrokkar Beth Ditto, kes kärkis Briti lehes Evening Standard, et Lagerfeld elab arvatavasti komplekse välja, kuna oli ka ise ülekaaluline. Moekunstnik võttis kümmekond aastat tagasi vaid ühe aasta jooksul 42 kilo kaalust alla ja kirjutas sellest koguni õpetussõnadest kubiseva raamatu «The Karl Lagerfeld Diet» (Karl Lagerfeldi dieet).

Võitles ka ise ülekaaluga

Lagerfeld on The Telegraphi kolumnis rõhutanud, et just kirg moe vastu motiveeris teda kaalunumbritega võitlema. «Otsustasin aastal 2000, et pole enam oma figuuriga rahul,» kirjutab ta.

«Seni olin enda kehaga leppinud ning mul ei tulnud ette ka mingeid tervise- ega emotsionaalseid probleeme. Aga siis soovisin kanda disainer Hedi Slimane’i loomingut. Kahjuks olid need rõivad mõeldud vaid väga kleenukestele noortele poistele.»

Lagerfeldi dieet olevat koosnenud rasvavaesest toidust, peamiselt värskest kalast, lahjast lihast ja köögiviljadest. Ta loobus ka suhkrust, koorest ja leivast, makaronidest ja riisist. Peale vee ja tee ei joonud ta tilkagi midagi muud. «Kuus kuud järjest oli mu hommikusöögiks kaks leivaviilu ja pool greipfruuti,» väitis moekunstnik.

Tähtsaks pidas ta kindlaid söögiaegu ning kella kaheksast õhtul kaheksani hommikul ei võtnud ivakesti suu sisse.