NAISTE IIDOL: Pärast seda kui Marilyn Monroe teksapükse kandma hakkas, muutusid need naiste seas populaarseks. Foto: AFP/ImageForum/scanpix
Ilu ja mood
2. november 2013, 07:00

Vankrikattest miljardite inimeste garderoobi ehk Lugu sellest, kuidas teksapüksid maailma vallutasid (4)

Neid kannavad staarid, kuninglikud kõrgused, naabrinaine ja naabrimees. Ideaalse teksapaari leidmisel on see meile kui teine nahk. Millise teekonna sinu kõige armsam püksipaar mitme sajandi jooksul läbi on teinud, loe juba altpoolt.

Elas kord üks rändur, kes kullapalaviku aegu otsis Ameerikas õnne. Kõlab kui mõne muinasjutu algus? Ilmselt küll, kuid tegelikult tänaste teksapükste lugu just sealt algabki. Ehk 19. sajandist, kui saksa juutide perest pärit noormees nimega Loeb Strauss 1847. aastal 18aastasena koos ema ja kahe õega Baierist New Yorki kolis. Veidi üle viie aasta töötas ta oma poolvendade juures, kes olid tekstiili hulgimüüjad. 1853. aastal sai Loeb Ameerika kodanikuks ja otsustas oma nime muuta Levi’ks ja Kaliforniasse San Franciscosse õnne otsima minna. 1860. aastal asutas ta firma Levi Strauss & Co, mis tootis kevandustöötajatele telgimaterjalist riideid.

Riia rätsepast teksameistriks

Umbes samal ajal, 1856. aastal, otsustas Riias rätsepa ametit pidanud Jacob Davis San Franciscosse kolida. Koduks valis ta Nevada osariigi kullapiirkonna Reno ja hakkas seal õmblema hobusetekke. Ühel päeval sai ta aga hobuseteki asemel ühelt oma kliendilt eriti vastupidavate pükste tellimuse. Jacob lähtus pükste tegemisel samast tehnikast, mida ta kasutas tekkide õmblemisel. Tugevad õmblused, needid püksitaskute nurkades panid aluse tänapäeval laialt tuntud teksadele. Varsti uppus ta tellimustesse ja võttis ühendust Straussiga, kellelt oli varem materjali ostnud. Kuna tal endal polnud piisavalt raha, tegi ta Straussile ettepaneku taotleda patent oma needistatud pükstele. 1873. aastal saidki nad kaks patenti ja hakkasid pükse tootma pruunist tugevast puuvillmaterjalist ja sinisest denimist. Teksapüksid olid sündinud ja kaevandustöötajad, puuraidurid, töölised ja talupidajad hakkasid neid kandma.

1890. aastal tekkisid aga konkurendid. Kansases hakkas teksapükstega kauplema Henry David Lee, talle järgnes Blue Bell Overall Company. Kuigi veel aastaid olid teksad eelkõige tööliste riietus, ei võtnud enam sugugi kaua aega, kuni need kolisid nii naiste kui ka meeste igapäevariietuse hulka.

Teksade laialdasem edulugu sai alguse 1939. aastal, kui esilinastus film «Stagecoach», kus peaosatäitja John Waynesi tegelaskuju Ringo Kid kandis Levi 501 teksapükse. Kuna film rääkis vabadusest, hakati ka teksapükse selle sõnumiga seostama ja õige pea hakkasid nii mehed kui ka naised vabal ajal kandma teksasid kombineerituna flanellsärkidega.

Elvis ja Monroe muudavad teksad populaarseks

Viiekümnendatel said teksad uue identiteeti ja vabadustunde asemel hakti neid seostama pigem noorte mässajatega, mis viis selleni, et teksad keelustati paljudes koolides, kinodes ja restoranides. Tänu sellele muutusid teksad aga noortele veelgi ahvatlevamaks. Tuld võttis ka Hollywood ja kõik staarid, roki- ja seksisümbolid kandsid teksapükse. Teiste kõrval tõusid teksade kõneisikuks näiteks ka Elvis Presley, kes tegelikult teksasid ei sallinud, sest need meenutasid talle tema töölisklassi tausta, ja Marilyn Monroe, tänu kellele said püksid populaarseks ka naiste seas.

Kuuekümnendatel ja seitsmekümnendatel said sinised teksapüksid lisa uute mudelite ja värvide näol. Tulid kulunud välimusega teksad, kivipesuteksad, auklikud ja värvilised mudelid. Naisteteksade küljel asunud tõmblukk kolis sarnaselt meestepükstega ette ja tootma hakati nii madala kui ka kõrge pihaga, kitsaid ja kottis, sirge ja alt laieneva säärega teksasid. Teksad olid nii populaarsed, et näiteks ainuüksi Ida-Saksamaa tellis neid Levi Straussilt & Co’lt 800 000 paari.

Kaheksakümnendad tõid juurde palju luksuslikke teksamärke, nagu Calvin Klein, Guess, Diesel, ning moemajad hakkasid pükse omal viisil tõlgendama ja tootma kalleid mudeleid oma moegurmaanidest klientidele.

Täna võib näha samu teksasid nii lapsega liivakastis mängiva ema kui ka Hollywoodi punavaibal kõndiva superstaari jalas. See on riietus, mida on kõige kergem lisanditega olukorra kohaseks muuta ja ilmselt tänu sellele ongi need maailma kõige populaarsem riideese. Hämmastav on seegi, et kuigi Levi’se teksad tähistavad tänavu 140. sünnipäeva, leidub veel praegugi mudeleid, mis ei erine sugugi kõige esimestest teksamudelitest.

Eestis valmistati kogu Nõukogude Liidu teksad

Läänes ihaldusväärseid pükse tootis Eestis Tartu Sangari vabrik. See oli ka esimene ja ainus vabrik terves NSV Liidus, kes teksasid tegi. Hiilgeaegadel valmistas vabrik üle tuhande püksipaari päevas, millest enamik olid teksad. Tõsi, mujal maailmas levinud denimi asemel toodeti enamik teksasid materjalist Orbita, mida hakati veidi hiljem halvustavalt kutsuma vene kulukateks. Ühtlasi oli Orbita pükste kandmine märk sellest, et kaubandusvõrgus sidemeid polnud, sest neil, kellel need olemas olid, õnnestus letialuse kaubana endale siiski päris teksamaterjalist püksid hankida.

Muide, teksad olid tol ajal nii populaarsed, et kuigi Sangar tootis pükse ainult meestele, kandsid neid sellel lihtsal põhjusel, et moodne olla, ka naised.

Tõeline masstootmine läks lahti aga alles 1981. aastal, kui ettevõte sai spetsiaalselt teksapükste õmblemiseks mõeldud liini Soome teksatootjalt Beavers.

Kuna läänes teksapükste mood muutus ja trendikaks said kulunud teksad, kuid Sangari tehnika seda esialgu ei võimaldanud, hakkasid inimesed ise kodus pesuvalgendiga teksasid kulutama. 1990. aastatel hakkas aga Sangar juba ise teksasid kulutama ja Vene riide asemel hakati kasutama ka veidi moodsamaid materjale.

Kuulsate teksade tootmine lõpetati 2005. aastal ja sellest ajast keskendub ettevõte hoopis särkidele.

Ajajoon

17. sajand Denimit toodetakse Lõuna-Prantsusmaal Nimes’is. Materjalist valmistatakse kotte, telke ja vankrikatteid.

1860 Asutatakse Levi Strauss & Co.

1873 Strauss ja Jacob Devis patendivad neetidega tugevdatud tööpükste valmistamise.

1889 Henry David Lee asutab ettevõtte Lee Jeans.

1902 Levi Strauss sureb multimiljonärina.

1904 Asutatakse Blue Bell Overall Company, kes hiljem toodab Wrangleri teksasid.

1906 Suur tulekahju ja maavärin San Franciscos hävitavad linnaarhiivi ja seetõttu kaob suurem osa infot Straussi ja Davise kohta. Teksaajalugu, mida inimestele räägitakse, on kokku pandud intervjuude abil ja seetõttu sisaldab nii mõndagi müüti.

1926 Lee tuleb välja maailma esimese viietaskulise ja lukuga teksamudeliga Lee 101Z.

1934 Levi Strauss & Co hakkab tootma naisteteksasid.

1950ndad Tänu Elvis Presleyle ja Marlon Brandole saavad teksad noorte seas populaarseks.

1976 Teleseriaal «Charlie inglid» viib teksahüsteeria uuele tasemele ja kogu maailma naised tahavad endale Farrah Fawcettsi siniseid pükse.

1980 15aastane Brooke Shields on üks maailma kõige rohkem kõneainet pakkunud Calvin Kleini teksade reklaamnägu. Reklaamlauset «Nothing comes between me and my Calvins» mäletatakse veel praegugi.

1990ndad Teksad leiavad oma tee punavaibaüritustele.

2000ndad Supermodell Kate Moss paneb aluse kitsaste teksaste trendile.

Millised teksad sobivad sulle?

Lühikesed jalad. Proovi teksasid, millel on kõrgem piht, mis teeb jalad visuaalsemalt pikemaks. Eelista kitsamaid mudeleid.

Pikad jalad. Eelista madalama vöökohaga teksasid. Nii on proportsioonid kenasti paigas.

Laiad puusad ja lai vöökoht. Vali kõrgema vöökoha ja sirge säärega teksad.

Laiad puusad ja peenike piht. Vali madala vöökohaga teksad, kuid mis on tagant veidi kõrgemad kui eest.