Foto: PantherMedia/Scanpix
Suhted
14. september 2013, 12:17

SEKS LUUBI ALL: mitterahuldav voodielu teeb haigeks (36)

Kui Urmas Sõõrumaa soovitab meestel eluea kasvades seksuaalenergiat säästa ja vähem "paugutada", siis mida peavad ette võtma selliste meeste naised? 

Urmas Sõõrumaa rääkis LP-le antud intervjuus, et mehed peaksid oma seksuaalenergiat säästma, sest mida vitaalsem on energia, seda tugevamaks inimene muutub.

"Kahekümneaastaselt pauguta palju tahad, kolmekümneselt tee seda kaks korda nädalas, neljakümneselt korra nädalas ja viiekümnesena kord kuus, sest seksuaalenergiat ei tohi raisata," rääkis ärimees. "Prosta loomalik seks – karata kuhugi ja kohe ära lõpetada ning siis unise peaga ringi käia – see on labane ja energiat raiskav tegevus."

Kui võtta Sõõrumaa juttu nii, et vähene paugutamine tähendab otseselt ka vähem seksi, siis see jutt ajab meestearstid ja seksuoloogid tagajalgadele, sest uuringud näitavad seoseid vähese suguelu ja suguelundkonna põletike ning spermatosoidide loiu liikumise vahel.

Aga ikkagi – kuidas peaks Sõõrumaa soovitusse suhtuma naised?

Näitlejanna ja luuletaja Merle Jääger mõtiskleb: "Ausalt öeldes pole mul 40aastaste meestega kogemusi. Aga selle tantrismi asja suhtes on tegelikult lugu selline, et probleemiks pole mitte kordade arv kuus, vaid konkreetselt see, kas mees ka ise saab – kas ta lõpetab või ei lõpeta. Ehk siis – seksida saab ka ilma kulminatsioonita."

Jäägri sõnul on ju palju muid võimalusi saada rahuldust: "Ega seks ole ju ainult konkreetne tühipaljas nühkimine. Põhiline osa seksist toimub peas, mitte kehapindadel."

Samas möönab ta, et Vigala Sass ju räägib seda, et nii-öelda kehamahlade vahetus, mis akti ajal toimub, on kasulik nii meesterahva eesnäärme probleemide vastu kui ka naisteprobleemide vastu.

Väljaanne Geniusbeauty kirjutab samuti, et seksipuudus võib naistel tekitada mitmeid terviseprobleeme. Näiteks võib kesine voodielu põhjustada naistel depressioonihooge, nahaprobleeme, madalat immuunsust, südame- ja veresoonkonna haigusi, varajast vananemist, unehäireid, alkoholismi ning ülekaalulisust. Lisaks leidsid teadlased, et regulaarselt seksuaalelu (kaks vahekorda nädalas) elavad naised näevad eakaaslaselt oluliselt nooremad välja.

Probleemide korral ei maksa püssi põõsasse visata

Kui sage on Eestis probleem, et paarisuhtes olev naine tunneb, et vajaks rohkem või kvaliteetsemat seksi, kui tema abikaasa talle pakkuda suudab või tahab?

Seksuoloog Imre Rammul: "Igal inimesel on individuaalsed soovid, ma ei julge oma kodukootud statistikaga esineda. Arvan, et enamik mehi tahab rohkem seksi kui nende abikaasad. Ja kuna jutt käib siin suuresti naise klimakteerilisest east, siis sel ajal võivad naisel tekkida teatud valusündroomid, seksi soovi alanemine ja muu selline... Nii et reeglina tahab siiski mees naisest rohkem seksida, kuid alati ei pruugi see nii olla. Vene ajal kasutati terminit partnerskaja norma, ma ei tea, kuidas seda oleks mugav eesti keelde tõlkida.

Muide, mitte väga ammu on Ameerikas tehtud uurimus, mis näitas, et pensionieas seksuaalelu sagedus, inimeste rahulolu sellega ja kõik muu kasvavad. Selline seaduspärasus kipub tõesti olema, et kui vahepeal ongi seksihuvis mingi alanemine, siis hiljem see jälle suureneb.

Meeles tasub pidada seda, et kui seksuaalelus ongi oluline hälbumus, siis ei peaks püssi põõsasse viskama ja hakkama marke koguma. On väga mitmeid võimalusi, kuidas inimest aidata.

Regulaarse ja rahuldust mitte pakkuva seksuaalelu tagajärjel võib nii siit kui sealt hakata logisema nii närv kui kere."

Kõige parem antidepressant, valuvaigisti ja ärevuse maandaja on kvaliteetne seks 

Günekoloog Galina Litter: "Naistearstide missiooniks on see, et terve naine sünnitaks terve lapse, aga sageli tuleb meie juurde tulnud patsient saata edasi seksuoloogi juurde.

Paljud naised kurdavad kroonilist alakõhuvalu. Kui me oleme siis viimaks välistanud suguhaigused, põletikud, kasvajad ja kontrollinud inimest laparoskoopiliselt, küsime patsiendilt viimaks: "Kas teil võib olla see probleem, et teie vahekorrad on ebakvaliteetsed, mitte rahuldust pakkuvad, anorgastilised?" Ning sageli patsient ütleb, et jah, tegelikult on küll.

Kui naine ei saa pika aja jooksul seksides orgasmi, põhjustab see väikese vaagna veenilaiendeid, mis võivad tekitada alakõhuvalu.

Sarnase probleemiga tegelevad ka neuroloogid – selgub, et peavalu pole seotud mitte migreeni vaid stressiga; ja gastroenteroloogidki, kes avastavad, et kõhuvalu taga on selge ärevushäire.

Kõige parem antidepressant, valuvaigisti ja ärevuse maandaja on kvaliteetne seks, sest see tekitab organismi nii-öelda õnnehormoone. Kui neid niinimetatud õnnehormoone pole, võib tekkida stress ja ärevus ja inimene hakkab tundma end haigena."