POSITIIVNE KOGEMUS: «Mulle on tähtis, kuidas treener välja näeb – väga heas vormis Nia treenerid igatahes lisasid tunni tõhususse usku. Muusika oli kaasakiskuv ja õhkkond mõnus, ei mingit stressi, isegi kui mõni harjutus välja ei tahtnud tulla,» usub Reet Härmat (pildil paremal), et talvel sobib Nia talle jooksmise asemel hästi. «Tund treeningut on kui tore tants iseenda rõõmuks,» lisab Kristina Herodes.Foto: STANISLAV MOSHKOV
Naine
4. oktoober 2013, 07:00

Sügis käes: uue hooga trenni! (4)

Sügis toob spordiklubidesse ka uued treeningud ja vahel on erinevate stiilide virvarris päris raske seda oma leida, tõdeb mitmes klubis treenerina tegev Sven Idarand. Viimase aja tõelisteks hittideks on keha&meele ehk body&mind tunnid.

„Eks paljuski ole viimastel aastatel lisandunud trennid hästi unustatud vana,” tõdeb Mitmes spordiklubis rühmatreenerina tegutsev Sven Idarand ja toob näiteks praegu populaarsust koguvad BodyAttack´I ja Les Mills Grit´I, mis on oma intensiivsusega samas äärmuses tagasi kus aeroobika oli 90ndate alguses.

“Vahepeal on muidugi lisandunud ka palju stiile. Võitluskunstidest inspireeritud tundidest on kõige populaarsemad ehk Kick Boxing ja BodyCombat, kangidega rühmatreeningutest BodyPump, sarnane on ka Pump FX. Ka kombinatsioonid rühmatreeningutes on aastatega keerulisemaks läinud,” räägib Sven Idarand.

Kuigi hetkel liiguvad treeningud küll põhiliselt kas lihtse koreograafia (Zumba, BodyJam, PartyBööm) või lihasvastupidavuse suunas (Functional Body) on jätkuvalt nõutud ka BodyFit trennid, step-aeroobika, tantsuline aeroobika. “Need tunnid on mitukümmend aastat olnud ja kindlasti tänu oma tõhususele ja vahelduvuse ka jäävad,” usub Sven Idarand.

Viimase aja tõeliste hitt-trennidena nimetab ta kõiki keha ja meele valdkonda kuuluvaid tunde ja neist tuletatud YOGAFUNC´I, InPilatest jms. “Muusikasse seatud jooga ja pilatese harjutusi on lihtne jälgida, samas on neist head liikuda edasi n.ö. päris joogasse või pilatesesse,” mõistab Sven Idarand tungi neisse trennidesse.

Edu valem: hea treener ja hea turundus

“Olen märganud, et tihti on need tunnid, millest meedias räägitakse, ka populaarsemad. Loomulikult on oluline ka see, kui kuivõrd suudab treener oma uues stiilis tundi kliente meelitada,” tõdeb Sven Idarand, et kui kokku saavad väga hea treener ja turundus, on ka lootust, et stiilist saab asja. Hea näitena nimetab ta siinkohal YOGAFUNC´I, mille lõi oma ashtanga jooga koolis Soome joogi Jocke Salokorpi.

“Oluline on ka tajuda trende ja pakkuda midagi enneolematut nagu tegi Les Mills oma BodyPump treeninguga, tuues kangi rühmatrenni. Tänaseks on sellest arenenud nii paremaid kui halvemaid versioone, aga BodyPump seisab ikka tugevalt klubide tunniplaanis,” räägib Sven Idarand.

Naised muutuvad aktiivseks kolm korda aastas

Kui usinad trenniskäijad Eesti naised on? „Esimest korda tullakse usinalt trenni siis, kui suured uue-aasta-lubadused on antud ja hinges süümekad jõulupraest. Aprillis algab “suveks-vormi” maania ning kolmas kord saabub septembris, kui klubides algavad hooajad ja puhkused läbi,” teab Sven Idarand oma kogemustest ega kiida sellist buumi-poliitikat sugugi heaks.

Sest sel juhul ka tüdinetakse ruttu, olgu siis süüdi ebarealistlikud ootused või valesti valitud trenn.

“Kui sa pole end pikka aega liigutanud, ära kõrge pulsisagedusega trenni torma. Selja- ja põlvemurede korral aga hoia heaks juhuks BodyPump trennidest eemale,” toob Sven Idarand paar hoiatavat näidet valedest valikutest.

Ning tuletab meelde kõigile teatud –tuntud tõsiasja, et mida rohkem end noorena liigutada, seda kergem on eakana hakkama saada.