Ilu ja mood
27. september 2013, 00:00

Kurgiviil alandab paistetust? Kaalulangus viib ka tselluliidi?

Oled sa ikka kindel, et šokolaadi söömine tekitab hirmsaid vistrikke ja koos liigkilodega kaob ka tselluliit? Veebikülje totalbeauty.com iluspetsialistid aitavad müütidel ja tegelikkusel vahet teha.

Vinnid vupsavad näole üleöö

Vale!

Heidad voodisse, palged klaarid nagu imikul, aga üles ärgates on sul keset laupa tige punane punn. Tuleb tuttav ette? Tegelikult pole see vistrik üleöö tekkinud, vaid oma väljailmumist mitu päeva ette valmistanud. Tavaliselt kandub rasu poorist nahapinnale, aga kui surnud naharakud on kuhjunud või sa kasutad komedoonide teket soodustavaid ihuhooldusvahendeid, võib see protsess pooleli jääda ning poor ummistub ja muutub põletikuliseks. Vinni tekkimiseks kulub umbes seitse päeva. Poorid võivad ka kiiremini ummistuda, kui nahale on sattunud ainet, mis sinna ei sobi, näiteks juukselakki.

Vinne võib ka ise kodus pigistada

Vale!

Jäta oma vistrike näppimine proffide hooleks, kes kasutavad steriilseid instrumente. Kodus pigistamisel võib küünemust baktereid levitada, tagajärjeks on põletikuline ja armiline nahk. Kui üritada naha all redutavast põletikulisest ja tsüstilisest punnist ise mäda välja pigistada, vajutatakse põletikuline sisu tegelikult veelgi sügavamale, infektsioon laieneb ja vistriku eluiga pikeneb. Komedoonide pigistamine on üldiselt vähem riskantne, sest nad sisaldavad peamiselt surnud naharakke ja rasu. Baktereid on neis vähem. Ka tillukeste valgete miiliumide kodune eemaldamine ei too tavaliselt kaasa raskeid tagajärgi, sest nad on pinnapealsemad. Aga üldiselt ära võta seda harjumuseks.

Botox hoiab ära kortsude tekke

Tõsi!

Dermatoloogid kinnitavad, et botoxi süstimine silendab kortse ning suudab nende teket tõepoolest ennetada. See toksiin halvab ajutiselt näolihaseid, mis kokku tõmbudes aitavad kortsude tekkimisele kaasa. Kui lihas on rivist välja löödud, silenevad olemasolevad pindmised vaod ning sügavad kortsud kahanevad 50%. Nii et on loogiline, et kui botoxit süstida enne kortsu ilmnemist, võib see kortsu teket ära hoida. Kui su suguvõsas on kalduvus kulmudevaheliste sügavate kurdude tekkeks ning sinugi näol on seda juba märgata, tasub alustada botoxi süstimist, et kortsude süvenemist ära hoida.

Kuid silmaümbruse kanavarvaste silendamisel on miinus: kui silma välisnurga lihased ei saa naeratamisel botoxi tõttu kokku tõmbuda, võivad uued peened kortsud tekkida silmade alla.

Näonahk vajab alati toonikut

Vale!

Näotoonikute reklaamides väidetakse, et näovesi on mustuse, rasu ja bakterite eemaldamiseks hädavajalik. Aga kui sa palgeid korralikult puhastad, pole selle protseduuri viimistlemiseks toonikut vaja. Tõsi, näoveega puhastamine tekitab mõnusa värske tunde. Kui oled toonikusõltlane, ei pea sa sellest harjumusest loobuma. Ent kanna hoolt, et su näovesi oleks alkoholivaba. Siis et eemalda sa näolt kasulikke looduslikke õlisid. Võid katsetada ka nahka puhastavaid alfa- või beetahüdroksühappeid sisaldavat toonikut, kuid sel juhul vaata, et niisutavas kreemis neidsamu happeid poleks, muidu võib nahk ärrituda.

Näotrenn muudab välimuse nooremaks

Vale!

Võiks ju arvata, et näolihaste treenimine silendab nägu täpselt samamoodi nagu kõhulihaste treenimine kõhtu. Paraku ei tõmbu näolihased samamoodi trimmi. Küll aga võib konkreetsete näolihaste korduv liigutamine – isegi naermine ja naeratamine – kortsud näkku tuua. Nii et kui tahad siledaid palgeid, lõpeta naeratamine. (Nali!)

Friikartulite ja šokolaadi söömine tekitab aknet

Vale!

Friikartulid ja šokolaad võivad punne tekitada vaid siis, kui määriksid neid endale näkku, nii et poorid ummistuvad. Akne põhjuseks on hormoonide kõikumine, bakterid ja põletik. Teisalt võid menstruatsioonieelsel ajal tõepoolest rohkem šokolaadi või rasvaseid kartuleid himustada. Kuid vinnide tärkamist põhjustavad siiski hormoonid.

Koos kaotatud kilodega kaob ka tselluliit

Vale!

Tselluliit pole mitte rasva-, vaid nahaprobleem. Kui naha sidekude ning kollageeni- ja elastiinikiud hakkavad lagunema, võivad rasvarakud pressida end naha keskmise kihi, pärisnaha sisse, ja pinnalt välja paista. Rasva mõningane vähenemine võib mõningaid lohukesi küll siluda, aga tselluliiti see päriselt välja ei juuri. Tselluliidi tekkimisel mängivad tähtsat osa nii geenid kui ka hormonaalsed tsüklid ja vananemine. Lohutuseks: isegi väga kõhnadel inimestel võib tselluliiti olla.

Hüpoallergeensed tooted on igale nahale ohutud

Vale!

Kuna terminil «hüpoallergeenne» pole juriidilist definitsiooni, võib seda kasutada ükskõik millise toote reklaamimisel, olenemata sellest, mida see toode sisaldab. Üldiselt annab see sõna mõista, et allergiline reaktsioon on toote kasutamisel tavalisest vähem tõenäoline, kuid mõned koostisosad võivad nahka ikkagi ärritada. Alati leidub keegi, kellel võib mõne koostisaine suhtes allergiline reaktsioon tekkida. Tundliku naha puhul tasub vältida tavalisi ärritajaid, nagu parfüümid, alkohol, kanged happed, lanoliin ja ftalaadid.

Looduslik näokoorija on sünteetilisest tõhusam

Vale!

Looduslikud näokoorijad sisaldavad purustatud seemneid ja puuviljakive, kuid nende tükikeste servad võivad olla sakilised ja tekitada ihule mikroskoopilisi kriime. Tundlikku nahka võib looduslik scrub lausa ärritada. Seetõttu on mõistlikum eelistada ühtlasi ümmargusi terakesi sisaldavaid sünteetilisi koorijaid.

Verevalumi kadumist on võimalik kiirendada

Vale!

Kehal kulub verevalumi tervendamiseks ja vere tagasiimendumiseks aega. Kui enne kudede vigastamist (näiteks enne ilusüstide tegemist) kasutada mõnd homöopaatilist ainet, näiteks mägiarnikat, võib see sinika teket ennetada. Aga juba olemasolevale verevalumile see ei mõju. Dermatoloog võib verevalumi piirkonda ultraheliga veidi heledamaks muuta, ent kiiremini sinikas siiski ei kao.

Küll päike mu vinnid ära kuivatab

Vale!

Päike võib nahka ja punne ajutiselt kuivatada, aga ka paksu pahandust tekitada. Kuna päikesekiirgus mõjub ihule kuivatavalt, hakkab naha pealmine kiht paksenema ning rakkude uuenemine aeglustub. Tagajärjeks on uued ummistunud poorid. Päikese põhjustatud põletik võib aknega seostatud põletiku tagatipuks ägedamaks muuta.

Karvade eemaldamisel laseriga on jääv mõju

Vale!

Laserepilatsiooniga saadakse lahti vaid 40–80% karvadest, nii et ära liigseid lootusi hellita. Üheks põhjuseks on karvade tsükliline kasvamine. Kuna mõned karvad on protseduuri ajal paratamatult uinuvas seisundis, pole võimalik igal seansil kõigist karvadest lahti saada. Võimalik on karvkatte püsiv vähendamine, aga mitte püsiv eemaldamine. Üks pluss: tagasi kasvavad karvad pole nii tihedad kui enne. Otsusta ise, kas see on aega ja raha väärt.

Kallid disainerikreemid on tavalistest efektiivsemad

Vale!

Paljudes tavakosmeetikumides kasutatakse samu aktiivaineid mis kallites toodetes ja tihtipeale valmistatakse neid kreeme ühes ja samas vabrikus. Eksklusiivkosmeetika puhul maksad sa peene parfüümi, luksusliku pakendi, müügileti ja müüja eest kõvasti peale. Mõned koostisained võivad tõesti kõrget hinda väärt olla, aga kui tähelepanelikult silte lugeda, võid disaineritoodetele odavaid alternatiive leida. Mille eest tasub raha välja laduda? Näiteks kõrgtehnoloogiliste antioksüdantide idebenooni ja superoksiid-dismutaasi eest, mida on raske puhastada ja toota, ning retinooli eest, mida tohib pakendada ainult alumiiniumtuubi, kuna õhk ja valgus hakkavad seda kohemaid lõhustama.

Silmadealust paistetust alandavad kõige paremini külmad kurgiviilud

Vale!

Kurgiviilud võivad soolase toidu või napsitamisega liialdamise märke küll leevendada, aga tegelikult alandab silmade paistetust kurgi jahedus. Veresooni ahendab ka kofeiin, seetõttu sisaldavad seda paljud silmageelid. Nii et topelt ei kärise: tohterda paistes silmi külma kofeiiniga. Hoia silmageeli külmikus või pane silmadele jahutatud teekotid.